På lika villkor: Helen Larsson vill ge alla barn möjlighet att yoga
Av en slump testade hon vipassana i Thailand. Idag, 25 år senare, är hon yogalärare och har gett ut en bok om barnyoga. Möt Helen Larsson, som här delar med sig av sin yogaresa – och om sina planer på att hålla dagyogaläger för asylsökande barn.
Stockholmsbaserade Helen Larsson har närmare 25 års erfarenhet av yoga och håller kurser för såväl vuxna som barn och tonåringar. Hon är internationellt certifierad som meditations-, kundalini- och yinyogalärare, samt diplomerad barnyogalärare. Tillsammans med kollegor organiserar hon yogaläger och andra aktiviteter på skolloven. Dessutom håller hon workshops och utbildningar i barnyoga, riktade mot personal inom skola och förskola, yogalärare och privatpersoner.
Hennes första kontakt med yoga och meditation kom under 1990-talet, då hon tillsammans med en vän reste runt i Asien och deltog i ett tio dagar långt meditationsretreat i tystnad, på ett buddhistiskt kloster i Thailand.
– Jag var ganska motvillig till idén till en början, men direkt när vi kom dit och retreatet inleddes var det som att hitta hem. Vi gjorde yoga på morgnarna som uppvärmning till den sittande meditationen och det fick mig att må prima. Vi satt stilla långa stunder och det funkade bra, kanske på grund av att jag inte hade några förväntningar på hur det skulle bli, eftersom jag knappt visste vad yoga var för något.
När Helen kom tillbaka till Sverige och så småningom flyttade till Stockholm, sökte hon efter yoga och hittade till Skandinaviska yoga- och meditationsskolan.
– Jag gick kurser där och köpte en bok om yoga som jag sedan använde under många år. Jag yogade som mest när jag inte mådde bra och när jag mådde bra glömde jag bort det. Jag har alltid tyckt om att prova nya saker och har testat många olika yogaformer genom åren. När jag var gravid med min äldste son, som nu fyller elva, var det första gången som jag under en period yogade och mediterade varje dag, och det gav mersmak.
För fem år sedan, när hon hade avslutat sin kundaliniyogalärarutbildning, såg hon att en amerikansk yogalärare skulle komma till Sverige och hålla i en barnyogalärarutbildning.
”Så här i efterhand förstår jag att det var mitt stora kontrollbehov som gav sig till känna. Kontrollbehov funkar inte ihop med barnyoga.”
– Jag utbildade mig därefter till barnyogalärare. Dörr efter dörr öppnades och helt plötsligt hade jag min första barnyogagrupp. Men det har inte varit helt lätt. Ärligt talat hade jag ångest inför yogastunderna med barnen, men efteråt kände jag mig glad och euforisk. Så här i efterhand förstår jag att det var mitt stora kontrollbehov som gav sig till känna. Kontrollbehov funkar inte ihop med barnyoga.
Hon menar att en barnyogaklass är mycket mer oförutsägbar och dynamisk än yoga för vuxna, och har under åren haft många tillfällen att öva på flexibilitet och acceptans – och på att hitta lösningar på saker som uppstår i stunden.
– Nuförtiden, efter att ha haft hundratals yogastunder med barn i olika åldrar, är det oförutsägbara och det dynamiska det jag tycker allra bäst om med barnyogan. Närvaron blir total eftersom barnen direkt märker om du tänker på vad du ska laga till middag, eller något annat som inte är relevant för stunden.
På ett eller annat sätt yogar och mediterar hon varje dag, och den rutinen har stor betydelse för hur hon mår.
– Det går inte att beskriva med ord vad yogan har betytt för mig. Så här i retrospektiv och med mer kunskap och förståelse inser jag att yoga, pranayama, meditation och avslappning har varit mitt sätt att hantera det jag nu förstår har varit posttraumatisk stress från en otrygg och turbulent barndom, säger Helen.
Hon har alltid tyckt om ord och text och jobbade tidigare som översättare och språkkonsult. Tanken väcktes tidigt att skriva en barnyogabok, och nu har idén blivit verklighet.
– Det är något jag är otroligt glad och tacksam över. Intresset för barnyoga har vuxit sig så stort. Barn påverkas också av stress och press och det är värdefullt för dem att tidigt få ta del av enkla yogiska verktyg, som kan göra livet ännu härligare att leva.
Hennes vision och dröm är att organisera läger och skapa sammanhang där barn med olika socioekonomisk och kulturell bakgrund får mötas och yoga tillsammans på lika villkor.
Hon har också planer på att vidareutbilda sig i traumasensitiv yoga och vill på sikt kunna erbjuda det för barn i behov av extra stöd.
– Under de här åren jag har jobbat med yoga för både vuxna och barn har längtan växt sig starkare och starkare att ta yogan utanför mattan – att göra det jag kan för att göra den här världen lite mänskligare och varmare, särskilt för barn. Under flera år har jag tillsammans med kollegor organiserat dagyogaläger på sommarlovet. I år blir det också ett kortare dagyogaläger för asylsökande och nyanlända barn, och det är jag otroligt glad över.