På My Sangha Shala hittar Gävlebor mening och sammanhang

Nominerad till Årets yogahäng. Det gror och växer i Gävles yogamylla. Studion My Sangha Shala är en av yogablommorna som nyligen slagit rot.
När jag träffar Marie Hansson, Kristin Ellner och Mikaela Hall i yogastudion My Sangha Shala på bottenvåningen till en tvåvåningsvilla 15 minuters promenad från centralstationen har vi bokat om mötestiden mer än en gång. Kristin, My Sangha Shalas tongivande yogalärare, har om och om igen ändrat i sin kalender för att kunna ta emot Yoga för dig med anledning av att studion är nominerad i kategorin Årets yogahäng, en hedersutmärkelse som delas ut på Yogagalan den 7 februari.
Anmäl dig till Yogagalan – festen för alla yogisar – allra senast 31 januari.
Jag blir bjuden på te i köket och slås av att allt verkar så nytt och fräscht – samt att det är så tomt och tyst och att inga klasser pågår.
Marie, som äger fastigheten och hyr ut nedervåningen till sitt eget företag och två rum på överstavåningen, berättar att hon köpte och flyttade in i huset 2016. Hon hade då en hyresgäst i våningen ovanför, och bodde själv i det som nu är studio.
Kristin Ellner och Marie Hansson.
Ger yogastudion en helhjärtad chans
En mindre affärsverksamhet hade hon redan då, en ”eko-shop” där hon sålde ekologiska varor. Under en yogaklass på Yogahuset träffade hon Kristin och det var då idéerna kring en yogastudio började frodas. Men det var först när hyresgästen hade flyttat ut som de bestämde sig för att ge tankarna på studion en helhjärtad chans.
Marie flyttade upp en våning, och hennes tidigare lägenhet byggdes om och anpassades till en yogastudio med en sal, en mindre butik med kläder, yogamattor och det som redan sedan tidigare fanns i ekobutiken, ett rum för massage och återhämtning, ett allrum samt köket.
Många nya rutiner
För Marie innebar det att skapa en bifirma och allt som det för med sig av nya rutiner.
– Jag försökte vara noggrann med allt, men en sak missade jag – att kolla upp om vi fick ha yoga i huset. Jag tänkte att vi i värsta fall får be om ursäkt istället för att be om lov.
Marie hade tur. Hade huset varit beläget ett kvarter söderut så hade andra regler gällt, med en detaljplan som hade hindrat henne från den tänkta verksamheten.
Klasser på kvällar
Att det är så tyst och tomt i lokalerna är inte konstigt. My Sangha Shala har nästan bara klasser på sen eftermiddag och kvällstid.
Under dagtid är numera Mikaela oftast på plats, och erbjuder massage.
Och ofta är någon av de många volontärer som är knutna till studion där. Jag förstår att dessa volontärer är viktiga för verksamheten, och omvänt; verksamheten betyder mycket för volontärerna.
– Vi gick ut med en förfrågan, då vi tänkte att det kunde vara bra med volontärer. Det var så många som hörde av sig och ville vara del av det här. Det känns som att studion hjälper människor med att bli en del av ett sammanhang.
Flera av volontärerna har med tiden utbildat sig och blivit yogalärare och håller nu i en del av klasserna.
Socialt patos från första dagen
Ett socialt patos har funnits med verksamheten från första dagen, vilket bland annat lett till yoga för nyanlända.
– En av kvinnorna sa att komma hit var som att bli vaggad som ett barn i en famn.
Klasserna för nyanlända från bland annat Iran, Somalia, Afghanistan och Syrien var öppna för både kvinnor och män.
– Männen fick vara längst fram i lokalen så att ingen kvinna skulle känna sig iakttagen, säger Marie.
Ökande intresse för yoga
Både Marie och Kristin märker av ett ökat intresse för yoga i Gävle, och de räknar antal yogaverksamheter i stadsdelen Söder (kanske mest känd för den plats där en julbock brukar brännas ned varje år kring första advent), från inofficiell verksamhet i någons lägenhet till regelrätta studios av varierande storlek, till inte mindre än tio.
– Det kanske låter som en klyscha, men jag tycker faktiskt inte att det finns någon konkurrens mellan oss. Yogalärare håller klasser på olika studios. Jag tror bara det bra om vi är många, för det kommer att öka medvetenheten om yoga och vi behövs, allihop, säger Marie.
Vilka former av yoga erbjuder ni, och vad efterfrågas mest?
– Jag håller klasser med yin och yang, blandar dynamiskt med mer stilla. Tidigare har dynamiska yogaklasser varit populära, men det verkar som att folk vill ha mer stillhet nu. Många ser vikten av återhämtning, säger Kristin, som efter några år som heltidsarbetande yogalärare för tillfället varvar läraruppdraget med en deltidstjänst på Åhléns.
My Sangha Shala använder inga års- eller klippkort, utan alla anmäler sig till kurser. Därutöver arrangerar de en hel del workshops och ett par resor per år. En är planerad till Mallorca, och resan dit ska kunna ske med tåg, vilket tar två dagar längre, enkel resa. Då det ännu är svårt att boka tågresor mellan europeiska länder har det tagit hjälp av tjänsten Tågbokningen.se. Den andra resan går till Jädraås, en timme från Gävle.
Marie är utbildad socionom och familjeterapeut och har ett jobb vid sidan av företagandet, som heltidsarbetande universitetsadjunkt.
Det är hon som har stått för investeringarna.
Hur har det gått ekonomiskt?
– Föregående år var det första då jag inte behövt skjuta till med ytterligare kapital, säger hon.
Snart är Marie färdig med sin utbildning till att yogalärare. Hon har utbildat sig inom satyananda på Gävle yogaskola.
Utmaningarna finns i det som redan är
Marie och Kristin ger intryck av att vara nöjda med den verksamhet som bedrivs idag. De vet att studion fyller en stor funktion för många, från volontärer till elever och yogalärare.
Att bredda verksamheten med egna yogautbildningar, är inget som finns med i planerna. Marie och Kristin har fullt upp med utmaningen att nå ut ytterligare med den verksamhet som bedrivs idag, framför allt klasser med nya lärare kan ta tid att etablera.
Vad är drivkraften till att driva studion?
– Jag längtar ofta efter att få komma hit och träffa yogisarna och alla samtal och fina möten. Jag hoppas att ännu fler i Gävle ska upptäcka yoga, säger Kristin.
– Vi har en regel om man är volontär, och det är att man inte får komma hit och volontära om man inte vill. Det ska vara passion som driver oss att komma hit. Och jag tror att det faktiskt att det också är så. Här ska man känna att alla vi som jobbar här och driver My Sangha verkligen vill vara här, säger Marie.
Eller som hon redan förklarat:
– På My Sangha Shala vet vi att många finner ett sammanhang.
Vad kan vara mer meningsfullt än det?
Mer om My Sangha Shala
- Håller klasser i följande yogaformer: Yinyoga, hathayoga, ashtangainspirerad poweryoga, globalyoga, integrerad flowyoga, vinyasa flow, mediyoga, kundaliniyoga och yinyangyoga.
- Omfattning: Verksamheten engagerar cirka 12 yogalärare och 10 volontärer.
- My Sangha Shalas ledord: passion, respekt, kommunikation och balans.
- Grundades: 2017
- Hemsida: mysangha.yoga
Fotograf: Linda Dahlqvist