Mindfulness får Theodor att fokusera – både på skyttevallen och i skolbänken
Ladda, sikta, skjut! Yoga för dig träffar Theodor Ranebo i Haningeskogen och får en demonstration av hur mindfulness kan tillämpas vid vildsvinsjakt – och i studier.
Väl framme vid Haninge Jaktskytteklubb utanför Stockholm berättar Theodor Ranebo, iklädd hörselkåpor och skyddsglasögon, att vildsvin skjuts med kulgevär och hare med hagel. Sedan smäller det. Kulan går rakt in i den höga sandvallen som byggts runt skyttebanan för att hindra kulan – som annars skulle vandra flera kilometer. Precision, koncentration och planeringsförmåga är några egenskaper som en duktig skytt måste besitta, och för det krävs det träning. Theodor har valt att kombinera skyttet med mindfulness, som han tycker förbättrar hans prestation vid exempelvis vildsvinsjakt.
För en tid sedan anslöt han sig till yogaterapeuten Sara Emilionies mimy-koncept, som är en kombination av mindfulness och mediyoga. Gymnasiestudierna på elprogrammet i Hägersten var krävande och på fritiden höll han på att ta körkort och jaktlicens på samma gång.
– Jag har tidigare gått på kundaliniyoga inne i stan och tyckte att det var skönt. Därför var jag inte främmande för att prova mimy, som är väldigt lugnande och ger mig strategier för att minska stressen och öka koncentrationsförmågan i vardagen, berättar Theodor.
”Andningen är central för att få ner stressen. I kroppsscanningen lägger man fokus på olika kroppsdelar och det gör att jag blir mycket mer koncentrerad.”
Vildsvinsjakt är ett stort fritidsintresse och för att ta jaktlicens krävs godkänt på bland annat teoriprov, skytteprov och avståndsbedömning. Inför examinationen av varje delmoment tillämpade Theodor övningar från mimy-gruppen, där han lärde sig mantran, att andas med magen och att göra kroppsscanning.
– Andningen är central för att få ner stressen. I kroppsscanningen lägger man fokus på olika kroppsdelar och det gör att jag blir mycket mer koncentrerad. Ovidkommande tankar försvinner. Man känner sig lugn efteråt, och stressen försvinner.
Theodor har enbart goda minnen från mimy-kursen.
– Varje pass var uppbyggda på nästan samma sätt men det var aldrig tråkigt. Man fick också med sig olika teman att reflektera över utanför kursen, som till exempel att inte döma. Det är bra med yoga och mindfulness, det handlar om att man ska vara medveten om nuet.
I somras, efter studenten, gick flytten till Skåne där Theodor har fått jobb på en elservicefirma i Glimåkra. Att komma närmare naturen och kunna ha en egen verkstad är en dröm som gått i uppfyllelse. Han har alltid varit intresserad av teknik, liksom forskning om kyrkklockor. Härnäst står Uppsala domkyrka på tur.
– Vi kallar oss klockgänget och åker på visningar i kyrktorn och fotograferar. Sedan dokumenterar vi klockornas historia. Det är häftigt, vissa är gjorda i gjutjärn och stål, men det vanligaste materialet är brons. Sveriges äldsta kyrkklocka är 800 år gammal och finns i Örbacka Ljunga.
Tanken är att forskningen så småningom ska resultera i en film om Sveriges största kyrkklockor.
– Katarinaklockan i Katarina kyrka väger 4,7 ton och mäter 1,93 meter i diameter. Jag har varit uppe i den när den slår och den upplevelsen är fantastisk. Vibrationerna är tio gånger starkare än en gong och man blir avslappnad i hela kroppen.
Planen är även att fortsätta på mentorprogrammet som Östra Göinge kommun har startat för alla nyanlända.
– Jag träffar en kille som kommer från Eritrea och vi gör olika saker tillsammans, bland annat har vi varit och bowlat. Det är väldigt roligt att lära känna någon från ett annat land!
Theodor Ranebo
Född: 1998
Bor: Östanå i Skåne
Intressen: Jakt, forskning om kyrkklockor, el och teknik, ljud, yoga och mindfulness.
Senast sedda film: Scary movie
Senast lästa bok: Uppsala domkyrka: inredning och inventarier