Forskare: Mediterande chefer ger bättre arbetsmiljö
Medveten verksamhetsutveckling. Genom att låta människors insida ta större plats kan man skapa en bättre arbetsmiljö, menar ekonomiforskaren och yogautövaren Lasse Lychnell.
Lasse Lychnell är doktor i företagsekonomi och forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Privat mediterar han, tränar yoga och frigörande dans. Också inom sin forskning förenar han områden vi kanske normalt inte förknippar med varandra. Men för Lasse hänger allt samman och är delar av en och samma sak.
– Jag kallar mitt område för medveten verksamhetsutveckling. Ofta låser vi oss i hur vi tror saker och ting ska se ut i verksamheten. Hur problem ska lösas. Men för att nå resultat behöver vi ibland ompröva vårt sätt att förhålla oss till saker och ting. Då behöver vi jobba med vårt eget medvetande, förklarar Lasse.
– Vi tänker normalt på inre och yttre utveckling som två separata spår. Men jag ser det som två delar av samma helhet. Att låta människors insida få plats i verksamheten skapar förutsättningar både för en bättre arbetsmiljö och för att låta människor bidra med mer av sin potential.
I min studie av mediterande chefer såg jag att deltagarna på sikt inte drogs med lika mycket i topparna och dalarna utan att de tog det mer som en naturlig del av företagandet, som en del av livet.
Låter det komplicerat? Lasse ger några exempel som vi också kan applicera på privatliv, relationer eller självutveckling.
– En reklambyrå i Stockholm deltog i ett av mina forskningsprojekt. Ägarna hade mediterat och jobbat med personlig utveckling och ville nu driva företaget mer i linje med sina nya värderingar. Efter ett tag började byrån att säga nej till uppdrag som inte kändes rätt eller givande. Som ett relativt litet företag är man sårbar och det krävdes mycket mod att tacka nej till uppdrag som skulle varit lönsamma på kort sikt. Men de valde att följa sitt inre, sin passion och blev på så vis mycket tydligare med vad de ville göra. Ryktet spred sig, både nya kunder och medarbetare sökte sig till dem. Efter ett år hade de dubblat sin omsättning, berättar Lasse.
Om man i ett företag bara vill utvecklas till det yttre, genom att exempelvis omorganisera, kostnadseffektivisera, sätta upp mål och dra upp strategier, når man lätt en gräns där det är svårt att komma vidare. Det är då man behöver tänka annorlunda och vända blicken inåt.
– Jag tror att det är jätteviktigt att arbetet börjar i ledningen om det ska få effekter i verksamheten. Att man börjar vända blicken inåt och ser hur man själv bidrar till både önskade och oönskade konsekvenser i företaget. Att man är en del av både problemet och lösningen. Även om fler och fler chefer och ledare börjar intressera sig för meditation och personlig utveckling, så är det förstås inte alla som är intresserade. Då är det som det är, säger Lasse som tror att det är nödvändigt att drivkraften kommer inifrån för att man ska orka göra det jobb som krävs. Och den inre resan kan man bara starta själv.
Lasse disputerade 2010 på en avhandling om verksamhetsförändring. Sedan 2005 hade han parallellt jobbat med sin egen personliga utveckling och insåg efter hand hur viktigt det var att integrera den personliga utvecklingen med arbetet. Därefter, via vidareutbildningar inom mindfulness och empatisk kommunikation, har hans forskning inriktats på medveten verksamhetsutveckling; Lasses sätt att tänkta bortom traditionell effektivitet, och bidra till ett socialt mer hållbart samhälle.
Lasses studier har visat att företagsledare som haft sin utgångspunkt i den egna passionen för sitt företagande men också tagit hänsyn till de yttre aspekterna, ger både ett mer framgångsrikt och ett mer hållbart företagande. När en företagsledare utgår från sitt inre snarare än från vad som förväntas av henne eller honom, visar det sig också att företagsledaren känner en påtagligt starkare passion för sitt arbete.
När Lasse arbetar med företagsledare använder han sig av olika övningar, bland annat en mindfulnessinspirerad meditation. En icke dömande form av avslappning där man noterar sina tankar, låter dem passera, men kommenterar eller analyserar dem inte. Han tränar själv yoga och mediterar regelbundet, och ser yoga som en mer fysisk form av meditation.
– Ju längre tid vi kan vara i ett avslappnat, meditativt tillstånd, ju öppnare blir vi. Vi stänger av analysen. Även om vi i det egna livet känner att vi stannat upp, är det viktigt att ändå gå vidare framåt. Man behöver fråga sig själv: vad är viktigt för mig? Vad är mitt syfte och vad ger mig energi? Den inre utvecklingen är viktig och det är en spännande process att gå från att vara ”duktig” inför andra till att vara sann mot sig själv. Men det är djupa mönster och vi får passa oss så att vi inte försöker bli duktiga på att vara sanna. Varje individ har olika vägar till detta perspektivskifte. Oftast handlar det om att titta inåt, men vissa fokuserar för mycket på att skärskåda sitt inre och kan ha hjälp av att jobba även utåt.
Och där är Lasse igen. I gränslandet mellan inre och yttre förväntningar och värderingar. Samspelet. Integrationen. Balansen. Om att till exempel arbetet behöver ses som en del av livet, en del av den personliga utvecklingen. Och att toppar och dalar i livet också är en del av samma enhet; vill vi ha topparna får vi också ta dalarna.
– I min studie av mediterande chefer såg jag att deltagarna på sikt inte drogs med lika mycket i topparna och dalarna utan att de tog det mer som en naturlig del av företagandet, som en del av livet.
Men det viktigaste av allt för att komma vidare och hitta samspelet, är enligt Lasse, att jobba inåt med sig själv, till exempel genom yoga och meditation.
– Vi behöver lära oss att skapa glapp i tillvaron. Glappet mellan stimulus och respons. De ger oss möjligheter att välja. Det kan ske genom exempelvis meditation som är ett bra tillfälle att lära oss ändra våra tankemönster. När vi bara iakttar och inte dömer eller reagerar så tränar vi på att skapa just det där glappet.
Konsten är alltså att lära sig landa mentalt då och då. Låta hjärnan vila. Skapa glapp. Och med små, små steg, genom att vara ärliga mot oss själva, kommer förändringarna.