Tänk kritiskt och våga prova – så hittar du rätt meditationslärare

Tänk kritiskt – och våga prova! Det är psykiatrikern och meditationsläraren Ingemar Skölds tips till den som är nyfiken på meditation och mindfulness.
Allt fler får upp ögonen för meditation – men hur början man egentligen? Och vad finns det för risker? Och hur vet man att en lärare har rätt kompetens och att en klass håller bra kvalitet? Vi har tagit ett snack med psykiatrikern och meditationsläraren Ingemar Sköld, som håller i mindfulnesskurser – bland annat för personer med utmattningssyndrom, och för personer på väg ut ur ett kemiskt missbruk.
”Märker man att en person är på väg att segla iväg så ska man inte bara okritiskt heja på, för att de får ’nya andliga insikter’.”
– Går du till en KBT-terapeut så finns det ett slags garanti för att den har gått rätt utbildningar. Men någon sådan skyddad titel finns inte för mindfulness eller meditation, utan vem som helst kan i praktiken kalla sig lärare inom de områdena, berättar Ingemar Sköld, som själv har utbildat sig och undervisat i de tre största områdena inom mindfulnessbaserad terapi: MBRP (Mindfulness Based Relapse Prevention), MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) och MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction).
När en kurs arrangeras inom sjukvården är det alltid vårdinstansen som har ansvaret för att läraren har rätt utbildning och kompetens.
– Men går du till en yogastudio eller en kursgård så kan du egentligen inte veta det. Då gäller det att koppla på det kritiska tänkandet. Gå och prova, men ställ frågor. Verkar läraren veta vad den håller på med?
Han berättar om en bekant, som gick en kortare kurs i mindfulness inom psykiatrin.
– Då hade de stoppat in en psykolog under utbildning som satte och högläste ur något papper. Det är inte så lätt att fejka att man är en bra mindfulnesslärare. Man märker hur en lärare sitter, hur de svarar och om de är hemma i sig själva eller inte. Man får helt enkelt gå på sin intuition, och ställa frågor, till exempel om vilka utbildningar den har gått.
– Ett annat tips är att helt enkelt försöka känna på stämningen på stället. Är det en bra stämning så är det förmodligen ett bra ställe, men känns det konstigt bör man ställa sig frågan varför det är så. Jag tror de flesta kan känna in om stämningen är god.
Många tror säkert att det inte finns några risker med mindfulness – men det gör det, och det är viktigt att läraren har kompetens för att handskas med de problem som kan dyka upp.
– Man brukar säga att det inte finns några biverkningar, men det finns det med allt. Ett exempel är om en deltagare har tvångsbeteenden, är psykosnära eller har en bristande verklighetsuppfattning. Då ska man vara väldigt försiktig med meditation, eftersom det riskerar att försämra tillståndet. Om en deltagare visar tecken på sådana tillstånd tar jag aldrig med den i mina kurser.
– Man ska inte överdriva riskerna, men man måste vara medveten om dem. Själva definitionen av en psykos är att personen inte är medveten om vad som är fel, så märker man att en person är på väg att segla iväg så ska man inte bara okritiskt heja på, för att de får ”nya andliga insikter”, säger Ingemar.
För några år sedan försökte Ingemar, tillsammans med några kollegor, att skapa ett slags steg 2-utbildning för mindfulness inom psykiatrin – vilket skulle vara ett sätt att säkerställa lärarnas kompetens.
– Men det blev för tungrott och Karolinska ville ha för mycket pengar. Det var goda intentioner, men det skulle ta för mycket tid och administration att driva det – och ingen av oss inblandade hade möjlighet att lägga ned heltid på projektet.
– Vi ville väldigt gärna vara kopplade till just Karolinska, eftersom det skulle innebära höga krav på utbildningens kvalitet. Jag hoppas verkligen att det blir något framöver, så att vi får till en licensiering av mindfulnesslärare.
Så än så länge är det alltså upp till utövarna att själva ta reda på om läraren har rätt kompetens.
Men om man är en nyfiken nybörjare – vart vänder man sig då?
– Bor du i Stockholm kan jag varmt rekommendera våra gratisklasser i Katarina kyrka, med tre tillfällen per vecka. Vi märker om någon är ny, och berättar vad som gäller och hur du ska sitta. Första delen brukar alltid vara ledd meditation, där jag guidar deltagarna. De guidningarna, och alla tider, finns på hemsidan för den som vill veta ungefär vad klasserna innehåller.
Nuförtiden går det såklart också att lära sig meditation hemma framför datorn.
– Jag har faktiskt inte testat de appar som finns. Ett tips är att börja med något av John Kabat Zinn, som dessutom har en jättebra röst.
Ingemar Sköld
Ålder: 64
Bor: Orminge
Gör: Psykiatriker och meditationslärare
Familj: Tillsammans med Sofia, tre barn
Intressen: Psykiatri, mindfulness och kampsport (jujutsu)
Förebild: Per Mases, som var föreståndare på Berget, och Mark Williams, professorn från Oxford som har startat MBCT. Kombinerar att vara duktig mindfulnesslärare och klassisk engelsk professor, en skön kombo.