Meditationsboom på Södermalm i Stockholm
I Katarina kyrka råder det meditationsfeber – med idel fullsatta mindfulnessklasser. Här möter vi upphovsmannen, Ingemar Sköld, som vill sprida samma yra till fler stadsdelar.
Läs även: Lär dig meditera – steg för steg
”Vad förde dig hit just idag?” Meditationsledaren Ingemar Sköld ber deltagarna i församlingssalen, där taket är målat i gult och eftermiddagsljuset strilar in genom fönstren, att välja en intention för den kommande timmen. Sedan följer tre moment om 20 minuter vardera i en kombination av sittande och stående meditationer, inklusive yogarörelser, samt en tyst sittande meditation.
Tanken med mindfulness är inte att vi ska meditera för att uppnå ett resultat.
Platsen är Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm, som sedan 2015 lånar ut sin lokal för klasser i mindfulness och meditation. Intresset har växt lavinartat och det som först bara var ett pass i veckan har nu utökats till tre, med ett deltagarantal på upp emot 35-40 personer.
– Tanken med mindfulness är inte att vi ska meditera för att uppnå ett resultat. Det är nog därför många kommer hit, för att det är så prestationslöst, säger Ingemar Sköld.
Han är specialistläkare i psykiatri och sedan 16 år tillbaka verksam på Capio Maria i Stockholm. Han har bland annat arbetat som distriktsläkare, förbundsläkare inom judoförbundet, varit läkare och medicinskt ansvarig på Robinsonexpeditionerna och deltagit som läkare i tv-programmet EKG.
Dessutom är han aktiv inom jujutsufederationen, där han tidigare har tävlat – med bland annat två EM-guld på meritlistan.
Sedan flera år håller han mindfulnesskurser inom psykiatrin, samt tredagarskurser och ett återkommande veckolångt mindfulnessretreat i Rättvik.
– Det innebär mental träning ute i naturen, en bra bit från billjud och andra störningsmoment. Tre dagar, eller en hel vecka, just för att hinna landa och utvecklas utan att behöva åka hem på en gång.
Själv började han med meditation efter en tid av alkoholrelaterade problem, och blev rekommenderad att fortsätta med det som en del i rehabiliteringen.
– Sedan drog en läkarkollega med mig på ett föredrag om MBSR av mindfulnessgurun Jon Kabat-Zin och jag kände snabbt att jag dels kunde ha nytta av det själv, men även använda mig av det i mitt yrke, så jag utbildade mig inom ämnet.
MBSR (Mindfulness-based stress reduction) är ett program utarbetat vid University of Massachusetts Medical Center av professor Jon Kabat-Zin för att hjälpa människor med smärta och andra symptom som är svåra att behandla i en sjukhusmiljö. Programmet innehåller en kombination av mindfulness, meditation, kroppsmedvetenhet och yoga.
Idag håller Ingemar, parallellt med sitt jobb som psykiatriker, mindfulnesskurser inom MBSR på Danderyds sjukhus för personer med depressions- och ångestproblematik samt på Mariakliniken för personer med ett kemiskt beroende, utifrån MBRP (Mindfulness Based Relapse Prevention). Han har även gått flera kurser för Mark Williams inom MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) mot återfall i depression och har hållit kurser på affektiva institutionen på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Klasserna i Katarina kyrka är en kostnadsfri fortsättning på dessa kurser.
– Det finns ett behov hos många att träffas även efter kursveckorna för att hålla meditationen vid liv och ladda batterierna. Hälften av deltagarna kommer från åttaveckorskurserna och hälften är vänner och bekanta till dem. Informationen sprids mun till mun på arbetsplatser eller bland familj och vänner, vi annonserar inte tiderna offentligt.
Vad beror då det ökade intresset för meditation på? Ingemar tror att det finns en längtan hos oss människor efter ”något annat”. Han jämför med den transcendentala meditationsvågen som kom på 1970-talet.
– Nu känns det som att det kommer en ny våg och den här gången tror jag att yoga och sittande meditationer har kommit för att stanna.
Drop-in-klasser tror han också är rätt i tiden.
– Jag gillar det, signalen blir ”kom om ni har lust”, det blir mycket enklare för många och de kommer när de har tid.
Tanken är att så småningom utöka klasserna till tio grupper i Stockholm. Och att lärarutbildningen i Rättvik kan generera fler ledare.
Närmast är Ingemar aktuell med självbiografin Hårt arbete och tro på mirakel, där han berättar om sin framgångssaga. Vidare är en mindfulness-helg på pensionatet Järnavik i Blekinge inplanerad i maj.
– Längre fram hoppas jag att mindfulnesskurser kan permanentas även för personer med ADHD. Försäkringskassan stötte till pengar för ett försöksprogram under våren och jag har aldrig fått så bra utvärderingar.