”Meditation är som ett filter till tjattret”
Meditation handlar inte om att stänga av tankarna, utan snarare om att acceptera dem. Det är en övning i att förstå våra tankar som mentala händelser istället för sanningar, menar psykiatern och mindfulnessläraren Ingemar Sköld.
– Tankehjärnans funktion är att producera tankar. Och det gör den. Det är ett ständigt tjatter som pågår: vad vi skulle ha gjort igår, vad vi borde göra imorgon, eller vad som pågår på skärmen framför oss, berättar Ingemar Sköld.
Problemet, menar han, är att vi ser våra tankar som sanningar om oss själva och vår verklighet, medan den moderna hjärnforskningen visar att våra tankar hela tiden formas och omformas för att skapa logik i varför vi gör som vi gör.
– Våra tankar är bara mentala händelser, fortsätter Ingemar och liknar dem vid fysiska upplevelser, som att det gör ont när vi slår oss själva på låret
Ingemar har lång erfarenhet av meditation som verktyg inom vården, vid behandling av stress, depression, drogmissbruk, adhd och ångest.
”Att gå runt och grubbla ger oss illusionen av att hjärnan är på väg att hitta en lösning.”
Han arbetar idag med beroendevård som överläkare på Capio Maria i Stockholm och leder meditations- och mindfulnessgrupper inom Katarina församling och på kursgården Berget i Rättvik.
Vi har ofta lättare att fastna i negativa tankebanor än positiva. Det kan ha gett oss en evolutionär fördel, resonerar han.
– Vi skulle knappast ha befolkat jorden genom att gå runt och vara lyckliga. Vår framgång som art beror snarare på våra andra grundkänslor, som vår förmåga att känna sorg, ilska, ångest och oro.
De flesta av oss har 5–20 ”favoritslingor” som repeteras utan att vi kommer vidare, fortsätter Ingemar.
– Att gå runt och grubbla ger oss illusionen av att hjärnan är på väg att hitta en lösning, och det kan tillfälligt dämpa ångest och oro, även om du har tänkt den tanken tusen gånger, och den aldrig har löst sig. Men någon gång måste du sluta grubbla och då stiger ångesten igen.
Meditation övar oss att förhålla oss till tankarna istället för att bli fångade av dem, menar Ingemar. Vi inser att vi är mer än våra tankar.
– Får du bara ett litet mellanrum mellan dig själv och dina tankar, då kommer resten av livet att bli ganska hanterligt. Det blir ett slags filter.
Den absolut vanligaste missuppfattningen om meditation är att det handlar om att stänga av tankarna, menar Ingemar.
– Meditation är det motsatta. När det dyker upp en tanke, en kroppsförnimmelse eller ett minne så tränar vi på att acceptera att de finns, ge dem kärleksfull uppmärksamhet och sedan släppa iväg dem.
Vem som helst kan meditera, hävdar Ingemar – förutsatt att man kan stänga av mobilen och hitta en lugn och ostörd plats.
– Men det finns många ljudfiler med guidade meditationer på nätet. De kan vara en riktigt bra hjälp, särskilt i början.
Man kan meditera sittande, liggande eller gående. Det kan också vara kroppsscanning eller yoga, säger Ingemar, men då enklare yogarörelser där du inte behöver sträva efter att vara vig eller stark. Man kan antingen öppna upp sinnet för det som kommer till dig, eller fokusera på en särskild sak, som just det här andetaget eller just den här rörelsen.
– Se det som en buffé och prova olika typer av meditation och se vad som passar dig bäst. En kroppsscanning kan kännas lättare än sittande meditation i början, men prova och se vad som passar dig.
För alla typer av meditation handlar det om att vara i balans, så närvarande man förmår och med full uppmärksamhet på nuet.
Att bara försöka vara mer mindful i största allmänhet fungerar inte, poängterar Ingemar. För att bryta de starka, vanemässiga tankemönstren måste man vara disciplinerad och öva regelbundet.
– För de flesta är det ganska jobbigt i början, man får ont i knäna eller ryggen och det fullständigt bara väller in tankar. Men efter ett par gånger är det lättare att få tankarna att komma i en lugnare ström.
Ingemar rekommenderar att hellre öva fem minuter per dag än 30 minuter i veckan. Det är också lättare att få in som rutin om man gör det i anslutning till något annat som du ändå gör varje dag.
– Men ha inte några förväntningar på resultatet. Ha bara tillit till att det kommer att löna sig, avslutar Ingemar Sköld.
Ingemars boktips:
Mindfulness – en väg ur nedstämdhet av Mark G Williams
Mindfulness: ögonblickens under av Thich Nhat Hanh
Sluta grubbla börja leva av Steven C Hayes och Spencer Smith