Mala förklarat: En mala är både ett smycke och ett andligt verktyg
De hänger där i butikerna och lyser med sina vackra stenar – malahalsband och malaarmband har blivit populära att bära inte bara som ett meditationsverktyg, utan även som ett smycke. Här berättar vi mer om dess historiska ursprung och hur de används inom yoga och meditation.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ordet mala är sanskrit och betyder radband, och har använts i tusentals år inom traditioner som buddhism, hinduism och yoga. Radbanden används för att repetera ett mantra eller en positiv affirmation, en till vardera pärla – och för att komma in i ett lugnt och fridfullt tillstånd.
Vad är mala?
Ett radband, eller mala, består vanligen av 108 pärlor och kan tillverkas av olika material. Några exempel är trä, sten, glas, korall och ädla metaller. Att det är just 108 pärlor är så klart ingen slump utan har flera förklaringar.
En av de vanligast förekommande är att mantran ofta reciteras på sanskrit och inom sanskrit-alfabetet finns det 54 bokstäver där varje bokstav har en feminin och en maskulin version, vilket totalt blir 108.
Fyra delar av en mala
Buddhisterna använder i regel 108 kulor, muslimerna 33, 66 eller 99. Av katolikernas radband finns flera olika slag, till exempel den ”lilla”, som omfattar 33 pärlor (efter Kristi levnadsår), den ”vanliga”, som innehåller 55 och den ”fullständiga” med 165 pärlor.
Somliga av pärlorna är större och kallas paternosterpärlor, eller markörpärlor. De övriga, Mariapärlorna, är mindre.
Buddhisterna använder i regel 108 kulor, muslimerna 33, 66 eller 99.
För var och en av de större läses ett Fader vår, för var och en av de mindre ett Ave Maria.
Det finns fyra beståndsdelar av malas som kan vara bra att känna till: markörpärlor, gurupärlan, knutarna mellan pärlorna samt tofsen.
Markörpärla
En markörpärla finns representerad med längre mellanrum än de vanliga pärlorna och är lite större i storlek. När du under meditationen känner markörpärlan mellan fingrarna är det en påminnelse om att flytta ditt fokus till mantrat eller meditationen.
Den fungerar som en slags väckarklocka och gör dig medveten om vad syftet är med din meditation.
Markörpärlan gör dig medveten om vad syftet är med din meditation.
Gurupärla
Gurupärlan är den pärla som tofsen fäster på, och räknas som den 109:e pärlan och hoppas oftast över när ett mantra läses, för att hedra bandet mellan guru och elev.
Knutarna i halsbandet fungerar som en ram
Ett traditionellt utformat malahalsband har alltid knutar mellan pärlorna vilka tjänar dels som stadga och hållbarhet i och med att halsbandet blir starkare och inte går sönder lika lätt, dels som en ram till en särskild japa-meditation som använder varje pärla för att repetera ett mantra.
Tofsen symboliserar det spirituella
Tofsen symboliserar vår förbindelse med det spirituella och till varandra. Den representerar enighet och helhet.
Intention nära hjärtat
Många bär ett malahalsband för att hålla en särskild intention nära hjärtat, kanske en målbild eller en känsla av kärlek. När du känner på malas eller ser de vackra pärlorna påminns du om dina drömmar och vad du vill åstadkomma i ditt liv.
De fysiska pärlorna tar dig tillbaka till din plan.
Håll din intention nära hjärtat.
Mala håller oroliga fingrar sysselsatta
Malas kan också lindra ångest och används för att hålla oroliga fingrar sysselsatta.
Så här kan du gå tillväga för att välja ut det rätta malahalsbandet just för dig:
Välj en färg som talar till dig och som du blir glad av att se på.
Likadant med mönstret och designen, hitta ett halsband som du känner lycka inför.
Vad vill du skapa i ditt liv? Vad är det du kämpar med?
Ställ frågor till dig själv när du håller i ett malahalsband – vad vill du skapa i ditt liv? Vad är det du kämpar med? Känn efter om halsbandet ger svar och guidar dig i dessa frågor. Om inte, gå vidare till nästa mala och gör samma sak.
Den mala som du först fick upp ögonen för kanske är den bäst lämpade? Lita till din intuition!
Denna artikel publicerades första gången i december 2019.