Magdalena Mecweld fick höra att yogaböcker inte säljer – och gav ut i egen regi

Det är nu tio år sedan yogaläraren Magdalena Mecweld gav ut sin första bok ”Vila dig i form med yinyoga” (2012, Lux Publica), som för många blivit något av en tidsmarkör från yogan i Sverige i början av 2010-talet.
I mitten av november släppte Magdalena Mecweld boken ”Vila dig stark med yinyoga”, denna gång helt på egen hand, utan ett etablerat förlag i ryggen.

Foto: Robert Flinkenbro
Vad har hänt med yinyogan på dessa tio år? Har yinyogan förändrats på något sätt eller är den likadan som tidigare, om än i delvis ny förpackning?
Enligt Magdalena Mecweld startade en våg av yinyogaförälskelse i Sverige under den tid hon släppte sin första bok och app ”Vila dig i form med yinyoga”.
– Yinyogan är ju så enkel och samtidigt så effektiv. Tiden var helt enkelt mogen och yinyogan poppade samtidigt upp över hela världen. Sedan dess har yinyogan bara vuxit och en del av mina elever håller nu egna utbildningar, berättar Magdalena Mecweld.
Elever ville ha nya pass och mera meditation
Magdalena Mecweld funderade flera år på att skriva en uppföljare till boken då flera saker är daterade, särskilt gällande anatomiska tips.
– Eleverna efterfrågade nya pass och mera meditation, säger hon.
Men tiden räckte helt enkelt inte till, bland annat på grund av alla utbildningar hon höll.
Så kom pandemin och plötsligt fanns tiden.
– Jag började kontakta flera kända förlag och var nog lite naivt säker på att det inte skulle vara några frågetecken och att de skulle kasta sig över mig och säga ”ja, som vi har väntat!” haha. Detta på grund av att min första bok var en sådan braksuccé med närmare trettiotusen exemplar sålda, säger Magdalena Mecweld.
Fick svaret att yogaböcker inte säljer
Efter många om och men, möten och mejlande fram och tillbaka, tackade alla förlag nej, med argumentet att ”yogaböcker säljer inte”.
– Eftersom du som författare inte blir rik på böcker och min intention inte var att tjäna pengar på den utan mer att sprida mina nya insikter och tankar kring yinyoga, så bestämde jag mig för att satsa, ta risken att ge ut boken själv, berättar hon.
Och det är hon glad för idag då boken snart sålt slut den första upplagan efter bara några veckor.
– Det känns lite som en yogisk Zlatan-revansch!
– Det känns lite som en yogisk Zlatan-revansch! Därför passar titeln så bra, Vila dig stark (med yinyoga). Jag vågade och jag genomförde det, och jag lovar, de som känner mig vet hur lat, slarvig och ofokuserad jag kan vara. Men jag har en jäkla go också. Yinyogan och meditationen är verkligen mina bästa hjälpmedel. De grundar mig och ger mig styrka och kraft, säger Magdalena Mecweld.

Foto: Robert Flinkenbro
Nya inriktningar inom yinyogan
Under dessa tio år har det kommit nya influenser som påverkat och format yinyogan.
– Det är helt naturligt att om man blir hjälpt av ett speciellt fokus så vill man liksom sprida det, man kanske byter namn och har en annan inriktning, säger Magdalena Mecweld.
Inriktningar som ”myofascialyinyoga” har dykt upp, där du ofta använder bollar eller klossar för att släppa på spänningar tillsammans med yinyogapositionerna.
En annan variant av yinyoga som vuxit sig stark är så kallad ”embodiedyinyoga” med extra fokus på det som händer inuti kroppen.
I dag finns även ”hot yinyoga” där du praktiserar yoga i ett varmt rum.
En del lägger även till aromaterapi eller ”soundhealing”.
Variationerna är många, alltså.
Frihet att skapa sin egen yinyoga
Den som håller klasser i yinyoga är fri att skapa sin egen version, något som författaren tror bidrar till yogaformens popularitet och att yogalärare anammar den och tar den vidare.
Det finns heller ingen organisation eller individ som har upphov till det som kommit att samlas under begreppet yinyoga.
– Jag tror att detta tilltalar många människor, säger Magdalena Mecweld.
Yinyogan har blivit traumaanpassad
Magdalena Mecweld ser också att yinyogan, liksom många andra yogaformer, blivit mer traumaanpassad de senaste åren.
– I yinyogan har du möjlighet att exponeras för det obekväma i en trygg miljö, säger hon.
Notera dock att det krävs en gedigen utbildning inom trauma och yogaterapi för att kunna benämna en klass traumaanpassad och allra helst bör instruktören samarbeta med psykologer, traumaterapeuter och andra sakkunniga.
Du ska ha sagt att ”ta det lugnt är här för att stanna”, kan du utveckla det?
– Vi lever i en yang-kultur, allt ska vara så snabbt, så effektivt, så business. Men vår kropp, vårt hjärta och vårt sinne är inte gjorda för ”business-modellen”, det är levande, känsliga system som inte är gjorda för att prestera och stressa. Men vi behandlar dem som maskiner, som objekt som hela tiden ska förbättras och optimeras.
Den enklaste sak i världen
– Genom den enklaste saken i världen som att lägga sig ner i yinyogans lätta positioner och bara vänta, stanna kvar och ta det lugnt så kan saker läkas, helas och energi återhämtas. Det svåraste i denna yang-värld är att stanna kvar, att vänta, att våga ha tålamod. Jag tror att fler och fler inser vikten av just detta, förklarar Magdalena Mecweld.

Foto: Robert Flinkenbro
Du ska också ha uttryckt att yogan blivit ”folkligare”, hur tror du det kommer sig?
– Om jag får säga det själv så tror jag faktiskt att min app bidrog till att fler vågade yoga. Jag tyckte att många yogaböcker var och är riktade till viga yogis och inte till ”vanliga” människor. Därför ville jag göra det så enkelt som möjligt.
Appen har enligt Magdalena laddats ner hundratusentals gånger över hela världen.
– Många män använder den, äldre människor, folk som initialt aldrig skulle sätta sin fot i en yogastudio. Men efter att de har gjort lite själva så växer behovet eftersom det händer så mycket i vilan. Så jag tror fler och fler ser yinyogan som en viktig del i sina liv, säger hon.

Foto: Robert Flinkenbro
I skrivande stund finns det några få böcker kvar i handeln. Omtrycket av boken beräknas nå bokhandlarna i slutet av februari.
Yoga med Magdalena – här och nu
Här bjuder Magdalena Mecweld Yoga för digs prenumeranter på en yinyogaklass från boken ”Vila dig stark med yinyoga”. Klassen utgår från vattenelementet enligt kinesisk medicin och har temat tillit och tålamod.
Passet stärker njurar, binjurar och urinblåsan. Det passar dig som behöver stressa ner och återhämta energin.