Upptäck kirtan kriya – för mental balans och stärkt aura
Kirtan kriya är en klassisk mantrameditation från kundaliniyogatraditionen som spreds till väst av den indiske yogin Yogi Bhajan i slutet av 60-talet.
Meditationsformen kirtan kriya sägs vara extra bra för att bryta negativa mönster och skapa förändring, då det är en meditation som enligt traditionen skapar mental balans i sinnet och som stimulerar och skapar nya kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva.
Den har förmåga att balansera och stärka vårt elektromagnetiska fält, vår aura.
Kirtan kriya förbättrar minnet visar forskning
Även inom forskningsvärlden har kirtan kriya fått en hel del uppmärksamhet.
Dharma Singh Khalsa, M. D, har i över ett årtionde forskat på vad endast tolv minuter av kirtan kriya kan göra. Hittills visar resultaten bland annat att kirtan kriya förbättrar minnet, minskar stress, ökar blodflödet till hjärnan, ger bättre sömn och minskar depression.
Dessutom har Nobelpristagaren Elisabeth Blackburn tillsammans med psykiatern Elissa Epel forskat på meditationen och resultaten pekar på att den har en föryngrande effekt på våra celler då den visat sig förlänga och stärka våra telomerer.
Kirtan kriya förbättrar minnet, minskar stress, ökar blodflödet till hjärnan, ger bättre sömn och minskar depression.
Telomererna är de skyddande ändarna på kromosomerna och kan liknas med den skyddande tejpen på skosnöret som hindrar snöret från att luckras upp och bli trasigt. Varje gång en cell delas förkortas telomererna något, vilket gör att cellen har en begränsad livslängd. Detta sker naturligt när vi åldras.
Telomeras är ett enzym som reparerar telomerlängden när de blir trasiga och som kan förlänga kromosomerna och på så sätt öka vår livslängd.
En pilotstudie visar att genom att göra kirtan kriya tolv minuter om dagen i åtta veckor ökade telomerasaktiviteten med 43 procent jämfört med en kontrollgrupp som bara lyssnade på avslappnande musik.
Kirtan kriya förbättrar inlärningsförmågan
I Sverige har man gjort en rad olika forskningsstudier i samarbete med Mediyogainstitutet där man sett hur kirtan kriya påverkar hjärnan, bland annat hippocampus, genom att minska depression och förbättra kognitiva funktioner såsom minne och inlärningsförmåga.
Det bästa av allt är att den är enkel att göra och helt gratis! Den kräver inga dyra redskap eller speciella kläder.
Komplettera din träning: 30-talet yogaklasser och meditationsövningar
Så här gör du kirtan kriya-meditation
- Sätt dig i lätt meditationsställning med korslagda ben på golvet, gärna med en kudde under rumpan som stöd, eller på en stol.
- Hakan är lätt indragen och ryggen rak men avslappnad.
- Slut dina ögon.
- Börja med att gnugga handflatorna mot varandra några gånger och sätt dem sedan mot varandra och låt tummarna vila in mot bröstbenet.
- Tona in genom att sjunga mantrat ”ONG NAMO GURU DEV NAMO” tre gånger.
- På svenska betyder mantrat ungefär Jag hälsar den obegränsade kreativa kraften och den inre visdomen, det som för mig från mörker till ljus och från okunskap till insikt. Det kan liknas vid att ställa in rätt frekvens på radion eller hitta rätt kanal på tv:n och fungerar som en signal om att rikta uppmärksamheten inåt. Ungefär som startsignalen på en fotbollsmatch.
- Låt sedan händerna vila på knäna med handflatorna upp.
Fokus: Bakom slutna ögon fokuserar du din inre blick upp mot tredje ögat, punkten mellan ögonbrynen.
Mantra och mudra
Sjung mantrat SA TA NA MA och tryck samtidigt fingertopparna mot tummen, en i taget, enligt nedan:
SA: Tryck pekfinger mot tumme (gyan mudra – kunskap)
TA: Tryck långfinger mot tumme (suni mudra – visdom, intelligens, tålamod)
NA: Tryck ringfinger mot tumme (surya mudra – vitalitet, livsenergi)
MA: Tryck lillfinger mot tumme (buddhi mudra – förmåga att kommunicera)
Handrörelserna utförs på båda händerna samtidigt och varje tryck är tydligt och bestämt.
Detta upprepas om och om igen i takt med mantrat där varje cykel av mantrat tar tre till fyra sekunder att sjunga.
Enligt Yogi Bhajan befäster egot effekten av ett mudra varje gång det stängs, alltså då ett finger och tumme möts. Att röra fingrarna på det här sättet sägs dessutom påverka de elektriska polariteterna i kroppen då pekfinger och ringfinger är negativa i förhållande till de andra fingrarna. Detta balanserar och stärker vårt elektromagnetiska fält, vår aura.
Mantrat sjungs i medvetandets tre språk
Mänskligt: normal eller hög röst (världen)
Kärlekens: stark viskning (längtan att få höra till)
Gudomligt: tyst, mental vibration (de eviga, oändliga)
Sjung mantrat SA TA NA MA i följande ordning under lika långa tidsintervaller:
- normal röst
- viskande röst
- tyst mentalt vibrerande
- tyst mentalt vibrerande
- viskande röst
- normal röst
Om tankarna börjar vandra iväg under den tysta delen av mantrat, återgå då en kort stund till att viska.
Tidsåtgång
Kirtan kriya kan göras olika lång men det är viktigt att man behåller tidsproportionerna och inte ändrar ordningsföljden. Om du exempelvis vill meditera i 30 minuter börjar du med att sjunga mantrat med normal röst i fem minuter, viska sedan i fem minuter och fortsätt sedan att tyst mentalt vibrera mantrat i tio minuter. Återgå sedan till att viska fem minuter och slutligen sjunga fem minuter.
Om du vill meditera sex minuter sjunger du en minut, viskar en minut, tyst mentalt vibrerar två minuter, viskar en minut och sjunger en minut.
Vill du meditera i tolv minuter sjunger du två minuter, viskar två minuter, tyst mentalt vibrerar fyra minuter, viskar två minuter och sjunger två minuter.
Om du skulle uppleva huvudvärk under kirtan kriya kan du föreställa dig varje ljud som en “L” formad energirörelse. Visualisera då hur energin från varje ljud rör sig in genom toppen av huvudet och ut genom tredje ögat.
Avslut
Andas in och sträck samtidigt armarna rakt upp ovanför huvudet och spreta med fingrarna. Skaka sedan armar och händer kraftfullt och låt energin cirkulera. Fortsätt att skaka medan du andas in och ut tre gånger. Lägg dig sedan ner och vila.
Tona ut genom sjunga mantrat “SAT NAM” tre gånger.
Betydelse av SA TA NA MA
Själva mantrat består av de fem primala ljuden S T N M A som inom kundaliniyogatraditionen kallas för “panj shabd”.
Dessa representerar det som brukar kallas för skapelsens cykel, där varje cykel av mantrat återspeglar tillvarons konstanta cykel. En spegling av hur allting kommer/uppstår, existerar, försvinner och lämnar plats för något nytt.
SA: det eviga, oändliga, kosmos, början på allt
TA: liv, existens
NA: död, förändring, transformation
MA: återfödelse
Känner du att du vill veta ännu mer, och kanske en dag bli yogalärare?
Vill du fördjupa dig ytterligare i kirtan kriya, och kanske ta steget till att bli yogalärare, rekommenderar vi att du först läser vår artikel om fördjupningar och att tänka på när du ska välja yogalärarutbildning.
Lycka till kära yogisar!