Nordiska Yogainstitutet reser till Kerala varje år
Det har gått tolv år sedan Nordiska Yogainstitutet började med sina resor till Kerala. Här ställer vi åtta frågor till Josephine Selander, som grundat och driver företaget.
Nordiska yogainstitutet ordnar varje år resor till Kerala med Jade Travel som researrangör.
Hur kommer det sig att ni valt just den orten?
– Eftersom det finns en gedigen femårig utbildning inom ayurveda i Trivandrum, och eftersom jag, och flera med mig inom företaget, har ett stort intresse för hur ayurvedans och yogans praktiker samverkar med varandra, blev Kerala en naturlig plats att åka till, säger Josephine Selander.
Utöver henne själv och yogalärarkollegan Marianne Sundell är även psykoterapeuten Helen Ahlström med på kommande resor.
Har ni alltid en psykoterapeut med på era resor, eller gäller det enbart vissa resor?
– Helen är med för tredje året i rad till Indien och har också hängt med på retreat till Spanien. Att bjuda in henne som psykoterapeut fungerar i någon mening som en fortsättning på det projektet som jag påbörjade i boken Yoga & ACT, det vill säga att utforska hur yogans filosofi, och kanske i synnerhet buddhismen, på många punkter sammanfaller med tredje vågens beteendeterapi. ACT (som är en förkortning på Acceptance and Commitment Therapy) är just en sådan terapiform.
”Jag som yogalärare tycker inte att jag ska försöka ta upp frågeställningar som kan väcka processer som jag inte har kompetens att kunna ta hand om.”
– Helen är med en vecka av två och då kan vi under den veckan, i mina ögon, på ett ansvarsfullt vis erbjuda deltagarna att lyfta frågor som ligger i skärningspunkten mellan filosofi och psykoterapi. Jag som yogalärare tycker inte att jag ska försöka ta upp frågeställningar som kan väcka processer som jag inte har kompetens att kunna ta hand om.
– Nu låter det som att vi sysslar med värsta gruppterapin. Så är det inte riktigt. Däremot erbjuder Helen ACT-övningar, kopplat till yogans filosofi, som det står var och en fritt att välja ”intensitetsnivå” på. En del deltagare ser det som inspiration, medan andra befinner sig i lägen i livet där mer djupgående tankar dyker upp. Då känns det tryggt att Helen finns där, om behovet av individuella samtal skulle uppstå.
Hur kan en typisk dag på ert retreat se ut?
– Vi börjar i gryningen, klockan 6:30. Då pågår en ganska udda men maffig ljudkavalkad med böner från minareten, sånger från kyrkan och mantran från det hinduiska templet. (I Kerala är det en ganska jämn fördelning mellan kristna, muslimer och hinduer). Under morgonens yogaklass som pågår i knappa två timmar, hinner solen gå upp, de religiösa hymnerna tystna och fåglarna börja kvittra. Sedan är det frukost. Eftersom det finns både en ayurvedisk restaurang och en traditionell, som serverar både indiska och västerländska rätter, väljer man var man önskar käka.
Efter frukost ser dagarna lite olika ut, berättar Josephine. Många ägnar sin tid åt att göra olika ayurvediska behandlingsprogram. En del vilar vid polen och blickar ut över havet. En del åker till stranden i Kovalam. Därtill arrangerar Nordiska yogainstitutet ett par utflykter, dels till Indiens sydspets där Vivekananda mediterade innan han lämnade Indien för att berätta om yogans filosofi i Amerika. Dels till ett Ashram, och till Trivandrum.
– På eftermiddagen har vi olika workshops, där man får fiffiga tips på hur man går vidare med sin yoga. När vi är klara med kvällspasset börjar skymningen falla på, och då är det middag. Själv brukar jag somna ovaggad innan nio på kvällen.
Är era gäster engångsbesökare, eller återkommer de?
– Det är ungefär hälften av varje grupp. Många som kom på sitt första retreat blev glatt överraskade över kombinationen av den stilla skönhet som det ayurvediska resortet erbjuder och den upplyftande rock’n’roll som man får ta del av så fort man navigerar i närområdet.
Skälen till varför yogaintresserade ofta även tycker om att resa varierar. Det kan handla om fortbildning och fördjupning, att underlätta en livsstilsförändring eller att de helt enkelt vill se en annan del av världen.
Vad brukar de starkaste drivkrafterna vara för era deltagare att anmäla sig?
– Det är nog en salig blandning. Alla är ju mer eller mindre intresserade av att fördjupa sin yoga. Vi lägger upp klasserna så att alla i gruppen ska få sitt lystmäte vad gäller nya kunskaper och upplevelser av yogan. Vad gäller den personliga utvecklingen, så är miljön en trygg fond för att i lugn och ro fundera och utforska tankar som man kanske vanligtvis inte har utrymme för. Många är nyfikna på Indien, men vill gärna åka på just den här kombinationsresan med såväl moment av organisation och umgänge, som stunder av att kunna vara i fred.
Kan du dela med dig av någon episod från dessa resor som betytt extra mycket för dig?
– På det stora hela, så är det oerhört fint att se hur deltagare kommer från sin många gånger stressiga vardag, och hur de under vistelsen sakta men säkert spricker ut som knoppar på våren. Det är som kollo gör med ungar. Alla bara landar och mjuknar. Sedan händer också rätt oväntade och kul saker.
– Till exempel har resortets yogalärare föreläst för oss några gånger. Han är en luttrad yogi och en dag skulle han prata om olika reningstekniker (kriya). Gruppen bestod av ganska yogaovana deltagare och ingen var riktigt beredd på att han skulle visa teknikerna för oss. Ingen höjde väl på ögonbrynen när han förevisade nässköljning och snorade loss på golvet, men när han började trä ett lädersnöre genom svalget och upp i näsan och sedan drog det fram och tillbaka, blev några lite gröna i ansiktet. Himla kul, med tanke på att den yogan vi stöter på här hemma många gånger är oerhört estetiserad och vi glömmer en del traditionella tekniker mitt bland alla snygga tajts som vi har.
Vi vet att resande är ett stort intresse bland Yoga för digs läsare, men också att många oroar sig på grund av klimatförändringar. Har ni som researrangör märkt av denna oro?
– Det är något som vi pratar om på Nordiska Yogainstitutet, och vi funderar på hur vi kan fortsätta resa med så små avtryck i miljön som möjligt. Just nu diskuterar vi en intressant lösning med vår researrangör Jade Travel om hur vi kan lägga in klimatkompensering på alla våra yogaresor.
Kerala var svårt drabbat av översvämningar tidigare i år. Nordiska Yogainstitutet kommer i januari, tillsammans med Jade Travel, att håller det årliga yogaretreatet på Isola di Cocco, för att stödja verksamheten i området.
Vilka uttryck tar sig detta stöd till området?
– När översvämningarna drabbade Kerala fick vi frågor om det verkligen var klokt att resa dit med yogagrupper. Vi kände att det mer än någonsin var relevant att erbjuda resor för att stimulera turismen, i synnerhet när vi pratade med våra vänner som kommer från Kerala och som lever där. Därför gick vi dels ner i pris, för att uppmuntra resor till området, dels beslutade vi oss för att skänka 200 kronor till Röda korsets hjälpaktion i Kerala för varje bokad biljett.
– Dessutom har vi ökat vårt årliga bidrag till Läkare utan gränser. Det kanske inte är en massiv hjälp, men ett försök att bidra en smula, säger Josephine Selander.
Med tolv års erfarenhet av resor till Indien
* Nordiska yogainstitutet har två Indienresor planerade i januari-februari.
* Man kan välja en eller två veckor på ayurvediskt resort. Förutom yogaklasser, meditation och workshops, fokuserar lärarna och deltagarna på ayurveda och ACT.
* Klimatfrågan och hur fortsatt resande ska kunna ske med minskad miljöpåverkan diskuteras inom Nordiska yogainstitutet.
* Pris från 19 800 kronor
* Läs mer på nordiskyoga.se