Karin Björkegren Jones: Nya yogaformer inget nytt
På senare år har utbudet av yogaklasser exploderat, och idag kan man välja mellan allt från traditionella yogaformer som hatha och ashtanga till nya, specialiserade varianter som surf- och bastuyoga. Det finns flera anledningar till den utvecklingen, menar Karin Björkegren Jones, yogalärare och aktuell med boken ”Frisk och strålande hy på naturlig väg”.
– Pengar är väl en anledning. Man säljer in sitt koncept genom att säga att det är den rätta yogan. Men också att vi alltid går in med vår kropp, våra förväntningar, förhoppningar och behov i yogan. Man kanske tycker att yogaformen man möter är bra, men man vill förfina den och göra den så att den bättre passar en själv och de yogaelever man möter. Det är ju det som är så häftigt med yogan, att den är så pass anpassningsbar. Att yoga är ett så vitt begrepp.
Att det dyker upp nya yogaformer är inte heller något nytt fenomen – utan snarare en utveckling som ständigt har pågått.
– B.K.S Iyengar, Sri K. Pattabhi Jois och T.K.V. Desikachar studerade alla tre för den store yogagurun Krishnamacharya, och alla tre utvecklade sin egen yogaform utifrån samma kunskapskälla. Det är väl så det är? Man lär sig grunderna och tillsätter något eget. Så är det inom konsten och kulturen, varför skulle det inte vara så inom yogan?
Själv föredrar hon ashtanga, mycket för att det är en yogaform som hon kan utöva själv, utan lärare.
– Jag vet min sekvens och kan rulla ut min matta varsomhelst för att yoga, för jag vet vad jag ska göra. Det blir så meditativt för mig, att bara ha min andning som leder mig och inte en yogalärare som säger vilken ställning jag ska utföra, men i början kan man tycka det är skönt med att en lärare leder, säger Karin Björkegren Jones.
Hon påpekar att det inte finns några finare eller sämre yogaformer – det viktiga är att man hittar något man själv gillar.
– Alla vägar bär till yoga, på ett eller annat sätt, om det är meningen. Själv började jag av rent ytliga skäl. Jag tyckte att yogaläraren, Britta, var så snygg. Hon var äldre än jag, och jag ville åldras som hon.
Men även om Karin Björkegren Jones började av ren fåfänga, tog det inte lång tid innan yogan påverkade henne på ett djupare plan.
– Yogan gjorde mig snart mindre fåfäng, mindre ytlig och framförallt började jag titta på mig själv med snällare blick. Hur och var du än börjar så kommer självrannsakan och självreflektionerna som ett brev på posten.
Men det hon framförallt gillar med yogan är att hon hittat en disciplin, som också hjälpte henne igenom en cancersjukdom.
– Att jag kunde anpassa yogan efter den cancerbehandling, eller det sinnestillstånd och kroppsliga möjligheter jag hade när jag behandlades för bröstcancer. Då var yogan verkligen ett fantastiskt verktyg.
Vad blir då nästa stora yogaform? Enligt Karin kommer vi snart att svämmas över av retreat och kurser som kombinerar yoga och mat.
– Och även de kommer att skilja sig åt. Vissa kommer att förespråka mat som är sattvisk, andra vill bara äta rawfood, eller vegan, eller vegetariskt. Men det kan nog också ’komma ut’ köttyogisar som kommer att hävda att det inte står någonstans i de gamla texterna att man inte ska äta kött.
Kort om Karin Björkegren Jones
Gör: Författare och yogalärare
Ålder: Fyllde nyss 50
Bor: Stockholm och Björkö
Familj: Maken Ray Jones och två barn.
Aktuell med: Boken ”Frisk och strålande hy på naturlig väg”, Semic. I höst kommer bloggboken ”Jag vill fan leva” ut på Pocketförlaget och i januari 2015 kommer en nyutgivning av min första yogabok ”Yoga för kvinnor” ut på Norstedts.