Johanna Andersson om att leva livet fullt ut
Efter djup sorg finner Johanna Andersson till slut yogan som helar. Idag är hon själv en uppskattad yogalärare och vill föra kunskapen vidare till andra om mod, drömmar och att leva livet fullt ut. Det kan ta slut imorgon.
Vasaplatsen i september. Klockan är runt lunchtid och i en beige kappa, ett par leggings och en t-shirt kommer Johanna Andersson cyklandes längs gatan upp mot caféet där vi har stämt träff. Med kvicka rörelser parkerar, låser och hälsar hon med en framsträckt hand. Berättar att hon kommer direkt från studion på Linnégatan; överhuvudtaget ett populärt område för Göteborgs yogisar. Och det går bra nu. Så bra att hon till och med kan kosta på sig att vara lite ledig till helgen.
– Jag ska ha sovmorgon, köpa nybakade bullar och hänga med min familj. Bara gå i myskläder. Nu när jag har en dotter på 2,5 år är det tuffare att vara borta på jobb. Det är allt från utbildningar på helger, konvent och inspirationsdagar till egna klasser här på hemmaplan. När jag jobbar så jobbar jag väldigt intensivt men när jag väl är ledig kan jag vara ledig i två månader och passa på att resa iväg någonstans med familjen. Det passar mig. Jag kan med gott samvete ta ledigt och ha tilliten att jobbet finns kvar.
Pengar i sig motiverar henne inte, mer att det hon gör känns kul och att hon är fri att göra precis det hon vill.
– För oss är det frihet att vi har tid att vara lediga tillsammans och hellre då vara ett mindre företag. Min sambo driver också eget och är även anställd hos mig vilket är smidigt för han är jättebra på administration och ekonomi.
Johanna Andersson utbildade sig till yogalärare i New York i början av 2000-talet efter att ha vistats i Sydafrika på ett gymnasiestipendium. Därefter grundade hon Global yoga och några år senare skapade hon och Monika Björn mojokoncepten hot mojo, mojoyoga och mojo flex. Hon har även hunnit vara Nikes svenska yogarepresentant och blivit en uppskattad onlineinstruktör på Yogobe. Drivkraften är att leva sina drömmar samt vetskapen om att livet är ändligt.
– Min pappa drabbades ganska tidigt av en neurologisk sjukdom som successivt bröt ner hans kropp. Som ung tonårstjej är man extremt presterande och man ska se ut på ett visst sätt och träna och alla de här sakerna och jag fick tidigt en frågeställare i livet i och med hans bortgång.
Johanna Andersson visste redan som barn att det var advokat hon ville bli, eller kärnfysiker, och hennes pappa fanns hela tiden närvarande som ett stöd och inspirerade och sporrade henne till bra betyg.
– Men när han blev sjuk så förändrades han, han blev mjukare och började värdera de inre tillstånden mer än prestationer. Han gick från att hamna i rullstol till att bara kunna kommunicera med ögonen och han hade den starkaste livskraften som jag någonsin upplevt. Jag tänker ofta på det om det blir några motgångar eller småtjafs, att livet faktiskt är för kort för att slösas bort på oväsentligheter.
Kort efter pappans bortgång dog även Johanna Anderssons mammas sambo hastigt i cancer.
– Jag fick uppleva döden på två helt olika sätt och lärde mig hur man möter den. Jag säger alltid ’jag älskar dig’ eller ’förlåt’ en gång för mycket så att jag när den dagen kommer kan släppa taget fullt ut och inte ångra något. Jag vill inte heller känna att jag inte vågade göra något på grund av någon social norm, så ibland kan det absolut göra mig lite väl våglig men det är nog drivkraften bakom att följa mina drömmar. Det är inte så mycket som skrämmer mig, jag är inte så himla rädd. Man kan tycka olika och det är okej.
Yoga började hon på allvar med i Sydafrika runt 2004 och det var då livet vände, berättar hon. Efter att ha läst ekonomi och fysik började hon studera konstvetenskap istället.
– Jag kände att ’det här är så bra för mig’. Och sedan åkte jag till New York och gick min långa yogalärarutbildning och redan första dagen fick jag beskedet av min mamma att pappa hade dött.
Trots den stora sorgen valde hon efter flera kvalfyllda timmar att fullfölja utbildningen.
– Det var hundra procent närvaro som gällde och jag svettades och grät konstant under två månader. Jag hade inte kunnat processa det i en bättre miljö än där. Och känna att det var okej att jag satt och grät. Folk blev inte obekväma eller tyckte inte att jag var konstig utan jag fick kramar och de lät mig vara. Yogan satte ett enormt starkt spår i mig och jag vet vad yoga kan göra för oss.
Hon testade att gå i terapi men kände att hon inte fick ut något av samtalen.
– Jag kan älta saker i en oändlighet och ändå inte komma någonstans och jag kan känna att ibland räcker inte orden till. När jag istället kommer ur mitt huvud och får landa i mina känslor och i mitt hjärta och röra mig i takt med andningen, ibland med musik och ibland med någon som läser någon dikt samtidigt, så mår jag bättre. Yogan går förbi mitt rationella tänkande och mer in i känslorna och den fysiska kroppen. Än idag kan jag uppleva saker som jag tänker att ’ja men det här rör inte mig’, men så kan jag vara i en yogaposition där jag bara blir skitledsen eller glad eller förbannad. Det sätter sig i kroppen på oss.
Som yogalärare är Johannas främsta intention att hjälpa andra att släppa lite på trycket och få dem att känna sig trygga, omtyckta och värdefulla.
– Jag är absolut intresserad av linjering, eller alignment som man säger på engelska, för att hitta in i folks inre värld och få deras fokus, men det är inte det som är min passion. Passionen för mig är känslorna. Att få folk att känna i sitt fulla spektra och inte vara rädda för det.
Målgruppen har hittills varit kvinnor mellan 30 och 50 år men nu märker Johanna Andersson av ett trendbrott.
– Yngre tjejer börjar komma och det gör mig så glad. Jag tror att det delvis beror på Instagram och Yogagirl. Man vet ju själv hur tufft det var i den åldern och jag kan önska att jag hade haft det redskapet så tidigt.
Hon märker även att många atleter söker sig till henne för att de gillar det funktionella tänket i global yoga.
– Det kommer utifrån att jag själv älskar att träna mycket annat, då kommer det naturligt för mig att jag vill vara rörlig och stark. Jag känner att vi lätt kan nå dem tack vare att jag har erfarenheten av att ha jobbat som pt och instruktör inom fler områden än yoga (trx, kettlebell, styrketräning, konditionspass med mera).
Hon tycker att det är roligt att yoga börjar blandas upp med andra träningsformer.
– I Göteborg finns den bästa yogan på gymmen, den är tillgänglig för många och man behöver bara ett kort. Yogan på gym tilltalar också de som känner att de är för stela eller tycker att yoga är tråkigt och det är jättekul att få dem att ändra sin åsikt.
Jag säger alltid ’jag älskar dig’ eller ’förlåt’ en gång för mycket så att jag när den dagen kommer kan släppa taget fullt ut och inte ångra något.
Hon tycker vidare att vissa traditioner inom yogan är förlegade och bör uppdateras. Ett exempel är föreställningen att tjejer inte ska utföra vissa positioner vid mens, bland annat med motiveringen att man ska vara snäll mot kroppen.
– När jag stötte på det första gången var jag runt 20 år och jag blev skitförbannad och tänkte gud vad orättvist, så det sket jag fullständigt i. Sedan när jag var på en klass för Brian Kest i Los Angeles var det en tjej som frågade om det här med skulderstående, om man fick göra skulderstående när man hade mens. Och då svarade han inför hela klassen på sin breda kaliforniska, ’I don’t know, I am a man, but if I needed to go to the toilet and do a shit and do a shulderstand instead I don’t think shit would come out of my nose’. Alla bara började asgarva. Jag kan känna så här att det viktigaste för mig är att jag har humor inför det, jag har inte den restriktionen på mina klasser och är det någon som har läst om det och den filosofin då kommer de troligtvis ändå inte göra skulderstående. Det finns något vackert i kvinnans cykler och jag tycker absolut att man ska ha respekt för hur det påverkar en, alla kvinnans cykler är så kraftfulla, till exempel i klimakteriet. Men det viktiga är att vi måste våga prata om det och lyfta att mens inte är något pinsamt eller farligt.
Det är vidare en av anledningarna till att Johanna Andersson grundade global yoga och senare mojo tillsammans med Monika Björn. Hon var trött på de gamla traditionerna som hon upplevde att folk bara sa utan vetenskaplig grund.
– Till exempel att du inte får dricka vatten tre timmar innan eller efter du yogar, att du absolut inte får äta viss mat och att du absolut måste duscha innan ett yogapass. Allt sådant kan jag bli så less på, det är bara något folk säger och sedan kanske de inte ens praktiserar det själva ens. Det blir bara regler utantill och inte anpassat efter vår västerländska miljö. Global yoga ska vara till för alla så att inte folk känner ’vad är det här för hokuspokusregler’. Eller att yogapolisen kommer och tar dig om du gör fel.
– Det är lite tråkigt med den här snobbismen att man ser ner på varandra och värderar yogan som äkta eller oäkta. Om man tittar på de absolut största gurusarna så har de brutit mot alla sina egna regler och har alltid nära till ett skratt, så det är så långt ifrån det superseriösa och superstrikta som man bara kan komma. Ibland om det ringer en mobiltelefon under passet så bara dör någon. Det finns så mycket annan stress i samhället och det sista vi behöver är att bli mer stressade av att försöka vara perfekta på yogamattan.
När det gäller graviditet och yoga kan hon tycka att människor skräms upp i onödan.
– När någon säger ’du får inte göra twistar eller du får inte ligga på mage’, då kan jag tänka att skojar du, i så fall skulle personer i de länder där man inte får göra abort bara kunna sätta sig i lite twistar så skulle de tjoff få en abort. Alltså, skulle det vara så enkelt så hade väl folk bara hoppat lite och så hade vi inte behövt ha aborter. Det gör mig så sjukt förbannad. För mig handlar det om att lyfta och respektera det kvinnliga. Exempelvis var det var en tjej som sprang ett maraton utan att använda en tampong och skrev om det och då kan jag tycka att fy fan vad bra att hon visade och stod upp för alla oss andra. Vi ska vara så fina och det ska till och med lukta gott om en tampong. Får vi inte vara oss själva? Men man kan respektera sin kropp, det är en helt annan sak. Är du en prestationsmänniska så vad fasiken passa på att backa lite idag då om du har mens eller är gravid, men inte för att du är rädd för att du ska bli infertil eller för att få missfall.
Yogan blir mer och mer populär och nya yogastudios etableras hela tiden. Att marknaden skulle bli mättad är dock inget Johanna Andersson funderar på.
– Så länge man hittar sin passion, en autentisk äkta eld som inte gör en stressad så finns ingen konkurrens, och man kommer aldrig att bli utbränd av den. Fortsätter man att ge den näring och utveckla den kan den komma i olika koncept. Det är viktigt att man är up to date och gärna lite före med vad marknaden efterfrågar så att man inte bara kopierar det andra gör och följer strömmen. Att starta en yogautbildning var aldrig min plan utan det bara blev så för att det efterfrågades. Jag känner mer och mer att vad som är viktigt för mig att leverera är liktydigt med vad jag verkligen brinner för!
Global yoga har spridit sig och ingår numera i flera gymkedjors träningsutbud. Som en vidareutbildning för yogalärare har Johanna Andersson startat ett skräddarsytt assisteringsprogram.
– Det är åtta deltagare som går ett helt år. Jag får hjälpa dem att plocka fram det de är bra på, det är nästan det allra roligaste. Man känner att wow den här tjejen har något och så utvecklar man det. Alla är ju olika och passar olika bra för saker och ting. Ska jag sitta med personalfrågor, är det min grej? Jag kanske ska vara ute och utbilda eller jag kanske inte alls ska utbilda. Eller jag kanske bara ska hålla på med pt-klienter och utveckla dem inom det området. För mig blir det samtidigt en headhunting att hitta kompetenta människor att få samarbeta med. Det är jättekul. Det finns så många yogalärarutbildningar men att få hjälp med alla bitarna beroende på sin nisch är unikt. Nu är vi inne på andra kullen som kör. Fyra av tjejerna som gick förra året håller antingen utbildningar redan nu eller så kommer de att hålla i utbildningar nästa år.
Johanna Andersson (och andra global yogis) håller sedan sex år tillbaka gratis yoga i Slottsskogen om somrarna. Nackdelen tycker hon är att hon inte når ut till ytterstadsområdena och de mer socialt utsatta stadsdelarna.
– Där har yogan mycket att jobba på, om man tittar på yogaklasser är det flest kvinnor och en del killar men det är överlag medel- och överklass som har tillgång till yogan. Det behövs även yoga i socialt utsatta områden. Jag skulle kunna lära upp killar och tjejer att undervisa i de socialt utsatta områdena, det skulle vara jättekul att sprida yogan dit. På Yoga Games har vi exempelvis gratisklasser men det gäller ju att kunna kommunicera och nå ut med det. Att hitta personer som vill komma till mig för en gratisplats på utbildningen och sedan gå ut till sitt community och undervisa dem. Få hjälp med att hitta lokaler med mera. Som i USA där alla deltagare betalar lite mer och sedan går pengarna till fem platser som är gratis och som man får ansöka till. Det är något som vi i global yoga tittar på om vi kan ta in. Sedan gäller det bara att nå ut till de områdena men där kan man ju alltid hjälpas åt och göra det man är bra på.
Under våren kommer Johanna Andersson att fortsätta med pt- och yogaklasser i studion och undervisa på Yoga Games. Därtill kommer hon att fortsätta lansera global yoga kids för att nå ut till förskolor och skolor. Samt hålla egna utbildningar. Hon säger att hon nu är mogen för att jobba med den inriktningen sedan hon själv fått barn.
– Jag hade yoga för barn för länge sedan men då var jag för ung och fattade inte riktigt den grejen. Jag har jobbat tillsammans med en jätteduktig pedagog som är rektor på en skola och som har all den pedagogiska biten. Vi två har gått samman och lanserar det.
Som om det inte vore nog så är Johanna och familjen även på väg att flytta ut på landet där de byggt ett hus.
– Personligen kommer jag hålla mig lite borta från företagsbiten och hålla på med trädgården och gå i gummistövlar, det längtar jag efter! Men medan jag rotar i jorden så sitter jag samtidigt i backoffice och kommer att undervisa på utbildningar inom global yoga och vi – jag och Monika – kommer att fortsätta med mojo och yoga for athletes som vi har tagit fram för Sats.
Johanna Andersson
Född: Lund
Familj: Liten men tight, mamma, mormor och bror samt egna familjen med fästman, dotter och en bebis som kommer i april.
Bakgrund: Yogalärare, grundare av global yoga och mojo, samt pt och entreprenör.
Aktuell: Nyss lanserat global yoga kids.
Vad vill du påverka och förändra? Yoga för alla!
Senast lästa bok? Nowism – Kat Dawes – helt underbar!
Senast sedda film? Rain Man (igen).
Längtar efter? Huset, trädgården och tid att bara vara.
Äter helst middag med? Min fästman – pirrar varje gång jag tänker på honom och vi har alltid (fortfarande) så mycket att prata om!
Vad gör du om tio år? 2026 hahaha, njuter av att se våra barn växa upp och njuter av livet dit yogan tagit mig då…
Det allra bästa yogaminnet? Oj, så många! En teacher training med Maty Ezraty i LA för ett år sedan – det var episkt!
Stark sida: Ser möjligheter och älskar/uppskattar det lilla i livet.
Svag sida: Kanske lite väl starkt kontrollbehov ibland men jobbar på det…
Ett avgörande ögonblick i ditt liv? Dagen jag såg min blivande man, jag visste att honom vill jag tillbringa resten av mitt liv med! Tack vare den stunden är jag där jag är idag på många sätt och vis.