Ingmarie Nilsson: Yogan påverkar även de inre organen
Yoga för dig ställer fem frågor till Ingmarie Nilsson, löparcoach och yogainstruktör som, utöver 30 individuella SM-medaljer, har vinster i såväl Tjejmilen och Stockholm marathon som Finnkampens 3 000 meter på meritlistan.
1. Är det en trend att allt fler löpare börjar med yoga?
– Jag tror det, eller jag hoppas att det inte bara är en övergående trend, utan att det är en medvetenhet som ökar i samhället. Allt går snabbare och snabbare, och vi ska ständigt uppdatera och informera oss. Då kan yoga utgöra en bra motpol. Dessutom så går det inte att göra precis som alla andra om du vill bli bäst på något, utan det måste till något extra, och då kan just yoga vara en del i det.
2. Hur yogar du själv?
– Jag har yogat i över tio år och har testat massor av olika varianter. Nu har jag hittat den typ som passar mig bäst, och det är livsyoga, en gren av den stora kundaliniyogan. Jag kör ett pass varje dag, det första jag gör på morgonen. Eftersom jag tränar så mycket annat så passar det bra med en yoga som går väldigt mycket inåt och fokuserar på andningen.
3. Hur kan man bli en bättre löpare med hjälp av yoga, rent fysiskt?
– Man stärker musklerna samtidigt som man blir smidigare och får en ökad uthållighet. Men yogan påverkar även de inre organen, som till exempel nerver och körtlar, samt förbättrar matsmältningen och hormonproduktionen. Det spelar ingen roll hur bra du äter eller hur starka benmuskler du har om kroppen inte kan ta upp och fördela näringen på rätt sätt.
4. Och den mentala biten?
– En viktig aspekt är den ökade medvetenheten, att man blir mer lyhörd för sin kropp. Innan jag började med yoga fullföljde jag ofta ett intervallpass, trots att det inte kändes bra, bara för att det stod på programmet. Nu känner jag bättre av om jag behöver anpassa eller avbryta träningen. Så en ökad medvetenhet kan göra att man undviker att gå över gränsen och dra på sig skador. En annan viktig del i det är att acceptera sina tankar och känslor – inte acceptera att det går dåligt, men att allt inte alltid känns helt bra.
5. Har du hjälp även av andningen?
– Att ha kontroll på andningen är fantastiskt effektivt. Ibland behöver man coola ner sig, kanske inför ett viktigt lopp, men även i vardagssituationer. Om du sätter dig ner och andas i fem minuter så påverkas stresshormonerna, din puls går ner och allt lugnar sig. Det blir fysiskt omöjligt att vara stressad. Men det kan också vara att du behöver väcka din inre glöd, din inre kraft, som ibland saknas. Det finns olika knep och verktyg att ta till, men för mig fungerar det väldigt bra med till exempel eldandning.