Hur gammal är yogan, egentligen? Yogapanelens Josephine Selander ger svar
Hur gammal är yogan – egentligen?
Yogapanelens Josephine Selander svarar:
Det beror lite på hur man vill definiera yoga: som fysiska övningar, eller som en filosofisk strömning.
Ställ din fråga till Yogapanelen!
Yoga som fysisk aktivitet
Tänker man sig yoga som framför allt en fysisk verksamhet, så springer den ur nathyoga, som är en variant av tantrayoga. Det vill säga en form av yoga, där man utifrån kroppen ämnar nå upplysning.
Huvudtexten för hathayoga – som är benämningen på fysisk yoga, till skillnad från meditativa praktiker – är Hatha Yoga Pradipika, och skrevs förmodligen på 1400- eller 1500-talet.
Det är det första dokumentet som man idag känner till som beskriver yogaasanor, närmare bestämt 16 olika sådana.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Yoga som meditation och filosofi
Om man istället tänker sig yoga som meditation, filosofi och/eller andningsövningar, kan man kika längre bak i tiden.
En vanlig referens är till sigill som hittades i utgrävningar under 1920-talet i Indusdalen (norra Indien och Pakistan).
Induskulturen blomstrade troligen ca 2600 – 1900 före vår tideräkning, och forskare har tidigare föreslagit att en del sigill föreställer en mediterande gestalt som skulle kunna vara Rudra: en slags föregångare till Shiva – en gud som ofta associeras till yoga.
Kruxet med sigillen är att det är otroligt svårt att veta vad det egentligen föreställer – är det till exempel riter, djur eller vardagshandlingar som beskrivs på bilderna? Därför anser forskare idag att de är alltför osäkra källor för att kunna datera de första tecknen på yoga.
Upanishaderna skrevs för 2500 år sedan
Istället föreslås startdatumet för yoga inom forskningen tiden då Upanishaderna skrevs, cirka 600 före vår tideräkning.
Då presenteras i Upanishaderna tanken att människan har en kärna, eller ett själv (atman) som är koherent med världsalltet (brahman). Och det blir början på flera olika yogiska filosofier med grundtanken om att människan inom sig har ett frö, som är i samklang med något större. En ganska uppiggande tanke, tycker jag.
Utdrag ur Upanishaderna från Wikimedia. Foto: Ms Sarah Welch
Det som dessutom sker ungefär 500 före vår tideräkning är att asketiska traditioner utvecklas (shramanarörelsen), där meditation och andningsövningar tar form: något som i mångt och mycket ligger till grunden för en del av yogans praktiker.
Yoga som filosofi 2500 år – yoga som fysisk aktivitet 500 år
Så med andra ord: yoga som meditations- och andningsteknik samt filosofi kan förmodligen vara cirka 2500 år gammalt. Yoga i sin fysiska skepnad är troligen cirka 500 år gammal.
Värt att fundera på här är att det finns en tradition bland moderna yogadiggare (det vill säga från slutet av 1800-talet och fram till våra dagar) att ha en förkärlek för att datera yogans start till många tusen år bakåt i tiden. Vad som kan vara anledningen till det är flera.
Men ett tidigt motiv kan ha varit vikten för indier att profilera sin egen kulturtradition i relation till britterna under 1800-talet. Och för att generalisera grovt, ville man poängtera det uråldriga och autentiska i den egna kulturtraditionen, till skillnad från britternas ”unga” kultur.
Referenser:
- De Michelis, Elizabeth., A history of modern yoga: Patañjali and Western esotericism, Continuum, London, 2004
- Samuel, Geoffrey, The origins of yoga and tantra: Indic religions to the thirteenth century, Cambridge University Press, Cambridge, UK, 2008