Gravidyogaläraren: ”Andningen är A och O”
Stress och förlossningsrädsla är ett par av de problem som Ellen Engvall möter hos kvinnorna på hennes gravidyogaklasser. Lösningen kan tyckas både självklar och komplicerad – att lära sig andas rätt.
– Vi är mer stressade idag eftersom livet kräver mer av oss och vi lever långt från naturen och det som är naturligt.
Det säger Ellen Engvall, barnmorska och lärare i mediyoga och gravidyoga på mödravården i Stockholm.
På kursen i gravidyoga, som startar cirka sex till åtta veckor innan beräknad förlossning, får kvinnorna göra övningar för att stärka kroppen, skapa avspänning och öka uthålligheten. Men framförallt får de lära sig att andas.
”De djupa andetagen kopplar på det parasympatiska nervsystemet, vilket leder till att nivåerna av stresshormoner sjunker.”
– Yogaandning är egentligen helt vanlig andning, att lära sig andas rätt, där både mage och bröstkorg används, förklarar Ellen och demonstrerar ett ”riktigt” andetag i tre steg. Sakta andas hon in genom näsan och fyller magen med luft. Därefter expanderar bröstkorgen. Sedan andas hon ut och tar därefter en paus och inväntar kroppens signal för att det är dags att ta ett nytt andetag.
Att de flesta av oss inte andas så här dagligdags beror, enligt Ellen, till stor del på stress.
I en förlossningssituation leder den fysiska ansträngningen och smärtan ofta till att vi börjar andas mera ytligt, genom så kallad bröstandning. Är vi därtill stressade och rädda blir andningen än mer ytlig, det sympatiska nervsystemet kopplas på och gör kroppen redo för kamp. Dessvärre är detta inget som underlättar förlossningsarbetet, utan snarare tvärtom – och smärtupplevelsen ökar.
Under gravidyogakursen får deltagarna göra andnings- och meditationsövningar för att lära sig hålla fokus och kontakten inåt under förlossningen. I praktiken handlar det om att andas djupt och långsamt genom näsan och att följa kroppens naturliga takt. De djupa andetagen kopplar på det parasympatiska nervsystemet, vilket leder till att nivåerna av stresshormoner sjunker.
– Då slappnar kroppen av bättre och smärtan minskar, förklarar Ellen.
Hur skiljer sig då yogaandningen från den så kallade profylaxandningen som blev populär på 1970-talet?
– Profylaxandningen är en andningsteknik som bygger på att vi ska kontrollera andningen och andas på olika sätt i olika faser av förlossningen.
Medan vissa anser att de blir hjälpta av tekniken har det visat sig att de allra flesta släpper profylaxandningen under förlossningen, eftersom det blir för mycket att tänka på.
– Det viktigaste är att kunna andas och slappna av. Och detta är något vi har nytta av hela livet, inte minst i föräldraskapet.
Det här kan ju låta enkelt, men hur lätt är det när det är “skarpt läge”?
– Jag tränade själv yoga under en av mina graviditeter och för mig var det en jättehjälp, berättar Ellen.
Under de åtta år som hon har hon hållit klasser och utbildat yogalärare i gravidyoga har hon fått bekräftat att även kvinnor som råkat ut för komplikationer klarat förlossningen bra tack vare yogaträningen.
Från barnmorskekollegor på förlossningen har hon fått veta att de ofta märker om kvinnorna tränat yoga, eftersom de kan andas och har ett annat lugn och fokus.
Så vad är ditt bästa tips till den som lider av förlossningsrädsla?
– Yogan gör hela jobbet. Det är faktiskt så.
Ellen Engvall
Sjuksköterska, barnmorska, lärare och terapeut i medicinsk yoga, gravidyoga och hormonyoga, reflexolog med klinisk erfarenhet av hjärt- och kvinnovård.