Forskarteam utan kännedom: Yogisk andningsteknik kan ha effekt på coronavirus
När forskare på Karolinska institutet 2006 undersökte den yogiska meditationstekniken brahmari, där man på varje utandning vibrerar ljudet m, eller hummar, så fann de att halterna av kväveoxid (NO) ökade upp till 20 gånger och hade en bakteriedödande effekt.
Nyligen, i oktober i år, visade forskare vid Uppsala universitet att NO dessutom har effekt på det coronavirus som ligger bakom covid-19.
– Oss veterligen är kväveoxid den enda substans som hittills visat sig ha en direkt effekt på SARS-CoV-2, säger Åke Lundkvist professor vid Uppsala universitet och den som har lett studien i ett pressmeddelande.
Forskare ska nu konstruera en modell i laboratoriet för att simulera en behandlingsform. Foto: Pixabay
Inhalation av NO kan vara verksam behandlingsform
I väntan på ett fungerande vaccin skulle inhalation av NO kunna vara en verksam behandlingsform. Dosering och tidpunkt för insatt behandling torde spela en viktig roll för resultatet och behöver nu snarast utredas, uppger Uppsala universitet.
Forskargruppen ska nu undersöka de antivirala effekterna av NO som avges i gasform, bland annat genom att konstruera en modell i laboratoriet för att på ett säkert sätt kunna simulera en tänkbar behandlingsform för patienter.
Frågor som vi vill ha svar på
En rad frågor uppstår för den yogiskt intresserade – och för en bredare allmänhet:
Hur relevant kan brahmari-studien vara i det här sammanhanget? Kan hummande rent av ha effekt vid covid-19-symtom?
Är den ökning av kväveoxid som hummande visat sig medföra relevant för att uppnå antiviral effekt?
Och har forskarna som är inblandade i studien vid Uppsala och de fortsatta försöken på Danderyds sjukhus tittat närmare på studien från Karolinska institutet?
Åke Lundkvist, professor vid Uppsala universitet.
Professor utan kännedom
När Yoga för dig får kontakt med Åke Lundkvist, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi och den som leder forskningen vid Uppsala universitet, svarar han att han inte känner till brahmaristudien och att han inte har något svar på frågorna, men att han skickat vidare frågorna till några av sina forskarkollegor.
Mer om effekterna av att humma
Studierna vid Karolinska institutet visade att man genom att humma kan öka luftflödet till bihålorna på ett dramatiskt sätt, säger Göran Boll, grundare av mediyogan och en av Yogapanelens experter.
– Detta hummande ökar också nivåerna av NO med 15-20 gånger jämfört med normal, tyst, utandning.
Har du en försämrad andning, eller munandas, så försämras luftcirkulationen i näsan och bihålor, det gör att trycket sjunker, vilket ger en ökning av bakterietillväxt och inflammationer.
– Just hummandet har då en positiv inverkan på bihåleinflammation. En studie visade att genom att humma 60-120 i taget, några gånger per dag, så kunde kronisk bihåleinflammation elimineras på fyra dagar, säger Göran Boll.
Yoga för dig följer de fortsatta försöken på Danderyds sjukhus.
Källor:
Studie om att humma och produktion av kvävemonoxid (NO) och luftflöde i bihålorna.
Titel Humming, nictic oxide and paranasal sinus ventilation.
Tidskrift Karolinska University Press 2006, författare Mauro Maniscalco med flera
Studien finns att läsa online på Future Medicine,
Här hittar du pressmeddelandet från Uppsala universitet.