Forrestyoga skapar ett tryggt rum
Känn in hur du mår och pressa inte din kropp för hårt. I Säter har Helena Atkinson gjort forrestyoga så populärt att folk vallfärdar tiotals mil för att delta.
Forrestyoga skapar ett tryggt rum, där du kan lägga bort dina skyddsmurar och börja utforska dig själv på ett djupare plan, menar yogaläraren Helena Atkinson, som är bosatt i Säter där hon sedan ett par år driver en egen studio. När hon provade forrestyoga för första gången bodde hon med sin familj i Chicago.
– Jag kände mig helt död efteråt, säger Helena, och tillägger med ett skratt att hon inte stod i trädpositionen i 45 minuter, utan namnet kommer av grundaren Ana Forrest som har undervisat i forrestyoga i över 40 år.
Forrestyogan startade i Los Angeles på 1980-talet och finns nu i hela USA, i Korea, Hongkong, London och Berlin. Det är en fysiskt krävande yogaform, där man även jobbar emotionellt och mentalt för att hjälpa kroppen att återhämta sig efter skador och trauman genom att förändra tankemönster, bygga styrka, öka andningsförmågan och skapa utrymme för själen i kroppen.
– Man guidar hela tiden eleverna: ”Hur känns det i lungorna när jag andas, hur känns det i kroppen?”.
Andning, styrka, spirit och integritet är de fyra grundpelarna i forrestyoga. Det sistnämnda innebär att lyssna på sin egen kropp och följa det som är sant för en själv.
Du ska inte stå på händer för att någon annan säger det, du måste göra det för att du vill det. Gör det ont i handlederna så gör inte den rörelsen. Modifiera den tills du hittar en version där det inte gör ont och jobba sedan därifrån, efter dina egna förutsättningar. Flytta dina gränser i din egen takt. Jobba med kroppen istället för mot kroppen.
Enligt Helena är forrestyogan anpassad för den moderna människan, och fokus ligger på de problemområden som dagens samhälle kan ge – som värk i rygg, axlar, armar, nacke och handleder efter mycket stillasittande framför datorer och tv-apparater, och i fordon och soffor. Eller på grund av dåligt utvecklad bålmuskulatur, rörlighet och styrka. Varje pass innehåller andningsövningar, uppvärmning, träning av bålen, yogaställningar, nedvarvning och avslappning.
Ett pass börjar alltid med en intention. Ett nybörjarpass kan innehålla en enkel intention, till exempel att vara medveten om sin egen andning. Vid ett avancerat pass kan vi använda en intention som är mer emotionell och förkroppsligar den egna själen – att göra det som är jag, att göra det som är rätt för mig.
Efter att familjen 2011 flyttade tillbaka till Sverige passade Helena på att gå en grundläggande forrestyogalärarutbildning (200 timmar) i Peterborough, Storbritannien, och hon fick sin nivå 2-certifiering i maj 2014 under mentorskap av ”Forrest Yoga Guardian” Sandra Robinson.
Väl på plats i Säter började hon i liten skala men håller numera elva pass i veckan, plus privatklasser.
– Vissa åker flera mil för att vara med på ett pass, det är fantastiskt!
Själv yogar hon med sin mentor via Skype.
– Jag har passerat nivå två, och är halvvägs in på nivå tre. Nivå ett innefattar grundutbildningen på 200 timmar. Ju mer man bygger på ju högre kommer man. För att bli godkänd som mentor, måste man ha klarat nivå fem. Det finns bara ett tiotal personer i världen som innehar den titeln, och det är Ana Forrest själv som godkänner dem.
”Perfection is boring” är ett av Ana Forrests citat
– Det är en slutstation som är skittråkig. Istället följer vi måttot ”evolve or die”, utvecklas eller lägg ner. Det är vad jag gillar med forrestyoga, säger Helena.
Hon talar om vikten av att inte jämföra sig med andra.
– Det är lätt att tänka att hela världen är perfekt medan jag själv är så usel. Även människor som verkligen har lyckats ur samhällets synvinkel, kan känna inuti att de inte är något värda. Varför vill vi ha perfektion över huvud taget? Vad händer om vi släpper det?
– Det kan hända att saker kommer upp som man mår rackarns dåligt över men som leder till en förändring. Jag vet jättemånga som börjar med yoga och som sedan bara känner att de måste förändra saker i sina liv. Kanske byta jobb eller lämna trasiga relationer. En av mina elever plockar till exempel kiwi på Nya Zeeleand just nu. Och jag hamnade i Säter här i Sverige. Vem hade kunnat tro det?
Mer om forrestyoga
Vilken eller vilka yogaformer är forrestyoga inspirerad av?
Hathayoga med inslag av iyengar och ashtanga.
Viktiga inslag i en klass?
Intention, andning, bålstyrka, asanas som hålls länge. Fysisk, emotionell och mental medvetenhet. ”Vi pratar mycket om hur man jobbar aktivt med en skada. Man modifierar till dess man hittar ett läge där man kan jobba smärtfritt och sedan utgår man från det läget.”
Intensitet?
Anpassas efter individ, finns både hög- och lågintensiv.
”Vilken del av det här kan jag göra? Hur kan jag modifiera så att det fungerar för mig i min kropp? Man måste välja nivå efter sina förmågor. Har man högt blodtryck eller svårt att resa sig upp ska man kanske välja ett lugnare forrestyogapass, där man gör alla övningar på sin nivå.
Utbildning?
Forrestyogautbildningen är registrerad hos Yoga Alliance US och UK. På forrestyoga.com kan man anmäla sig till utbildningar.
Hitta massor av yogaformer i vår stora guide!