Färre sjukskrivna när Skånekommun satsar på yoga
I skånska Bjuv satsar kommunen på holistisk företagshälsovård, där yoga och mindfulness står i centrum. Sjukskrivningarna har sjunkit och satsningen har utökats.
I den skånska kommunen Bjuv såg HR-chefen Karolina Larsson ett oroande och växande problem bland de anställda: rehabiliteringsfallen blev allt fler och det tog längre tid innan de kom tillbaka till jobbet. Hon bestämde sig därför för att satsa på förebyggande åtgärder istället för att bara fokusera på rehabilitering.
– För oss är våra medarbetare vår viktigaste resurs och vår största tillgång för att vi ska lyckas i vårt uppdrag, säger Karolina Larsson.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Helhetsakademin i Helsingborg, som drivs av Wivi-Anne Nyberg och Tina Ikonomidou, vann upphandlingen och ansvarar idag för det förebyggande hälsoarbetet i Bjuv.
– Det kostar pengar att ha så många människor långtidssjukskrivna. Inte bara för samhället, utan för individerna själva, deras familjer och kollegor. Vi vill förhindra och stärka dem innan de hamnar där, säger Wivi-Anne Nyberg.
”Huvudtesen är att man måste börja på individnivå för att få ett hållbart samhälle.”
Både hon och kollegan Tina hade tidigare ledande poster inom näringslivet. De har också alltid haft yogan som ett brinnande intresse vid sidan om. I slutet av 2015 bestämde de sig för att låta den gamla indiska läran ta en större del av deras professionella liv och startade Helhetsakademin. Den inkluderar två yogastudios, behandlings- och samtalsterapeutrum, yogaretreat och skräddarsydda hälsolösningar på företag.
– Här ska alla känna sig välkomna och vi har försökt att få en så bred kompetens som möjligt. Vi har allt från ayurvedisk massage till psykologer och läkare. Vår vision är att skapa mänsklig hållbarhet. Huvudtesen är att man måste börja på individnivå för att få ett hållbart samhälle, säger Wivi-Anne.
Helhetsakademin har tillsammans med kommunen utvecklat ett arbetssätt som de kallar för Bjuvsmodellen. Första gången som de testade modellen inom kommunen var förra året, på ett äldreboende som var hårt drabbat av sjukskrivningar. De anställda erbjöds yoga på arbetsplatsen och Wivi-Anne och Tina föreläste om hälsa, livsbalans och kommunikation på deras arbetsplatsträffar. Dessutom fick de anställda gå ett individuellt samtalsprogram på Helhetsakademin, med syftet att öka deltagarnas medvetenhet och förändra deras livssituation.
– De fick reflektera över vad som fungerar i livet, vad som inte är harmoniskt och vilka tårtbitar som de är redo att jobba med. Resultatet blev så bra att hela arbetsplatsens sjukskrivningar började sjunka. De fick också en ny chef som tillsammans med oss bidrog till detta, berättar Wivi-Anne.
Nu har arbetet utökats. Helhetsakademin erbjuder Bjuvsmodellen för 150 anställda på fem olika kommunala verksamheter, exempelvis bland lokalvårdare och sjuksköterskor. Att just de fem enheterna valdes ut beror på att de har haft hög korttidssjukfrånvaro. Utöver detta ges alla 1 200 kommunanställda, samt alla vikarier, möjligheten att gå på fyra pass med yoga och mindfulness i veckan i Bjuvs sporthall.
– Vi har trettio minuter yoga och därefter trettio minuter mindfulness. Deltagarna behöver inte ha några speciella kläder på sig. Och de kan ha dubbla mattor om de vill eller sitta på en stol. Vi är noga med att plocka bort alla föreställningar om yoga, säger Wivi-Anne.
De utgår från klassisk hathayoga och mediyoga för att hjälpa folk att stärka den fysiska kroppen och mjuka upp stela ryggar och axlar. En stor bit handlar också om att öka deltagarnas medvetenhet om deras andning och hur andetagets karaktär är direkt kopplat till stress.
Det viktigaste för Wivi-Anne och Tina är att arbeta i nära samarbete med kommunens personal och förebygga ohälsan tillsammans.
– Det blir väldigt tydligt, att när de anställda ser sina kollegor som har mått sämre må bättre igen, så påverkar det hela avdelningen positivt. I det långa loppet förhindrar det att personalen blir långtidssjukskriven, säger Wivi-Anne.
De är ofta ute och föreläser även på företag. De ökade sjukskrivningstalen och de ökade kostnaderna för rehabilitering drabbar givetvis inte bara kommuner.
– Det är inspirerande och roligt att fler på ledningsnivå hos företagen börjar intressera sig för holistisk hälsa och tänka förebyggande istället för att vänta tills det är för sent.