Ellen Engvall lär dig hitta urkraften med hormonyoga

Med lugna rörelser i en meditativ miljö leder Ellen Engvall sina yogapass för hormonbalans. Här är andningen i fokus, liksom den inre blicken. Resultatet? En bubblande glädje inombords.
Yogaläraren Ellen Engvall, i grunden barnmorska, har genom åren mött kvinnor som mår dåligt på grund av hormonella obalanser i kroppen, som PMS, depression eller humörsvängningar. Efter att själv ha lidit av hormonstörningar utan att få den rätta hjälpen från sjukvården, började Ellen med mediyoga. Kort därefter gick hon även en yogalärarutbildning i hormonyoga för Dinah Rodriguez, som kommer från och bor i Brasilien. Det resulterade så småningom i egna konceptet mediyoga för hormonbalans.
Jag jobbar med runda och mjuka rörelser, som en kontrast till det manliga och fyrkantiga samhälle vi lever i.
– Jag jobbar med runda och mjuka rörelser, som en kontrast till det manliga och fyrkantiga samhälle vi lever i. Jag vill ta fram den kraftfulla kvinnan och hitta urkraften. Det är så coolt när man ser den! Vi kvinnor är otroligt mjuka men också starka.
Övningarna är framtagna ur mediyogan och upplagda som ett mediyogapass. Varje lektion är 90 minuter och börjar med andningsövningar i elva minuter. Därefter följer intoning, lugna rörelser, avslappning samt meditation. Grunden i hormonyoga är stillhet, och rörelserna utförs på ullmattor i en sal med dämpad belysning och lugn musik.
– Det handlar om ett inre arbete. Personlig utveckling och självkännedom är en jätteviktig del av yogans yttersta syfte, att förena kropp och själ. Vi lär oss att känna inåt i kroppen och att lyssna på vad som sker.
– Vi kvinnor är dåliga på att känna efter vad vi själva behöver för att må bra, istället prioriteras barnen, mannen eller jobbet. Om vi är uppmärksamma på andetagen kan vi korrigera det och minska stressen. Jag tycker att andningen är den stora grejen med yoga. Andningen gör den stora skillnaden i livet.
Vid rörelseövningarna sträcker man och klämmer på olika körtelområden. Ellen talar om att man jobbar med äggstockarna, sköldkörteln, binjurarna och hypofysen. Binjurarna producerar stresshormonet kortisol för att hjälpa oss att klara av en pressad situation, men vid för höga halter stör det könshormonerna.
Grunden i mediyoga för hormonbalans är att minska stressen och att aktivera körtlarna genom att andas, massera dem med rörelser och att fokusera mentalt på dem. När stresshormonerna minskar kan övriga hormoner fungera bättre.
Många upplever att det börjar pirra och hända saker, vissa känner att de blir lugnare och att de sover bättre.
– Många upplever att det börjar pirra och hända saker, vissa känner att de blir lugnare, att de sover bättre, känner sig mer skarpa i huvudet, att vallningar och PMS minskar, att sexlusten och glädjen väcks till liv.
– Fertiliteten kan också öka, en del har blivit gravida efter att ha deltagit i mediyoga för hormonbalans. Den väcker helt enkelt en bubblande glädje inombords.
Att stärka kvinnan har alltid varit Ellens drivkraft.
– Jag vill hjälpa andra att bli tydligare i sin kvinnliga styrka. Det är jätteviktigt att kunna stå upp för sig själv, jag blir ledsen när kvinnor viker sig, det är inte rättvist.
I mediyoga för hormonbalans ingår även kostråd. En blodsockerbalanserande kost utan gluten och mjölk är att föredra, menar Ellen.
– Det styr även hormonerna. De som inte blir gravida kan ibland bli hjälpta av att till exempel utesluta gluten.
Mediyoga för hormonbalans
- Har sin grund i kundaliniyoga.
- Några tillbehör förutom ullmattor behövs inte. Det går självklart bra med vilken yogamatta som helst.
- Passar kvinnor i alla åldrar.
- Lågintensivt tempo. Vissa fysiskt utmanande inslag.
- Mediyogainstruktörsutbildning på en termin, plus en fyra dagar lång diplomerande fördjupningskurs i hormonyoga.