Efter graviditeten: Den långa vägen tillbaka
Många kvinnor lider i det tysta av trasiga magmuskler efter en graviditet, och inom vården råder det stor okunskap i ämnet. Här delar Maria Bergmark med sig av sina erfarenheter i syfte att hjälpa andra drabbade.
Maria Bergmark, som driver Yogastudion Umeå och Yogaretreats Norrland AB, har alltid tyckt om att träna. Efter att hon för sju år sedan födde sitt andra barn, återhämtade hon sig dock inte, och hon slussades runt inom vården utan att få någon adekvat hjälp.
– Jag hade ingen kontakt med mina magmuskler, och det kändes som att underlivet skulle ramla ut. Folk i min omgivning började ifrågasätta varför jag inte bara tränade bort min putande mage, och på krogen fick jag gå före i toalettkön för att de trodde att jag var gravid.
”Jag hade ingen kontakt med mina magmuskler, och det kändes som att underlivet skulle ramla ut.”
Efter upprepade besök på vårdcentralen, där läkarna berättade att ”man inte kan begära att man ska se likadan ut efter en graviditet”, fick Maria till slut genom en mammamage-utbildning, veta att det fanns en specialistläkare i Umeå som var kunnig inom området. När hon hade ett namn kunde hon begära en remiss, och sedan gick det snabbt. Efter bara några minuter hos Ulf Gunnarsson fick hon veta att hennes separerade magmuskler självklart skulle sys ihop av landstinget.
– Det råder stor okunskap inom vården om hur en kvinna ska återfå sin styrka och spänst i magmuskulaturen och bäckenbotten. Resurserna är i princip obefintliga men problemet börjar uppmärksammas alltmer. De vet fortfarande inte varför bindväven runt musklerna dras isär och inte hittar tillbaka igen.
En operation gjordes i november förra året på Lycksele lasarett och Maria är nu, sex månader senare, nästan helt återställd. Hon är dock starkt kritisk till att inte alla landsting erbjuder denna sorts operation inom vårdgarantin. I vissa delar av landet måste patienten betala ingreppet själv eftersom det räknas som ett skönhetsingrepp.
Idag kan hon utföra de yogarörelser som tidigare varit omöjliga, till exempel huvudstående och andra positioner som är utmanande för magmuskulaturen.
– Jag vet så många kvinnor som slutat träna för att de inte har kunnat känna knipet eller sina magmuskler, de har känt sig så dåliga att de lagt av med all träning. Men faktum är att ingen kan känna en muskel som är delad i mitten. Det är en omöjlighet.
Maria vill nu göra allt för att sprida sina erfarenheter, och sina träningstips efter operationen, så att fler får den hjälp de behöver.
– Jag jobbar heltid med yoga och träning och vet hur många som lider i det tysta. På grund av den okunskap som finns inom detta ämne så vill jag dela med mig av min upplevelse, och man kan följa utvecklingen av mina muskler efter operationen via min hemsida.
Efter att ha gått med skadan under sex hela år, beskriver hon sig nu vara som en ny människa.
– Det är en enorm skillnad, och det är fantastiskt att kunna aktiverar maglåset i yogan igen.
Maria Bergmark
Yrke: Yogalärare och entreprenör. Har tränat yoga sedan 2000.
Aktuell med: Vill sprida kunskap om mammamageträning, och om rectus diastase (separerade magmuskler). Maria släpper en bok i november tillsammans med ett par kollegor: Yoga ute i naturen, tre kvinnors berättelser om vad yoga är för dem. Boken kommer att ges ut på eget förlag.
Marias tips
Fakta om delade magmuskler: www.mammakliniken.se
Bra läsning: Ulf Gunnarsson, läkare och forskare i Umeå om rectus diastase: www.umu.ase
Tips till andra drabbade: Ta kontakt med läkare och kräv en remiss till kirurg. De flesta läkare vet inte vad det här handlar om. Det är värt att åka till ett annat län för att fixa det.