Camilla mediterar varje dag: ”Känner mig som en del av något större”
När du öppnar dig för din inre kärna och ditt sanna jag, öppnar du dig även för en värld där allt hänger ihop och är ett. Det menar Camilla Lund Elander, som här reflekterar kring sin egen meditation och begreppet i stort.
För kundaliniyogaläraren och breathwalkinstruktören Camilla Lund Elander har meditationen kommit att bli en del av livet och hon mediterar dagligen.
– Jag är helt enkelt gladare och mer tillfreds när jag mediterar. Jag känner mig som en del av något större och i samklang med livet på ett annat sätt. Jag känner större kärlek och ödmjukhet inför det mesta. En stunds meditation kan förändra hur jag ser på en situation och gör mig mer nyanserad.
– Naturligtvis är allt det här i jämförelse med hur jag varit tidigare och inte i jämförelse med någon annan. Ibland ”brister” det så klart även för mig, men det sammanfaller påfallande ofta med en dag då jag inte mediterat.
”Meditation kan bryta negativa tankemönster. Man kan se rent fysiska förändringar i hjärnan, bland annat i hippocampus, som är viktig för minnet.”
Kännetecknande för en person som mediterar, menar hon, är ett större lugn och ökad koncentration, framförallt i pressade situationer. Många upplever också att de hanterar svårigheter på ett bättre sätt efter att de börjat meditera, att de får en ökad medvetenhet för sina reaktionsmönster, impulser och tankar.
– Man får en större acceptans för sig själv, för andra och för den situation man befinner sig i. Ofta känner man en större glädje, frid, och tacksamhet inför livet självt, med allt vad det innebär.
Meditation handlar om att ta sig mot mitten och sin kärna. När du blir sann mot dig själv och din kärna blir det lättare att leva på ett sätt som är hållbart, sant och närvarande. På frågan om det finns någon risk för sämre mående när meditationen avbryts, eller inte blir av, svarar Camilla att den som gör uppehåll i sin meditation kanske kan sakna den stabila känslan som meditation ger.
– Det är samma känsla som när du upplever att du är i balans. Avsaknaden av den känslan kan förstås kännas tung. Samma sak kan ske när du har varit på ett yogaretreat och kommer tillbaka till din vardag och inte mediterar. Det är en saknad av att inte vara i kontakt med sig själv.
Meditation som en väg till upplysning kan ta många olika vägar.
– När du öppnar dig för din inre kärna och ditt sanna jag, så öppnar du dig även för en värld där du ser att allt hänger ihop och är ett. Men visst kan du använda meditation ”bara” som ett verktyg för att stressa av och bli bättre på jobbet.
På frågan om meditation kan användas som ett kapitalistiskt verktyg, så funderar hon en stund.
– Med meditation blir du mentalt klarare, du blir friskare och ser möjligheter bättre och det kan hjälpa dig att bli mer framgångsrik, på alla områden. Företagen tjänar naturligtvis också på att personalen mår bra. Yoga och meditation på jobbet ger friskare personal och ett bättre arbetsklimat. Men, tillägger hon, yogiskt sett så handlar framgång om så mycket annat än om du är bra på jobbet eller tjänar stora pengar.
– Det handlar om att se överflödet och ha förmågan att känna tacksamhet i det liv du har. På samma sätt som yoga kan vara ett sätt för att bara bli fysiskt starkare, kan meditation vara ett verktyg för att bli mentalt starkare, eller vara något som du också upplever som djupt andligt.
Andra meditativa aktiviteter kan vara yoga, tai chi, breathwalk, att vistas i naturen, beskåda vackra utsiktsplatser, promenera, springa, vara i ett skrivande flow, hålla på i trädgården och måla.
– De goda effekterna är många. Meditation leder till en fysisk reaktion i kroppen och det vi gör och tänker regelbundet skapar neurologiska banor i hjärnan. Meditation kan bryta negativa tankemönster. Man kan se rent fysiska förändringar i hjärnan, bland annat i hippocampus, som är viktig för minnet.
Forskning har visat att de områden i hjärnan som styr starka känslor dämpas av meditation, på samma gång som de områden som styr kognitiva funktioner kan stärkas. Känsloreglering och självbild påverkas.
– Oavsett om du kallar det biokemi eller en andlig handling har det en föryngrande effekt på kroppen som kan förbättra immunförsvaret och påverka exempelvis blodtrycket.
Meditation kan även verka smärtdämpande.
– När du tränar dig att styra uppmärksamheten och växla mellan riktad uppmärksamhet och vila, så blir det enklare att leva. Det finns en koppling mellan att kunna fokusera och hur man mår psykiskt.
– De som mediterar upplever ofta att meditationen ger dem en känsla av att vara del av ett sammanhang. Något som är en av grundpelarna för att känna glädje och livsmening.