Britt-Marie får Rinkebys tjejer att yoga
Yoga i socialt utsatta bostadsområden behövs mer än någonsin. Men hur gör man för att etablera sig som yogalärare och hur når man ut till allmänheten? Britt-Marie Sundin erbjuder yoga för fysiskt inaktiva tjejer i Rinkeby.
Redan som 18-åring började Britt-Marie Sundin, nu utbildad fritidsledare, yogalärare och kommunikolog, att jobba på en ungdomsgård i Rinkeby norr om Stockholm. I dag, 25 år senare, driver hon tre olika projekt i området, med syfte att ge fysiskt inaktiva tjejer samt unga asylsökande gratis träningsmöjligheter. De positiva effekterna hos deltagarna är bland annat mindre ångest och bättre koncentrationsförmåga. Yogaklasserna sker i kyrkan, på biblioteket Reactor Ungdomens hus och i Engelska skolans lokaler.
”Vi tillbringar så mycket tid på sociala medier och jämför oss med varandra. I yogan utgår man enbart från sig själv och det är relativt små saker som skapar en förändring.”
– De har aldrig gjort yoga innan, men de kommer varje vecka. Det är det inte ens alla vuxna som klarar. Det är en utmaning och en stor förändring i deras liv, de har under hela sin uppväxt varit fysiskt inaktiva och har ingen lust att träna. Jag försöker hela tiden uppmuntra dem och tjatar på dem att fortsätta träna, berättar Britt-Marie.
Projekten drivs av Bromma KFUM, Stockholms idrottsförvaltning samt Länsstyrelsen och Svenska kyrkan. Deltagarna är mellan 12 och 18 år, förutom de kvinnor som bär hijab, vilka kan vara över 20 år.
– Jag brinner för att jobba med unga ur ett hälsoperspektiv, jag vet vilken skillnad det gör, säger Britt-Marie, som även driver ett tjejläger på en hästgård på Gotland, med fokus på bland annat självkänsla, yoga och samtal.
Hon undervisar inom hathayoga sivananda, och för att underhålla sin egen practice yogar hon regelbundet för Fredrik Binette. Projekten pågår i 1-2 år – sedan måste omförhandlingar ske med respektive uppdragsgivare. Britt-Marie ser ett problem i att det inte finns ett längre perspektiv hos myndigheterna.
– Det kan störa mig lite, man tror ju på det här och vet att forskning stöder betydelsen av att unga människor rör på sig för att må bra. Tjejerna i det här området lägger allt fokus på att studera och på att skaffa sig en bra utbildning. De kommer till bibblan klockan nio en lördag morgon och sitter hela dagen och pluggar, men utövar ingen fysisk träning. Jag försöker säga till dem att ta ledigt en timme i veckan för att yoga, dels för att de kommer att må bättre men också för att det ger bättre studieresultat. Någon har frågat om det är några religiösa inslag i yoga och jag förklarade att det inte är det, utan att det endast handlar om rörelser, andning och avslappning.
Till våren ska man prova ett nytt upplägg med en kombination av boxning och yoga i separata klasser, men i direkt anslutning till varandra.
– Förhoppningsvis blir det på Fryshuset i Husby. Sedan har Husbygårdsskolan börjat med yogapuls en halvtimme, tre dagar i veckan. Jag ska få vara med där vilket känns oerhört roligt. De förstår vikten av fysisk aktivitet för att öka inlärningstillståndet bland eleverna.
– Vi hade tidigare ett projekt i årskurs 8 i en skola i Kista och körde avslappningsövningar. Den tillståndsförändringen som skedde i rummet var påtaglig, säger Britt-Marie, som också har planer på att prata med idrottslärarna i Rinkeby och Husby om att ha yoga med eleverna.
Förutom att informera i skolor, är Somaliska föreningen och andra lokala organisationer i området viktiga samarbetspartners för att nå ut till målgruppen. Britt-Maries mångåriga förankring i Rinkeby -Kista har också stor betydelse.
– Min vision är att skapa en särskild lokal för tjejerna, med boxning, dans och yoga. Det krävs inga stora idrottshallar för att göra de här aktiviteterna. Att kunna nå mammorna som är hemma dagtid är också ett av mina mål.
Tjejerna säger själva att yogan gör dem lugna, att de presterar bättre i skolan och ger dem en balans på både in- och utsidan.
– Vi tillbringar så mycket tid på sociala medier och jämför oss med varandra. I yogan utgår man enbart från sig själv och det är relativt små saker som skapar en förändring. Jag vet hur magiskt det är. De behöver massor av kärlek och ett schysst bemötande.
– Det är en tuff miljö här ute med en machonorm som gör tjejerna ännu mer utsatta. Yogan gör att de får ett hopp och mår bättre, avslutar Britt-Marie.
Smultronställen i yoga-Sverige – nätverk för att underlätta nya projekt
- Fler av de yogalärare som blivit intervjuade i våra många artiklar om yoga i socialt utsatta områden, och för socialt utsatta personer, har tackat jag till att ingå i ett nätverk för att dela erfarenheter och underlätta för andra yogalärare att starta liknande projekt.
- Du når lärarna via redaktionen, på mejladress smultron@yogafordig.nu