Bli stark och balanserad med sanayoga
Hjälp kroppen att komma i balans med hjälp av sanayoga. Här berättar Hanna Larsson om en träningsform som fokuserar på hållning och styrka.
Om du inte är avslappnad när du påbörjar ett träningspass kommer stressen bara att öka. Det menar Hanna Larsson i Jönköping, som har jobbat med hälsa och träning i över 25 år. När hon började få värk i axlar och rygg, testade hon yoga och utvecklade så småningom ett eget koncept – sanayoga – som betyder ”sund och förnuftig yoga”.
– Många av mina klienter har haft ont i kroppen en längre tid och då hjälper inte alla former av yoga, vissa kan tvärtom göra problemen värre. Min erfarenhet är att man först måste lokalisera varifrån stelheten eller smärtan kommer och därefter bygga styrka, stabilisera leder samt förbättra balans och kroppshållning, säger Hanna Larsson.
Hon rekommenderar sina kunder att göra sanayoga innan exempelvis styrketräning eller löpning för att hjälpa kroppen att komma i balans och hitta fokus.
Man kan inte bara bränna av ett pass och sedan leva ohälsosamt fram till nästa träningstillfälle.
– Man kan inte bara bränna av ett pass och sedan leva ohälsosamt fram till nästa träningstillfälle. Den stress-relaterade ohälsan ökar jättemycket.
Inom sanayoga försöker läraren hitta ett rörelsemönster som fungerar så optimalt som möjligt för eleverna. En grundsten är att varje elev lär sig känna in sin egen kropp, och anpassar nivån efter dagsform.
– Smärtan är bara ett symptom, där obalansen ofta sitter någon annanstans, säger Hanna som själv sökte hjälp för sina ryggproblem, innan hon insåg att obalansen satt i hennes höfter och axlar.
– Vi letar efter orsaken till varför man har ont i kroppen, efter den svagaste länken. Där vill vi jobba. Exempelvis har ju nästan alla idag ”gamnacke” eller framåtroterade axlar.
Ett pass är mellan 60 och 90 minuter långt och börjar med några tysta minuter innan det är dags för den djupa yogaandningen.
– Vi mjukar upp kroppen och gör övningar där vi rättar till hållningen så att den blir rakare. Styrkedelen innehåller övningar för den djupa mag- och ryggmuskulaturen. Det är viktigt att bli stark i de små musklerna. I sanayoga arbetar man med rörlighetsträning, inte med stretch, säger hon.
Sin egen inspiration hämtar hon från olika träningskoncept.
Sedan två år tillbaka håller Hanna lärarutbildningar i sanayoga. Det finns både en grundutbildning, där eleven blir diplomerad, och en fördjupning som leder till en certifiering. Båda omfattar sex månader.
Sanayoga har sitt ursprung i vinyasa flow, en av de yogaformer som Hanna utövade tidigare.
– Jag älskar vinyasans energi, flöden och rörelser. Jag var helt förälskad men hittade ingen variant som fungerade optimalt för mig och min kropp.
– Med tiden insåg jag att jag hade fel rörelsemönster i min kropp, jag var inte i balans i min kropp och därför blev jag inte heller bättre av yogan. Min egen anatomikunskap och läkning blev sedan grunden till dagens sanayoga.
Intensiteten varierar beroende på vilket pass man väljer; sanayoga hips, relax, foundation, strength, energize, flow eller intervall. I det sistnämnda ingår olika hopp på mattan, bland annat ”jumping jacks” i plankan samt solhälsningen i ett snabbare tempo men med lugn andning.
– Sana intervall är populär, där lägger vi till pulsökning men behåller yogaandningen.
Mer om sanayoga
Lärarutbildning: Diplomerad grundutbildning på cirka ett halvår med fysiska träffar tre dagar i månaden och däremellan självstudier. Därefter kan man gå en fortsättningskurs på ytterligare sex månader för certifiering.
Utbildningscertifikat: Ja.
Passar för: Alla, oavsett om man vill leda andra eller bara fördjupa sin egen kunskap.
Tillbehör: Klossar, foamroller, gummiband.
Vilka rutiner finns för att motverka skador? Vi pratar mycket om det under varje klass.
Vilka metoder finns för att återkoppla till de elever som skadar sig och sedan inte fortsätter med yoga? Vi tipsar våra elever om att med jämna mellanrum gå en introduktionshelg som erbjuds varje månad. Främst för ökad förståelse för formens grunder. Om någon skadar sig eller om någon rörelse gör ont är vi noga med att framhålla att eleverna kan prata med oss. Vi kan då erbjuda egna privatlektioner eller hjälpa till med andra kontakter.