Bli mer närvarande – med hjälp av chanting

Ett oslagbart redskap för att öka vårt välbefinnande och göra oss närvarande i nuet. ”När inget annat funkar, då funkar vedisk chanting”, säger yogaläraren Hanna Staaff.
Med bas i Karlstad reser Hanna Staaff tillsammans med kollegan Karina Freij både inom Sverige och utomlands för att erbjuda yogalärarutbildningar och vidareutbilda yogalärare. Hon har också lektioner för privatpersoner, företag och skolor.
Traditionen hon undervisar i härstammar från yogagurun T Krishnamacharya, som har lagt grunden till mycket av den yoga som finns här i väst. Hans son, TKV Desikachar, tog över efter faderns död 1989 och har setts som en av världens ledande auktoriteter inom yoga.
– Vi har studerat med TKV Desikachar under många år. Han dog 2016, men hans läror lever kvar i skolan som han grundade i Chennai, säger Hanna Staaff.
Det kräver ett enormt fokus för att hitta rätt uttal, men också känslan av ljudet. Det är i vibrationerna av ljuden som ordets innebörd finns.
På skolan i den sydindiska staden är chanting ett viktigt inslag i undervisningen men lärarna är noga med att skilja mellan yoga och vedisk chanting. Vedisk chanting är äldre än yoga och handlar om att recitera vedaskrifterna. Det är ett omfattande verk skrivet på sanskrit där de äldre delarna är runt 5 000 år gamla. Mycket av yogans ursprungsfilosofi kommer från dessa skrifter som refereras till som yogans moder.
Att recitera vedaskrifterna är det traditionella sättet att studera skrifterna, och det är därför texterna är så intakta än idag. Läraren reciterar, eleven upprepar och lär sig utantill. Stor vikt läggs vid detaljer och uttal.
– Det är därför jag är så förälskad i det här redskapet. Det kräver ett enormt fokus för att hitta rätt uttal, men också känslan av ljudet. Det är i vibrationerna av ljuden som ordets innebörd finns, säger Hanna.
Eftersom eleverna först lär sig att recitera texten utantill skapar det en spirituell och känslomässig länk till innehållet snarare än intellektuell. Kontakten mellan elev och lärare blir också djupare.
Vedisk chanting kräver inga tillbehör. Du behöver inte ens kunna sjunga eller läsa noter, poängterar Hanna Staaff.
– Det finns ett väldigt enkelt mönster där man bara använder tre toner, en som går ner, mellanton och en som går upp.
Hon använder vedisk chanting när hon undervisar blivande eller redan färdigutbildade yogalärare. Däremot tar hon ofta till mantran och ljud, som refereras till i Patanjalis yogasutror, under sina yogaklasser. Hon ser till att hon har en relation till gruppen och introducerar det steg för steg.
– Jag gör det för människor som är intresserade av det. Alla som älskar yoga, älskar inte ljud och mantran, säger Hanna.
Ljud och mantran har många positiva och varierande effekter, menar hon. Ett mantra kan lyfta en nedstämd person, medan ett annat kan lugna någon som är stressad.
– Det hjälper andningen enormt. Andningen kan vara lösningen på mycket, men den kan ibland vara svårtillgänglig. Om du har panikångest och du fokuserar för mycket på andningen kan det verka triggande. Då kan man istället använda ljud och då använder du automatiskt andningen. Om du är gravid och värkarna kommer igång kan du använda ljud eller mantra och får hjälp att komma åt andetaget.
I Sverige är det vanligt att använda mantran och ljud under yogaklasser. Traditionen av att använda vedisk chanting är däremot inte speciellt utbredd och det går inte att utbilda sig till vedisk chantinglärare här. Större möjligheter finns i bland annat Indien och Storbritannien. Däremot märker Hanna att det finns ett ökat intresse bland svenskar.
– Vi märker det genom att fler vill studera Patanjalis yogasutror och där kommer vedisk chanting in. Det finns en ökad längtan att gå djupare i yogan. Yogan har varit populär en längre tid här nu och många vill hitta vägar bortom asanas.
Hanna Staaffs tips till lärare som vill börja med ljud och mantra på sina lektioner:
Börja med enkla saker och neutrala ord som alla är bekväma med. För att visa vad ljudandet har för effekter på andningen och närvaron kan du börja med vokaler eller stavelser som exempelvis ljudet ”ma”. Du kan bygga vidare och ljuda ordet ”namaha” som betyder ”jag hälsar”, som att hälsa solen på morgonen. Om du hellre vill använda svenska ord går det givetvis bra.
Ta det steg för steg. Låt först eleverna lyssna på när du som lärare ljuder. Därefter kan du ljuda en gång och den andra gången ljuder ni tillsammans. Du kan väva in en rörelse att när du ljuder lyfter ni upp armarna och när ni säger tillsammans böjer ni er framåt. Det är effektfullt att ljuda och recitera mantran i samband med asanas. Gör enkla asanas som folk känner igen, inte i samband med komplicerade vinyasarörelser.
Använd inte mantran och ljud med religiös betydelse. Tvinga inte din personliga tro på eleverna. Många lärare frågar sig huruvida de kan använda Om eller inte. TKV Desikachar använde aldrig Om under sina yogapass, bara under vedisk chanting. Om är starkt kopplat till hinduismen och går att jämföra med kristendomens amen.
Läs mer om Hanna Staaff och Karina Freij på Yogaskolan.