Barnyoga kan hjälpa krisande familjer att hitta ett lugn
Barnyoga kan stärka gemenskapen mellan barn och föräldrar och hjälpa krisande familjer att hitta ett lugn. Det menar barnyogalärarna Maëva Begon och Sandra Schoenhoff.
Första steget är ofta att nå fram till de vuxna i barnens närhet.
– Det finns så mycket förväntningar från föräldrar på hur yoga skall vara. Barn har inte de gränserna, säger Maëva Begon.
Både hon och kollegan Sandra Schoenhoff upplever att barn idag generellt har få stunder när de inte känner någon press alls, detta oberoende av ålder eller vilken social situation barnet lever i.
– Sju- till elvaåringarna i mina grupper har inte ro att vila länge i början av terminen. Men efter några gånger börjar de fråga: kan vi inte vila nu? Kan jag få ha den lilla kudden som luktar gott? I början var jag förvånad över att de ville. Sedan insåg jag att de längtar efter vilan för att de kanske inte har den stunden hemma. Det är väldigt vackert när föräldrarna är med och de får vara tillsammans på vilan, säger Maëva Begon.
Sagoyoga på bibliotek
Hon är utbildad barnyogalärare, driver företaget Miniyogi Gbg och arbetar sedan många år med yoga på förskolor samt med sagoyoga på bibliotek i och omkring Göteborg. I sitt arbete möter hon barn i många åldrar och med olika bakgrund.
– Oavsett om de har en diagnos eller inte så kan barn väldigt lätt ta till sig yogan och så småningom även få bättre balans och koordination.
Barnen ska känna att de får vara precis som de är
Maëva Begon arbetar utifrån perspektivet att barn, även de riktigt små, ska få känslan att de får vara precis som de är.
– Många av de föräldrar som kommer med sina barn till mina grupper har utövat vuxenyoga med dem via nätet. De har en väldigt stark föreställning om hur det ska vara. Men barn har inte de gränserna. Och jag tänker att yoga för barn ska vara just för barn. Att stå i trädets position kan vara precis som de vill, det kan ha en stor trädkrona eller krokiga grenar. Det är ett perspektiv som vi vuxna glömmer bort ibland, och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Maëva Begon.
Barnyoga ett verktyg för att slappna av
Sandra Schoenhoff har en annan verklighet. Hon arbetar sedan tio år som familjebehandlare inom socialtjänsten i Landskrona. Hon har mött både barn och föräldrar som mår psykiskt dåligt, som levt med missbruk, sjukdom eller våld i familjen och känt deras stress.
– Jag kände att jag ville ge dem ett verktyg, hjälpa dem att slappna av och hitta lugn i stunden. Barnyoga är ett roligt och skönt sätt att få landa, hitta fokus, vara utan press och för en gångs skull inte behöva koncentrera sig på hur mamma och pappa har det där hemma.
Oroliga barn brukar hitta ett lugn
De gånger yogan har varit något nytt för familjen som Sandra Schoenhoff arbetat med har den tagits emot ganska väl, däremot har utgångspunkterna varit olika.
– Många barn är väldigt oroliga. Några har haft otroligt lätt att landa i avslappningen, andra har haft jättesvårt och knappt klarat av att jag rört vid dem. Efter ett tag brukar de hitta ett lugn, och under avslappningen sprider sig en skön känsla, det blir en gemenskap.
Sandra Schoenhoff har arbetat mest med barn i åldrarna åtta till tolv år. Att få tonåringar att utöva yoga upplever hon som svårare. Fortfarande upplever hon att yogan är relativt ny i hemstaden Landskrona men något direkt motstånd, som barn- och skolyoga mött i andra städer, har hon inte upplevt.
– Det är svårt att få föräldrar att förstå yogans effekter, den nöten är den svåraste att knäcka. Att förmedla att yogan kan ge så mycket i vardagen, det är det jag ser som min uppgift att sprida.
Hon upplever att yogans effekter för några kommer efter lång tid, men för andra kan visa sig direkt.
– Ibland när barnen lämnas på yogan av föräldrar kan de vara på jättedåligt humör, efter passet är de så mycket gladare. Glädjen och lugnet efter passet, det är så härligt att se!
Hoppas att yoga för barn och tonåringar breder ut sig
Hon ser en positiv utveckling för barn- och skolyogan framför sig.
– Om tio år hoppas jag att tonårsyogan har brett ut sig. Yoga är ett så bra redskap för barn och tonåringar att använda i vardagen. Vi möts av så mycket intryck, har så många val, det är bilder, internet, allt vi ska uppnå; vi matas med detta hela tiden. Den stress och den psykiska ohälsa vi har idag, vi måste backa tillbaka från den.
Maëva Begon hoppas att yogan kommer att bli en naturlig del av förskola och skola.
– Barnyoga har så många fördelar, så många små delar som kan hjälpa dig. Det borde finnas på alla förskolor! Jag hoppas det!