Videoklass: Ayurvedisk yoga med Tia Jumbe
Balansera din dosha! Tia Jumbe, ayurvedisk hälsorådgivare och yoga- och meditationslärare, visar här en serie ayurvediska yogarörelser.
Tia Jumbe är ayurvedisk hälsorådgivare samt yoga- och meditationslärare. Hon driver bloggen Ayurvediskt.se, 12-veckorskursen Börja din ayurvedaresa här, och har skrivit ett flertal böcker, senast Nystart i livet med ayurveda.
I det följande yogapasset visar hon rörelser som framförallt balanserar vata. De innehåller grundande, lugnande, värmande och stretchande positioner, och positioner som stimulerar tjocktarmen, som är vatas huvudsäte i kroppen.
– Passet är bra att göra under vatasäsong, när det är kallt ute, eller för att balansera vata i kropp och/eller sinne. Men även den som domineras av pitta och kapha kan förstås njuta av passet – se bara till att du har rätt attityd när du gör det!
Tia menar att vår attityd när vi utövar yoga faktiskt är viktigare för rörelsens balanserande effekt på doshorna än vilken rörelse vi gör.
– All yoga påverkar ju kroppens viktiga system och är i grunden gynnsam för alla tre doshor.
Du kan alltså se till att du har ett ”mindset” som balanserar just din dominerande dosha eller obalans.
– Gör detta pass med den attityd som balanserar din dominerande dosha bäst, om du inte vet vilken dosha du ska balansera, välj vata. Doshorna kan också hålla rörelserna olika många andetag för att ytterligare förstärka effekten. Alla doshor vilar ett par andetag mellan sidorna och mellan rörelserna så att kroppen hinner neutralisera sig.
Attityder som balanserar doshorna:
Vata är kall, snabb och rörlig och behöver motsatsen för att balanseras. Värme, fokus och stillhet. Det är långsam yoga som gäller för vata. Rör dig sakta mellan rörelserna. Vata är också ofta stel, så ta gärna ut stretch ordentligt. Låt fokus vara på grunden, kontakten mellan dig själv och underlaget.
Pitta är het, intensiv och tävlingsinriktad och älskar att prestera. Pitta behöver därför yoga avslappnat och utan prestation. Yoga gärna med slutna ögon för att slippa jämföra dig med övriga yogisar. Pitta balanseras av att man yogar med bara 80 procent av sin kapacitet.
Kapha är kall, långsam och lite trög till sin natur. Detta motverkas bäst genom intensiv yoga i rörelse, gärna olika typer av flödande, dynamisk och lite svettig yoga. Fokus kan vara uppåt, för att förstärka det lätta.
Balansera din dosha! Tia Jumbe, ayurvedisk hälsorådgivare och yoga- och meditationslärare, visar här en serie ayurvediska yogarörelser.#ayurveda #yoga
Publicerat av Tidningen och medieplattformen Yoga för dig Söndag 13 januari 2019