Ayurvedaexperten: Träning och vila alla framstegs moder
Yogapanelens Stefan Lagrosen delar sina tankar om träning mot bakgrund av modern forskning och beprövad ayurvedisk erfarenhet.
Fråga till Yogapanelen: Vad ger egentligen bäst effekt: Daglig träning i små doser, eller regelbunden träning fast mer sällan och då mer omfattande?
Och hur kort kan ett träningspass vara, utan att förlora all effekt?
Är det skillnad i det här avseendet mellan fysisk träning och mental träning?
Yogapanelens Stefan Lagrosen svarar:
När det gäller hur man ska träna bör man först fundera på vad det är man vill uppnå med träningen. Är det ökad muskelstyrka, bättre kondition, ökad rörlighet, allmänt bättre hälsa eller kapacitet att utföra någon viss aktivitet?
Ofta är det kanske en blandning. Oavsett vad så gäller det att hitta en balans mellan träning och återhämtning men den balansen ser olika ut beroende på träningsform och mål med träningen.
All framgång sker i en växling mellan aktivitet och vila.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
Att träna styrketräning kan vara en god idé, särskilt för äldre om man vill undvika att muskelmassan bryts ner. Det gör den när man blir äldre om man inte tränar men om man tränar kan man när man är 80 ha en större muskelstyrka än en genomsnittlig 25-åring.
För att få effekt behöver man då belasta musklerna ganska hårt och i ett relativt stort antal ”set”. Men då blir det ännu viktigare med vila.
Under själva träningen bryts musklerna ner; det är under vilan som man bygger musklerna då de överkompenserar för att klara framtida påfrestningar. Därför bör man efter styrketräning vänta minst 48 timmar innan man tränar samma muskelgrupp igen.
Det innebär att för styrketräning bör man ha ett pass på minst en timme två till fyra gånger i veckan beroende på tid och ambitionsnivå.
Vid konditionsträning kan man träna oftare men man bör även undvika två hårda eller långa pass två dagar i följd. Däremot kan man gärna ta ett lugnt och lätt återhämtningspass dagen efter ett hårt pass.
Rörlighetsträning (dit man kan räkna yoga även om yoga är så mycket mer än träning) kan man däremot med fördel träna varje dag gärna både morgon och kväll. Här gäller att lite och ofta är bättre än mycket och sällan.
Träning stärker matsmältning och bidrar till utrensning
Inom ayurveda betonas också vikten av träning. Men här ser man det också lite större och poängterar särskilt träningens funktion i att stärka matsmältningen och bidra till utrensning av orenheter. För det ändamålet är daglig men inte för tung träning att föredra.
Träning ökar vata, den rörliga doshan, och pitta, den förbrännande doshan, i kroppen och det är det som ger utrensning. Men det behöver balanseras av kapha, den stabila, uppbyggande doshan. Därför är vila viktigt.
Men ayurveda betonar också att vi människor är olika, vi har olika konstitution och det påverkar hur mycket vi bör träna och vila. En människa vars konstitution domineras av kapha kan träna hårt och har stort behov av att träna för att må bra.
Om man istället domineras av vata bör man träna lättare och se till att vila mer.
Om det är pitta som dominerar så ligger man någonstans däremellan. Men personer med pitta-konstitution är ofta väldigt prestationsinriktade och kan behöva hålla igen av den anledningen.
Träning anpassad till årstid
Vidare påverkas vårt behov av att träna och vila av vad som händer i naturen omkring oss. Under hösten/vintern (ungefär oktober-januari) när naturen går till vila dominerar vata-dosha i naturen. Då behöver vi också mer vila och bör träna lättare.
Sedan under våren (ungefär februari-maj) när naturen vaknar upp och allting växer dominerar kapha-dosha. Då kan vi träna hårdare och lättare bygga upp våra kroppar. Även under dygnet dominerar de olika doshorna under olika tider. Kapha-dosha dominerar på morgonen ungefär 06-10 och sedan igen på kvällen ungefär 18-22. Det är under dessa tider som man helst bör förlägga sin träning. Dock helst inte under senare delen av ”kvällstiden” eftersom träning höjer ämnesomsättningen även en tid efteråt vilket kan störa sömnen.
Träna och vila med kvalitet
Slutligen handlar träning och vila inte bara om kvantitet utan också i hög grad om kvalitet. Vad som är kvalitet i träning är lite för omfattande för att gå in på här. Men också vilan bör vara av kvalitet. Om vi under dagarna är stressade med spända muskler får vi ingen bra vila utan det leder lätt till överbelastningsskador. Här fyller yoga och meditation en viktig funktion i att hjälpa oss att komma ner i varv, finna oss själva och få verklig vila.