Använd din energi i vardagen: ”Att meditera hela dagarna hjälper ingen”

Regelbunden meditation ger ett bättre förhållningssätt till livets upplevelser – men det gäller att hitta en hälsosam balans mellan utövandet och vardagen, menar Swami Ma Sita, som håller i retreats på Håå kursgård i Småland.
På den småländska kursgården i Håå lägger man stor vikt vid meditation och djupavspänning. Swami Ma Sita har varit verksam vid skolan som yoga- och meditationslärare ända sedan 1984, och bor även i byn som ligger i Ljungby kommun.
Håå Retreat Center, Skandinavisk yoga- och meditationsskola, grundades av dansken och yogin Swami Janakananda och drivs som en stiftelse. Hit kommer deltagare från hela världen, ofta på inrådan av någon tidigare elev.
– Det är alla åldrar, män och kvinnor, det kan vara en läkare från Stockholm, en arbetslös malmöbo, en revisor från Umeå eller Ikea-personal från Älmhult. På våra längre retreater reser många hit från andra länder. Vi har haft en skådis från England, en affärsman från Dubai och en yogalärare från Nya Zeeland. Till och med från Indien kommer det folk, trots alla ashrams där, berättar Swami Ma Sita.
Det unika för verksamheten, som många lockas av, är kombinationen av fritidssysslor och yoga. På kvällarna kan det bland annat vara sufidans, kirtan, föredrag eller meditation.
– Det handlar inte bara om det man gör i yoga- och meditationsrummet. Man vistas i naturen och upplever sjön och skogen eller rider på våra hästar. Den här visdomen om, och strävan efter, balans mellan vila och aktivitet fungerar jättebra.
”För en människa kan yogan och meditationen faktisk vara grundpelarna för att leva ett aktivt, kreativt liv.”
De metoder som lärarna använder sig av bygger på tekniker ur den tantriska traditionen.
– Vi ber inte deltagarna att slappna av, utan vi gör saker som framkallar ett avspänt tillstånd. Vi lär deltagarna metoder som de kan gå vidare med hemma, och många återkommer varje år för påfyllning.
Retreaterna är tre till 14 dagar långa, förutom den årliga, tre månader långa, sadhana-retreaten. Att det är en lärare med lång meditationserfarenhet som vägleder en meditation, och lär ut en meditationsmetod, är avgörande för att säkra meditationens effekt. Därför utbildas lärarna på Håå Retreat Center till meditationslärare först när de genomgått fyra års heltidsträning till yogalärare.
– En viktig ingrediens i våra retreater är tystnadsperioderna, som stärker förmågan att uppleva helhet, samhörighet och harmoni. Deltagarna har inte tillgång till dator eller mobiltelefon.
– Yoga nidra gör det lätt för folk att upptäcka vad det vill säga att verkligen slappna av. Tillståndet någonstans mellan vakenhet och sömn kan vara väldigt kreativt och helande.
– När man aldrig har mediterat tror man kanske att det handlar om kontroll, men man skapar förmågan att släppa taget om det man inte behöver hänga fast i. När man har verktygen för att göra detta har man bättre förutsättningar att uppleva och uppskatta livets med- och motvindar. När man mediterar har man styrka och energi genom resten av dagen och nattsömnen förbättras också. Har man släppt blockeringar och tankar under meditationen sover man bättre på natten.
Den dagliga meditationen är helt enkelt din egen mini-retreat där du hittar lugnet och laddar batterierna. Det finns meditationsformer som är fördelaktiga på morgonen – och andra som är bra på eftermiddagar och just innan läggdags på kvällen. Det erbjuds undervisning i båda formerna.
För Swami Ma Sita är meditation en stund där man förhåller sig neutral till det man upplever.
– Under meditationen är man åskådare till det som händer istället för att bli invecklad i saker och ting. Man kan vara sig själv i det man upplever istället för att bli fångad i det, man får helt enkelt ett bättre förhållande till tillvaron. Det är en viktig del av meditationen när man mediterar regelbundet. Man inser att man inte behöver slåss mot kroppen och andningen eller sina inre tillstånd.
Hon poängterar att man inte behöver meditera hela dagar, det räcker med en gång om dagen för att hitta kärnan i sig, och det smittar av sig på hela dagen.
– Man börjar i det fysiska, lyssnar till ljuden, upplever allt som en helhet och kan sedan gå vidare och känna en helhetsupplevelse av kroppen. Man upplever den spontana andningen, eller använder rytmisk djupandning, och så småningom leder det till klarhet och överblick, till det meditativa tillståndet, säger Swami Ma Sita.
Hon berättar att man kan uppleva att man blir sömnig – eller kreativ – under sin meditation, när man börjar utöva den regelbundet. Men så kommer det till slut ett stadium när man bara vilar i sig själv, som medvetande, som existens.
– Det finns enorma effekter som är vetenskapligt bevisade, men det viktiga är ändå ens egna erfarenheter.
Finns det några risker med att meditera?
– Så som jag undervisar, och har lärt mig, så sitter man inte och mediterar hela dagarna, det hjälper ingen. På Håå har vi en balans mellan å ena sidan yoga och meditation och å andra sidan fritid och karmayoga, där man kommer ut i vardagens aktiviteter och kan använda den lugna energin man fått i yogarummet.
– För en människa kan yogan och meditationen faktisk vara grundpelarna för att leva ett aktivt, kreativt liv. I en av Upanishaderna sägs det: ”En aktiv person är lycklig, en lycklig person är aktiv”.
Meditation löser upp knutar, och blir en reningsprocess där blockeringar och bekymmer i det undermedvetna försvinner. Saker faller på plats och man känner sig mer harmonisk efteråt.