Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/yogaford/public_html/wp-content/themes/yoga/header-single.php on line 60
Fråga: Vad är skillnaden mellan hathayoga och vinyasa flow? Jag går på klasser där den ena klassen beskrivs som hatha, den andra som vinyasa flow, men jag märker ingen skillnad mellan dem.
Jag väljer att förenkla detta svar eftersom ett mer fullständigt svar skulle ta upp mer plats än detta nedan redan gör. Med förenklingen riskeras såklart en inte så nyanserad bild för att få en komplett förståelse. Jag vill först poängtera att jag nu främst tar upp den mer fysiska skillnaden i asana-utövningen och inte tar hänsyn till den mer filosofiska och historiska delen.
Det jag tar upp handlar främst om det som en yogautövare tydligast får ta del av i en yogaklass, det vill säga vilka poser (asanas) som utförs och på vilket sätt de utförs.
Sättet som yogan uförs på är skillnaden
Man kan säga att det är sättet som hathayoga och vinyasayoga utförs på som är den stora skillnaden. Det handlar alltså inte så mycket om poserna i sig, utan snarare på vilket sätt de utförs. Hatha-oga utförs oftast i ett lugnare tempo där man håller/befinner sig i varje position i flera andetag. Sedan byter man till en annan pose och håller den i flera andetag och så fortsätter klassen på det sättet. Klassen kan avslutas och börjas på olika sätt, med andningsövningar, guidad avslappning, med eller utan meditationsstund.
Yogaposerna binds ihop
Under en vinyasayogaklass så stannar du vanligtvis i poserna under flera andetag, men inte alltid. Den stora skillnaden här är att poserna binds ihop på ett annat sätt. Inte bara poserna i sig binds ihop, utan även sekvenser av flera poser binds ihop. Man byter inte enbart från pose till pose, utan dessa poser binds ihop med en så kallad ”vinyasa” eller övergång.
Man kan som sagt även sätta ihop flera poser i en sekvens och denna sekvens (bestående av flera olika poser) benämnas då som en vinyasa (en sekvens). Dessa olika sekvenser kan i sin tur bindas hop med en ”vinyasa/övergång” för att skapa ett flöde, för att fortsätta att få energin att flöda och för att binda ihop de olika sekvenserna på ett harmoniskt sätt. En viktig aspekt i dessa ”vinyasa-övergångar” är att man synkroniserar rörelsen med andningen.
Vinyasa har flera betydelser
Ordet vinyasa har helt enkelt flera olika betydelser. I en vinyasaklass bör dock vikten av andningen alltid undervisas samt hur den används i de vinyasas som läraren väljer att undervisa.
En stor poäng med just en vinyasaklass är vikten av att röra sig tillsammans med andningen, på ett specifikt sätt.
Ulrica Norberg: Yogan ska vara flytande som en rörelsemeditation
Skillnaden mellan vinyasa flow och hathayoga torde vara märkbar. I yogaflödeklasser följer man andetaget genom flertalet sekvenser, därav namnet flow; att yogan ska vara flytande och som en rörelsemeditation. I hathayogaklasser är det inte lika flödande men har vissa sekvensinslag såsom sol- och månhälsningen eller katten och kon, etcetera.
I en hathayogaklass är det vanligare att man arbetar med ett visst fokus, håller positionerna lite mer och har mer pauser mellan partier, samt att det även bör ingå pranayama, kriyas och meditation, vilket inte alltid ingår i en vinyasaklass.
Ibland på studios kan det ju vara så att en vinyasayogalärare vickar en hathayogaklass och då undervisar läraren det som hen känner att hen behärskar. Det borde vara varje yogastudios ansvar att arbeta med tydlighet i utbudet och kunskap om de olika stilarna och innehåll.
Jag är och har alltid varit nyfiken och intresserad av människor. Intresset för människor har även speglats i de yrken jag har haft, allt ifrån arbete med människor med särskilda behov, med olika funktionsnedsättningar, med att arbeta med människor i bar och restaurang till att dokumentera människor genom kameralinsen.
Svaren finns för det mesta inom mig
Hur vi människor tänker, agerar och fungerar på olika sätt har alltid fascinerat mig. Jag har på många sätt varit en sökande person som framför allt sökt efter svar utåt, externt i olika sammanhang. Tack vare yogan har jag insett att svaren till det mesta finns inom mig, inte hos någon annan, inte någon annanstans, inte i något yttre system. Det är en enorm frihet att inse det, men det kan i vissa stunder även kännas överväldigande. I utmanande situationer kan det till exempel vara lättare till hands att lägga över ansvaret på andra, att skylla på andra, att analysera andras beteende istället för mitt eget, vilket ju är det enda jag kan påverka och ta ansvar över. Men naturligtvis är det främst en frihet i tanken att jag har ansvaret över mitt liv och att jag sitter inne med svaren själv. Att veta och inse detta, att jag har möjligheten att välja hur jag vill att saker och ting ska vara i mitt liv, att prioritera det jag tycker är viktigt, att välja välmående, det är befriande. Hur jag väljer att förhålla mig till vad som sker i mitt liv är avgörande för mitt välmående, och hur jag väljer detta förhållningssätt är helt upp till mig - det är frihet!
Går in i det fullt ut
När jag brinner för något går jag gärna in i det fullt ut och är ganska orädd i den processen. Jag vänder och vrider på det, läser om det och utforskar det på olika sätt. Jag vill veta mer, lära mig mer och kan jobba ganska hårt för det.
Studio saknades...
Jag tror att det är en kombination av dessa egenskaper som har lett till att jag de senaste decennierna valt att hålla på med yogan, undervisat i 15 år och framförallt drivit en yogastudio i över 10 år. Jag hade absolut ingen ambition eller vilja att driva egen yogastudio men efter min första utbildning så fanns det knappt några studios i Stockholm och jag ville undervisa, det kände jag starkt. Alternativet var att åka utomlands och undervisa där. Detta lockade inte då jag tillbringat flera år utomlands och nu äntligen landat hemma. Det andra alternativet var att öppna en egen studio, vilket blev det jag gjorde tillsammans med vännen Johanna Horisk. Hot Yoga Stockholm heter studion idag.
En utmaning och ynnest
Att driva en yogastudio är en ynnest på så många sätt, också en utmaning på många sätt. Att få vara med om folks resor genom livet, att få se hur yogan påverkar människor på djupet, det är lyxigt!
Jag följer ju människor år efter år och får vara med om hur kropp, själ och sinne läks, stärks, öppnas upp och väldigt mycket mer. Det är fint och jag är så väldigt tacksam över att ha möjligheten att få vara med om det. Att guida folk inne i yogasalen, att få möta folk på riktigt, att så små frön som sakta gror och som sedan blommar ut, att få observera och vara med i denna process, det är jag så otroligt tacksam för och det är en stor drivkraft för mig.
Att dessutom jobba och utvecklas tillsamman med vårt lärarteam är oerhört värdefullt och är en enorm krydda i tillvaron.
Svaret ligger i hur du utför yoga
Det var främst den fysiska aspekten av yogan som jag till en början drogs av. Jag har alltid varit fysiskt aktiv och har bland annat spelat fotboll på hög nivå och åkt skidor på heltid några vintersäsongen. Att röra på mig har alltid varit en självklarhet, något som fått mig att må bra. Naturligtvis har jag under dessa fysiskt mer utmanande år drabbats av diverse skador, ledskador, muskelskador med mera. Dessa har jag genom yogan läkt. Det brinnande intresset för hur yogan påverkar oss rent fysiskt och hur man med skador och olika sjukdomstillstånd kan förbättra sin situation och i flesta fall läka helt, eller i alla fall bli symtomfri är något som de senaste åren har tagit sig tydliga uttryck i yogastudion. Jag har tillbringat mycket tid och lärt mig mycket om hur kroppen fungerar och hur man med yogans hjälp kan läka. Det är ju så att yoga i sig inte alltid fungerar och i vissa fall ger skador. Det är ju såklart inte yogan det är fel på, det är hur man yogar. Svaret ligger i hur man utför yogan. Tyvärr är kunskapen kring detta inte så utbredd som man skulle önska.
Helheten lockar
Då de tidigare åren främst genomsyrats av den mer fysiska aspekten av yogan är det numera yogan som helhet som lockar och intresserar mig. Detta är något som jag hela tiden lär mig mer om, tillsammans med lärarteamet i studion. Vi behöver varandra för att utvecklas, vi behöver vara varandras speglar, bollplank, samtalspartners. Ingen kan göra detta själv. Vi har också tur som har en mentor vars lärare var den elev som studerande allra längst, (i hela 80 år!) och såklart satt inne med en enorm kunskap kring yogan och dess betydelse, med den fantastiske läraren Sri. T. Krishnamacharya. Min fördjupning inom yogan pågår hela tiden och det är oerhört spännande och kul. Framför allt känner jag en enorm tacksamhet för vad yogan har tillfört i mitt liv och fortsätter att göra hela tiden.
Utbildningar:
Bikram yoga Collage of India, Teacher Training 2004
Bikram yoga Collage of India, Advance Seminar 2010, 2011, 2012.
ISHTA Yoga Scandinavia’s YinYoga Teacher Training 2013
Yogic Physical Culture Academy with Tony Sanchez, Core26+ Ghosh Lineage, 2013
Ray Long Anatomy course, 2014
Ray Long Anatomy course, 2015
YPCA with Tony Sanchez, Master Core, Ghosh Lineage, 2015
YPCA with Tony Sanchez, Advance Practice, Ghosh Lineage, 2015
YPCA with Tony Sanchez, Ghosh Vinyasa Flow, 2016
Basmedicinsk grundkurs 100 tim, 2018
Pågående utbildning inom Vinyasa Krama-traditionen som är grundad av Sri. T. Krishnamacharya, 2016-