”Jag berör andningen ur ett 360 graders perspektiv”
Nyckeln till ett inre universum. Hanna Rydén har läst Ulrica Norbergs nya bok om andning.
Självhjälpsböckernas tid är förbi. Vi är mätta på hälsogurus som talar om för oss att vi ska göra på ett visst sätt för att allt ska bli bra. Istället vill vi ha mer interaktion.
Det är just det behovet som yoga- och meditationsläraren Ulrica Norberg har tagit fasta på i sin nya bok Andas: livet händer mellan två andetag. Boken, som är en kombination av fakta, biografi och praktisk handbok, berättar om andningen ur många perspektiv: anatomiskt, fysiologiskt, själsligt, geologiskt, ekonomiskt och kreativt.
– Jag berör andningen ur ett 360 graders perspektiv, säger Ulrica Norberg.
Den här mixen är bokens styrka. Jag som läsare sveps med på en händelserik resa i andningens värld, där personliga historier varvas med medicinska rön och tips på pranayama, guidade andningsövningar. Men varför viga en hel bok åt andningen?
”Våra andetag är vår kompass till oss själva och med hjälp av medvetna andetag kan vi uppnå högre hälsa och välmående.”
Våra andetag är vår kompass till oss själva och med hjälp av medvetna andetag kan vi uppnå högre hälsa och välmående, menar Ulrica Norberg.
Hennes kärlek till andningen märks tydligt i de poetiska beskrivningarna av våra andetag. Flera av meningarna läser jag flera gånger för att de verkligen ska få fäste i mig. Som meningen: ”Mina andetag är min själs fingeravtryck. I dem kan jag läsa koden som återberättar min resa genom livet”. Eller: ”När jag lärde mig andas rätt så fick jag nyckeln till mitt inre universum där äventyret aldrig stannar av och där total frihet råder. Där jag får upptäcka nya aspekter av mig själv och världen dagligen”.
Boken är späckad av fakta och detaljer kring våra andetag. Informationen ges på ett lättförståeligt sätt och det finns flera saker som också är användbara för mig som yogalärare i min undervisning. Här saknar jag dock ofta källhänvisningar och jag som läsare tvingas att välja mellan att blint lita på innehållet eller att själv dubbelkolla.
Mellan uppsjön av fakta och tips på andningsövningar släpps jag som läsare in i Ulrica Norbergs personliga sfär. Hon berättar ärligt och uppriktigt om mobbningen under mellanstadieåren, maken Magnus kamp mot leversjukdomen PSC och hennes självmordstankar. Allt det har påverkat henne som människa och andningsträningen har varit hennes livlina för att landa på fötterna.
Det märks tydligt att hon har varit med om mycket och har en bred kunskapsbank. Förutom att hon har sysslat med yoga sedan 1990-talet har hon arbetat som journalist i många år med fokus på vetenskap och kultur. Det gör att hon obehindrat rör sig fritt och enkelt mellan aktuella samhällsdebatter och mångtusenårig yogafilosofi. Därför kan boken också ses som ett viktigt inlägg i debatten om att få västerländsk sjukvård att sluta ignorera kroppens och andningens egen kraft.
Ett välkommet inslag är att det titt som tätt dyker upp uppmaningar om att jag ska ta en paus för att sträcka på mig eller att reflektera över det jag precis har läst. Det är viktigt för en person som jag, som har en tendens att rusa iväg till nästa punkt. Här uppmanas jag snarare att vara närvarande i läsandet än att bara göra det.
Min största kritik mot boken rör språket. Det finns en hel del stavningsfel, felaktiga meningsbyggnader och onödiga upprepningar. Det märks att det ligger mycket passion och vilja bakom orden, men boken skulle definitivt ha tjänat på att ha bearbetats noggrannare.