Alkoholen försvann när ölyogan kom till Sverige
Yoga – med en öl i handen. Stockholmsstudion Urban Om har, tillsammans med Carlsberg, tagit ölyogan till Sverige. Och alkoholen försvann på vägen.
Ölyoga är en trend som sägs ha uppkommit i Berlin, och sedan spridits runt om i världen. Syftet för somliga av de tidiga utövarna är att kombinera två passioner, att dricka öl och att utöva yoga. Eller som pionjären ”Jhula” uttrycker det på bieryoga.de: Ölyoga är ett äktenskap mellan två stora kärlekar – öl och yoga. Båda är 100-åriga terapier för kroppen, sinnet och själen. Glädjen att dricka öl och den närvaro som yogautövningen medför komletterar varandra, och gör det till en energigivande erfarenhet.
Nu lanseras en lightversion av denna yogaform även i Sverige med klassen ”Carlsberg beer yoga” på studion Urban Om. I den tappning som ölyoga praktiseras på Urban Om är en inte helt ovidkommande ingrediens borttagen – alkoholen. Och att lanseringen är nära knuten till ett ölmärke säger en del om hur starka marknadskrafter nu, med allehanda kreativa metoder, försöker nå ut bland yogautövare.
Så vad är då egentligen ölyoga? Helt vanlig yoga – fast med en flaska öl som ”träningsredskap”.
– När vi letade inspiration upptäckte vi ölyogan, som vi direkt kände att vi ville göra i en alkoholfri tappning. Vi ser att folk i allt högre utsträckning väljer alkoholfritt som en del av en aktiv livsstil, och det är vad vi vill att ”beer yoga” och Carlsberg Non Alco ska handla om, säger Karin Atterfors, marknadschef på Carlsberg Sverige.
Yogaprofilen Göran Boll har under ett möte med Yoga för dig tidigare i år kommenterat ölyogan, så som han hade hört talas om den från Tyskland. Och han poängterade att det finns ett stort värde i att det finns vitt skilda dörröppnare till yogans värld. ”Ölyoga kan göra att många kommer i kontakt med yogan, som annars aldrig hade gjort det”.
Urban Oms instruktör Neo Moreton ser även andra fördelar:
– Att motionera, till exempel genom att yoga, kan tömma kroppen på viktiga vitaminer, återfuktande elektrolyter och kolhydrater. Därför dricker idrottare saker som kokosvatten och äter frukt efter en intensiv träning – de är fulla av bra socker och näringsämnen som fyller på kroppen igen.
– Icke-alkoholhaltig ekologisk öl har också en del av detta: sockerhaltiga kolhydrater, en antydan av elektrolyter och några hjälpande växtbaserade näringsämnen som kommer från humle, jäst och korn. Och eftersom den är alkoholfri, kan du dessutom hålla dig fräsch och skarp i sinnet, säger Neo Moreton, som varit med och tagit fram passet.
Den ursprungliga ölyogan handlar dock inte om att förlora sig själv i ett rus, utan att behålla fokus och närvaro även om det i den ingår öl med alkohol. Som Shiromi Bedesse uttrycker det i en artikel i Exberliner: Sanna yogisar kan tycka att det är lite blasfemiskt, men tänk då på att den här utövningen fortfarande handlar om kontroll.
https://www.yogafordig.nu/content/nu-%C3%A4r-%C3%B6lyogan-h%C3%A4r