Bryt dina dåliga vanor med hjälp av Alexandertekniken!
Vanans makt. Många av våra tankar, känslor och rörelser är inget annat än inrotade mönster. Alexandertekniken ger dig möjlighet att bryta dessa – så att du kan ”använda dig själv” på ett mer balanserat sätt.
En praktisk teknik för att bli medveten om dina egna reaktioner, vanor och hur du använder dig själv i vardagen. Så beskriver Barbro Olsson, auktoriserad Alexanderlärare, metoden som har hjälpt henne själv – och många andra – till ett mer balanserat liv.
– Hur du tänker, känner och rör på dig, det är till stor del rent vanemässigt. Om du under en lång tid använder dig själv på ett sätt som stör den naturliga balansen, så jobbar du hela tiden mot dig själv. Du kanske håller andan, drar ihop nacken, använder fel muskler eller tar i mer än vad du behöver, säger Barbro Olsson, som har arbetat som Alexanderlärare i över 25 år.
När man väl blir medveten om sina invanda reaktioner – och dåliga vanor – så kan man, med hjälp av Alexandertekniken, hitta sätt att hejda dem.
– När du är törstig händer det mycket innan du får upp glaset till munnen. Målet är bara att släcka törsten, och du kan dricka ett glas vatten utan minsta medvetenhet. Men det aktiverar spänningar och rörelser i hela kroppen.
Man kanske tar i lite för hårt, stressar rörelsen och drar upp axeln mer än nödvändigt för att lyfta armen och glaset.
– Om du istället stannar upp och hejdar dig och din reaktion, och tänker på hela dig, att du är närvarande i stunden och väljer att göra det hela medvetet så kan du undvika dina vanemönster.
De vanligaste problemen som folk vill komma till rätta med är olika typer av fysiska smärtor.
– Ofta söker folk hjälp på grund av smärta i ryggen och nacken, där har var och varannan människa ont av olika anledningar. Många har sökt hjälp på annat sätt, men inte blivit av med sina problem. En behandling kanske hjälper för stunden, men sedan fortsätter man som man alltid har gjort, säger Barbro.
Hon berättar att många som vill prova Alexandertekniken redan har börjat fundera på om deras problem beror på något de själva gör – och hur de utför det som de gör.
– De är öppna för att de ska lära sig något nytt – att det inte handlar om en behandling, utan något de själva är en del av. Problemen uppstår ofta av för mycket spänningar och obalanser, men efter en serie privatlektioner blir de flesta bra, eller får lindring.
Nuförtiden är det många som får problem för att de sitter för länge framför datorer och mobiler.
– Många börjar med Alexanderteknik för att få hjälp med kroppshållningen. Många är ihopsjunkna och kollapsade. Andra, som tränar mycket, har börjat översträcka sig för att få en bra hållning, och då blir det också spänt.
Men Alexandertekniken kan användas för mycket annat än att bli av med smärtor. Tekniken utvecklades av skådespelaren Frederick Matthias Alexander, som fick problem med rösten i början av sin karriär – och som lyckades bli fri från besvären med hjälp av sin egen metod, som kom till efter att han observerat sig själv och sina vanor.
– Utomlands är tekniken ofta en obligatorisk del av utbildningar inom dans, musik och teater. Det är mycket stress när man ska stå på scenen, och är man till exempel musiker gäller det att kroppen, ens egna instrument, håller i väldigt många år. Som skådespelare måste man ha koll på att det inte är ens egna manér och vanor som uttrycks.
Även många idrottare använder Alexandertekniken för att förbättra sina prestationer. Och det finns användning av den också inom yogan.
– Gör du vanemässigt en rörelse kanske du står med tyngden mest på det ena benet, eller lutar åt ett visst håll, vilket gör att du även lyfter upp armarna felaktigt. Om jag kan få dig att stanna upp och hitta balansen i båda benen, och tänka på helheten, så påverkar det hela rörelsen. För en del räcker det med några lektioner för att en förändring ska ske i medvetenheten, men för de allra flesta är Alexandertekniken något man tar många lektioner i.
Det första steget till att handla mer i harmoni med sig själv är just att bli medveten om vad man vanemässigt gör, och hur man gör detta.
– Vi jobbar mycket med att medvetengöra det som annars sker i det omedvetna. När du utför det som du ser som uppgifter, som att jobba eller hämta barnen på förskolan, gör du tusen andra saker på vägen. Du går, andas och sträcker på dig. Blir du medveten om det skapar du en direktkommunikation mellan dig själv och reaktionerna. När du hejdar dina dåliga eller begränsande vanor kommer du att fungera som du ska. Som Frederick Matthias Alexander sa:
”If you stop doing what’s wrong, what’s right will do it self”.
Barbro Olsson om Alexandertekniken
Vilka skulle du rekommendera Alexandertekniken till?
– Alla som vill ha en fungerande kropp, alla som längtar efter att kunna röra sig lätt och fritt. Den passar alla som är intresserade och vill lära sig mer om sig själva, både fysiskt och psykiskt.
Var kan man gå kurser?
– Vi är inte så många lärare i Sverige. Det är jag och några till i Göteborg, flera i Stockholm, en i Norrland, samt några i Västerås, Arvika och Malmö. Många Alexanderlärare kommer gärna till en ny ort om där finns en grupp som vill ta lektioner eller gå en kurs.
Hur börjar man?
– Om man vill få lite kött på benen kan man gå en helg- eller kvällskurs tillsammans med andra. Men om man verkligen vill lära sig att använda Alexanderteknik i sin vardag rekommenderar jag att man tar 15-30 lektioner under en period. Vill man ha tekniken som en självklar del i sin vardag, och som ett förhållningssätt, behöver man arbeta med den under en längre tid. Många känner redan efter ett par lektioner att de är nöjda, och har fått nycklar att använda sig av, men om man till exempel har haft ont i många år tar det oftast längre tid att lära om.
Hur blir man själv lärare?
– Man går en treårig utbildning på heltid. Jag gick min i England 1985-1988.
Barbro Olsson
Ålder: 57 år
Bor: Göteborg
Gör: Driver eget företag, Equilibrium, arbetar som lärare i Alexanderteknik och instruktör i qigong.
Familj: Maken Stefan och sönerna Benjamin och Gabriel.
Intressen: Läsa böcker, se på film, Tai chi, qigong, Alexanderteknik, psykologi, fika och umgås med familj och vänner.
Läser: Just nu läser jag Yoga and the Alexander Technique av David Moore.
Förebild: Jag har många förebilder inom familjen och bland mina vänner.
Läs även: Få lusten tillbaka med hjälp av tantra
https://yogafordig.nu/content/bryt-dina-d%C3%A5liga-vanor-med-alexandertekniken