En religion för unga och viga? Här är 9 vanliga missuppfattningar om yoga
Tror du att du behöver vara vig för att yoga? Eller att yoga är en religion? Då har du helt enkelt fel.
Det finns många missuppfattningar kring begreppet yoga – som kan avskräcka nya utövare från att ens våga prova. I US News reder Ashleigh Sergeant och Steffany Moonaz ut några av de vanligaste missförstånden.
1. Du måste vara vig för att yoga
– Jag hör det hela tiden: ”Jag kan inte yoga, för jag är ovig”. Men oavsett om du är lika flexibel som Gumby eller stel som Frankenstein, finns det en yogatyp för dig. Så småningom kanske du når dina tår, men det är inte syftet, säger Steffany Moonaz, som är forskningschef för Maryland University Integrative Health, och påpekar även att det finns väldigt mjuka varianter av yoga – och hjälpmedel för den som behöver det.
2. Yoga är en religion
Eftersom meditation, som är en viktig del av yogan, också är viktig inom hinduismen och buddhismen, tror många att yogan också en religion. För att göra det hela ännu mer förvirrande så har såväl yogan som de nämnda religionerna sitt ursprung i Indien. Det finns vissa beröringspunkter – som just meditationen, men yogan har varken teologi, kyrkor eller tempel.
– Stillheten och tystnaden kan göra yogan till en andlig upplevelse. Men det gör den inte till en religion, säger Moonaz.
”Det finns många olika stilar och nivåer, så oavsett vad du har för erfarenhet och mål finns det ett enormt utbud att välja bland.”
3. Yoga är fitnessträning
Yoga är oftast en fysisk aktivitet, men också mycket annat.
– Yoga som fitnessträning är ett västerländskt koncept, och något som vuxit fram under de senaste 100 åren. Den traditionella yogan är dock en metod för att återställa, läka och ge näring åt kroppen. Man bör sträva efter att koppla samman kropp, sinne och själ för att skapa ett tillstånd av mindfulness. Varje persons kropp har unika behov, säger Ashleigh Sergeant från yogastreamingtjänsten Gaia, och poängterar att många även behöver annan träning, inriktad på konditionen – som till exempel löpning eller cykling – för att hålla sig i form.
4. All yoga är likadan
– Det finns många olika stilar och nivåer, så oavsett vad du har för erfarenhet och mål finns det ett enormt utbud att välja bland. Ashtangayoga är snabb och rigorös, medan yinyoga är långsammare, med mer tid i varje position. Restorative, som syftar till avslappning, ofta med hjälp av klossar och remmar, kan vara bra för matsmältningen. Och forskning har visat att till exempel iyengaryoga kan lindra ryggvärk, säger Sergeant.
Läs mer om olika yogaformer här.
5. Ett pass räcker för att avgöra vilken form som passar
Med ett så stort utbud av yogavarianter finns det ingen anledning att bestämma sig direkt.
– Det tar ofta flera pass, med olika lärare, för att hitta rätt. Det är viktigt att utforska olika stilar, och ha en öppen dialog med instruktörerna, när det gäller dina intentioner med träningen, säger Sergeant.
”I själva verket är yoga för människor i alla åldrar, med alla typer av kroppar och etniska bakgrunder.”
6. Yoga gör man i en studion, ingen annanstans
Du behöver självklart inte gå till en studio, även om det kan finnas fördelar med att hela tiden ha en lärare till hands. Idag kan man lära sig massor med hjälp av bland annat appar och instruktionsfilmer på nätet.
– En del känner sig mer bekväma med att börja sin yogaträning i hemmet, för att sedan ta kontakt med en lärare. För andra är det bättre att komma igång med hjälp av en lärare, som kan lära ut poserna rätt och säkert, innan man börjar träna på egen hand, säger Moonaz.
7. Yoga är för dyrt
Det är sant att det finnas dyra yogaklasser. Men du kan också hitta helt gratis eller donationsbaserade klasser. På nätet finns det dessutom hur mycket gratisklasser som helst – även om det kan vara en utmaning att sålla bland all information.
8. Yogalärare kan svara på allt som rör hälsan
– En del betraktar yogalärare som experter på ämnen som till exempel växtbaserade kosttillskott, men yogautövare bör inte förvänta sig att deras lärare är experter på allt hälsorelaterat, säger Moonaz.
Det finns dock många yogalärare med fler kompetenser. Vi på Yoga för dig har bland annat skrivit om yogalärare som också är barnmorskor, sjukgymnaster, psykologer, läkare – och just hälsorådgivare.
9. Yoga är bara för smala, vita tjejer
– Historiskt sett så utövades yoga initialt av äldre indiska män. Det startade definitivt inte med vita, unga och smala tjejer. Men när yogan plockades upp i väst, som en träningsform, så är det den stereotypen som ofta lyfts fram i massmedia och populärkultur, säger Moonaz.
– I själva verket är yoga för människor i alla åldrar, med alla typer av kroppar och etniska bakgrunder.