”Yogalärare har klämt på dem lite extra när de rättat positioner”
Vi har vetat det länge, och även skrivit om det. Yogavärlden är inte skonad från den form av maktmissbruk som metoo-kampanjen lyfter. Men maktmissbruk och övergrepp inom yogans värld är och förblir ett känsligt ämne.
I en kommande krönika som i huvudsak handlar om utbrett och uselt ledarskap, skriver Göran Boll att metoo-kampanjen ”med kraft visat hur ledare, chefer och andra med makt, i Sverige och globalt, tondövt gått fram som vassa sex-liar genom badtunnor på skärgårdsfester, på konserter, bussar och arbetsplatser, i näringslivet, på nyhetsredaktioner, inom politiken, kulturen – och faktiskt även i våra yogalokaler. Yogan är inte skyddad från detta”.
Personer i överordnade positioner har i alla tider frestats av makt, pengar och sex – och gjort detta av den enkla anledningen att de kunnat göra det.
Hur har du märkt av att det förekommer inom yogan?
– Yogan är på intet sätt förskonad från detta, varken i Sverige eller internationellt. En enkel googling på ”sex scandals in yoga” gav nästan 6 miljoner träffar senast jag kollade, med många utpekade internationellt ledande yogalärare/mästare som anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier de senaste åren. Journalisten Cissi Wallin skrev nyligen en krönika i Metro om hur läraren på ett yogaretreat hon var med på försökte ligga med alla tjejerna där.
Har du själv bevittnat det, eller har elever berättat för dig? Eller har du på annat sätt fått kännedom om det?
– Jag har inte själv bevittnat det men har genom åren hört ett antal historier om både svenska och internationella lärare. Jag har också fått flera beskrivningar från personer jag känner som berättat om hur lärare ”klämt” på dem lite extra när de rättat positioner, raggat på dem efter yogaklassen med mera.
Vad tror du skälet kan vara till att det pågår även inom yogan?
– Yogan är ingen fredad zon. Skälen, vilka nu de kan vara, är med största säkerhet desamma som inom kulturen, idrotten, juridiken, industrin, journalistiken, skolan, kyrkan och alla de andra samhällssektorer som den senaste tiden vittnat om detta. Beteendet finns i alla delar av det moderna samhället. Personer i överordnade positioner har i alla tider frestats av makt, pengar och sex – och gjort detta av den enkla anledningen att de kunnat göra det.
Vad kan yogalärare och andra med inflytande i yogavärlden göra för att hindra detta?
– Samhället har lagar mot detta och de flesta yogatraditioner har etiska regler som säger att man inte ska eller får göra på detta sätt. Vi behöver inom yogan göra samma sak som de andra ovan nämnda samhällsgrupperna: Börja reagera och agera och lyfta ämnet. Skapa debatt och prata om det. Inte acceptera utan säga ifrån i stunden när det sker, berätta för yogacenterägare när deras anlitade lärare beter sig olämpligt och polisanmäla när så är rimligt.
#NOmaste
Har du egna erfarenheter av övergrepp inom yogans värld? Berätta under #NOmaste eller kontakta oss via mejl eller telefon, så tar vi upp det i någon form.