Yoga i våldtäkternas skugga
De uppmärksammade gruppvåldtäkterna i Indien gör det svårare för premiärministern att sprida bilden av ett spirituellt land. Yoga för dig besöker världens största demokrati, tillika yogans vagga.
Yoga representerar för många det goda här i livet, fjärran från alla former av våld. Men i Indien, yogans hemland, är det våldtäkter snarare än yogaretreat som väcker omvärldens intresse.
– Vi indier är fulla av kärlek och medkänsla och är alltid redo att hjälpa andra. Bussvåldtäkten skulle ha kunnat inträffa på så många platser, inte bara i Indien. Det är tråkigt att ett helt land ska dömas på grund av det, säger yogaexperten Seema Sondhi.
Natten den 16 december 2012 våldtas och misshandlas 23-åriga sjukgymnaststudenten Jyoti Singh Pandey av flera män på en buss i New Delhi. Hon får så svåra skador att hon avlider. Gruppvåldtäkten väcker avsky i Indien och runt om i världen och får stor spridning i medierna. Tusentals kvinnor och män tar sig ut på gatorna i Delhi och andra städer i protest mot att regeringen misslyckats garantera kvinnors säkerhet.
När BBC-dokumentären ”India’s daughter” sändes i våras blossade våldtäktsdebatten åter upp. I filmen intervjuas en av de dödsdömda våldtäktsmännen som likt sin advokat lägger skulden på Jyoti för övergreppet: ”En anständig tjej skulle inte vara ute klockan nio på kvällen. En tjej är mer ansvarig för våldtäkt än en kille.”
Om jag kan hjälpa en kvinna att bli starkare genom yoga innebär det att vi har förändrat ett helt hushåll.
Indiens premiärminister Narendra Modi har förbjudit att dokumentären visas i landet. Hans skäl är att han vill skydda offrets identitet. Och Modis partikollega Venkaiah Naidu anklagar produktionen för att vara en del av en internationell konspiration som vill smutskasta Indien.
Under premiärministerns första år vid makten har mycket handlat om att sprida bilden av Indien som ett progressivt och liberalt land. En viktig del har varit att förstärka yogans och ayurvedans roll. Han utövar själv yoga varje morgon, har utnämnt en yogaminister och drivit igenom att vi numera har en internationell yogadag i juni.
Så vilken bild är närmast verkligheten: beskrivningen av Indien där våldtäkter är vardagsmat och där Delhi tituleras ”rape capital” eller ett land för yoga och spiritualitet?
– Det finns ingen all-indisk kultur eller identitet. Indien är ett stort land med många olika klasser, kaster, religioner och så vidare, säger Kavita Krishnan, sekreterare för All India Progressive Women’s Association, AIPWA och den mest inflytelserika aktivisten under massprotesterna efter bussvåldtäkten. Hon är också redaktör för det kommunistiska magasinet Liberation.
Hon tycker inte att dokumentären ger en korrekt bild av det sexuella våldet mot kvinnor i Indien.
– Verkligheten är mycket värre än vad den visar. Problemet med filmen är att den får det att framstå som att det enbart är fattiga analfabeter i slummen som sexuellt våldför sig på kvinnor. Alla försök att profilera en gärningsman är kontraproduktivt och gör att vi inte kommer åt problemet.
– Sexuellt våld mot kvinnor finns överallt i Indien. Vi har sexuella trakasserier på arbetsplatser där du trakasseras av män från samma sociala bakgrund. Samma sak gäller med gatutrakasserier. Jag har själv flera gånger varit med om att jag går på gatan och män i lyxiga bilar stannar till och vill att jag ska åka med dem. Och det är ingen som vågar prata om militärer som våldtar kvinnor i konfliktområden som Kashmir eller när övergreppen sker inom äktenskapet.
Att kvinnor sextrakasseras och våldtas är inget unikt för Indien understryker hon. Det är ett globalt problem som var och en av oss måste bekämpa. På samma sätt som hon inte vill placera in Indien i ett våldtäktsfack motsätter hon sig folks uppfattning om landet som fredligt och spirituellt. Det är något som orientalisterna konstruerade på 1800-talet och som fortfarande lever kvar.
– Yoga föddes inte ur ett vakuum. Den blev till genom flera historiska processer. Jag är ett stort yoga-fan men vi kan inte bara se en del av historien. Och om vi tar Gandhi som ett exempel vet vi att hans kvinnosyn var väldigt problematisk och att han experimenterade med flickor.
Yogaläraren Seema Sondhi med över tjugo års erfarenhet driver inte sin yogastudio i chica kvarter i södra Delhi för att medelklasskvinnor ska få vackrare kroppar. Målet är att hennes elever ska förbättra sin livssituation.
– Om jag kan hjälpa en kvinna att bli starkare genom yoga innebär det att vi har förändrat ett helt hushåll. Och det gäller inte bara maken och barnen utan även släktingar och vänner. Det blir en kraftfull dominoeffekt.
När hon startade studion för tolv år sedan var det i princip bara västerlänningar som kom. Nu har trenden vänt. Indier mellan tjugo och trettio år är numera i majoritet på yogamattorna. Det får henne att se ljust på framtiden. En sak som ytterligare gör henne övertygad är att fler förskolor och skolor börjat undervisa i yoga.
– Det kommer att förändra hur de tänker och är. Det spelar ingen roll om de undervisas i yama och niyama. Genom mantran och andningsövningar kommer de att förändras. De kommer att växa upp som mer medkännande och mjukare medborgare.