Varningar och tips: Att tänka på när du väljer terapeut
Du bör vara uppmärksam om du får frågor om ditt sexliv. Tirild Oftedal om vikten av att välja vem man låter sig behandlas av.
Ayurveda är här för att stanna. Många upplever att denna mångtusenåriga, österländska läkekonst har mycket att tillföra vårt moderna, västerländska liv. Fler och fler hittar, med hjälp av ayurveda, kraft i sina dagliga rutiner och känner hur ganska små livsstilsförändringar kan ha en positiv effekt på välmåendet och hälsan. I Sverige går det att få ayurvedisk hälsorådgivning av ayurvediska läkare, utbildade i Indien, och ayurvediska hälsorådgivare, oftast utbildade i Sverige. Men tyvärr finns det gränslösa personer i alla branscher, så också inom ayurveda.
”Det är aldrig relevant att få frågor om sitt sexliv i samband med en ayurvedisk hälsorådgivning eller ayurvedisk behandling.”
De allra flesta terapeuter respekterar sina klienters personliga integritet och har ett genuint intresse av hälsa och helande. Men de få gränsöverskridande terapeuter som har problem med att förstå och respektera sina klienters integritet, kan göra stor skada. Inte bara skadar de sina klienter, utan den alternativa branschen som helhet, sina kollegor och ayurvedas rykte.
Att välja ayurvedisk kroppsterapeut eller hälsorådgivare
Det kan vara en trygghet att få en referens när du ska välja terapeut. Fråga din omgivning, och om någon rekommenderar en person, fråga varför hon eller han rekommenderar just den terapeuten. Det är inte ovanligt att folk rekommenderar någon som de själva aldrig har varit hos, men som de kanske läst om i medier. Att en person syns i medier ger ingen garanti för att hon eller han är en bra, eller rätt, terapeut för dig.
Välj en terapeut som är ansluten till en branschorganisation. Ett medlemskap i en seriös branschorganisation är en kvalitetsstämpel och en trygghet för dig som klient. Yrkesorganisationerna har etiska regler som terapeuten måste godkänna som medlem. I praktiken betyder det att du har möjlighet att ta kontakt med organisationens etiska råd om du skulle råka ut för något oetiskt i samband med ett besök hos någon av dess medlemmar. Dessutom har dess medlemmar ansvarsförsäkring.
Signaler att ta på allvar
Det finns sätt att i ett tidigt skede upptäcka om en terapeut är gränslös. Var uppmärksam på följande:
- Om du får frågor om ditt sexliv. Det är aldrig relevant att få frågor om sitt sexliv i samband med en ayurvedisk hälsorådgivning eller ayurvedisk behandling. Inte ens om man vill ha ayurvediska råd för barnlöshet eller låg libido.
- Om du får komplimanger eller kommentarer på ett sexuellt bejakande sätt. En kroppsterapeut bör inte kommentera ditt utseende eller kropp, annat än vad som är relevant för behandlingen.
”En kroppsterapeut bör inte kommentera ditt utseende eller kropp, annat än vad som är relevant för behandlingen.”
- Om nakenhet krävs. Inom den ayurvediska traditionen, och speciellt i Indien, masserar män män och kvinnor kvinnor. Om du är kvinna, lite inte på den manliga kroppsterapeut som insisterar på nakenhet, eller säger att det är vanligt att kvinnor klär av sig nakna inför manliga massörer i Indien. Brukligt är att kvinnor masseras av kvinnliga massörer och får en handduk över sig, som den kvinnliga massören viker och hanterar på ett sätt som gör att man känner sig skyddad.
- Om beröringen blir som en smekning. Även i den mjuka, lugnande oljemassagen, som kallas abhyanga, där kroppsterapeuten masserar subtilt med hela handflatan, finns det en fasthet i beröringen. Om beröringen blir som en smekning eller kittling, ta reda på vad det är som pågår. Du ska aldrig få beröring på könsorgan eller bröstvårtor, vare sig du är kvinna eller man.
- Om du känner dig osäker under behandlingen/konsultationen, kan det vara att en del av dig har fångat upp något hos kroppsterapeuten/hälsorådgivaren som ditt medvetna jag inte är uppmärksam på. I en sådan situation är det lätt att tracka ned på sig själv och tänka att ”det är nog mig det är fel på”, eller ”jag inbillar mig säkert”. Men det kan vara att den osäkerhet du känner, är ett resultat av att din kropp, ditt nervsystem, din uppmärksamhet eller din intuition anar något hos terapeuten som du är omedveten om. Kanske något i dennes kroppsspråk, röst, sätt att bemöta eller betrakta dig, som ger dubbla signaler. Och dubbla signaler skapar förvirring.
Om du blir utsatt
- Prata. Ge uttryck för det du upplever så snart du kan, helst direkt. Om du väntar med att uttrycka dig – räkna med att du inte kommer kunna prata i ett senare skede. Den vanligaste reaktionen vid den här typen av övergrepp är nämligen chock. I det ögonblick du upplever ett sexuellt övergrepp kan du inte lita på att du kommer kunna säga ifrån. Majoriteten av de som blir utsatta hamnar i frysläge, oförmögna att uttrycka sig. Så ta upp alla oklarheter innan det går för långt. (Källa: Ben Benjamin, amerikansk läkare med 13 års erfarenhet som expertvittne i rättegångar mot massörer som begått sexuella övergrepp mot klienter.)
- Lyssna till svaret. Svaret du får kan hjälpa dig att förstå terapeutens avsikter. Missförstånd och olyckor kan alltid uppstå och kan uppklaras på ett enkelt sätt. Till exempel så kan en massörs handduk ramla ned på insidan av låret, eller glida längs underarmen och kittla på ett sätt som ger en känsla av felaktig beröring eller smekning. En kroppsterapeut med goda avsikter vill omedelbart be om ursäkt, rätta till olyckshändelsen och bemöta dig på ett sätt som ger dig trygghet. Om du däremot får ett svar som syftar på att det är dig det är fel på, eller ett svar som gör dig förvirrad, då är det dags att gå därifrån.
”Väl ute på gatan upplevde jag en fantastisk frihetskänsla. Det kändes så bra att jag hade lyssnat till mig själv!”
- Lämna. Jag har lämnat ett behandlingsrum en gång och utifrån reaktionen hos kroppsterapeuten, så förstod jag att det måste vara väldigt ovanligt att klienter går. Jag kände mig osäker på om behandlingen var säker, och då kroppsterapeuten inte kunde ge mig ett betryggande svar, satte jag mig upp på bänken och sa: ”Nej, det här vill inte jag vara med om!” Jag betalade för mig och gick. Väl ute på gatan upplevde jag en fantastisk frihetskänsla. Det kändes så bra att jag hade lyssnat till mig själv! Egentligen var det rätt odramatiskt, jag var tydlig och direkt. Kroppsterapeuten däremot stammade fram att hen aldrig hade varit med om att någon gått förut.
- Du är konsument. Kom ihåg att även när du köper en ayurvedisk tjänst, är du konsument och har rätt att få det som är skäligt att förvänta sig i sammanhanget och som du betalar för.
- Vad du kan förvänta dig av en ayurvedisk hälsorådgivning. Det du ska ha med dig från en ayurvedisk hälsorådgivning är råd om hur du kan använda dig av exempelvis dagliga rutiner, örter, kryddor, kost, motion eller liknande för att antingen balansera någon av de element som är ur balans, eller för att vidhålla balansen. Inom ayurveda används ett bildspråk som utgår från elementen i naturen. Det görs ingen sjukdomsdiagnos. Sådana får man hos vanliga läkare.
Organisationer som ökar tryggheten
I Indien är det olagligt att verka som ayurvedisk läkare om man inte har en godkänd examen. Här några organisationer som kan vara bra för dig som klient att känna till.
BAMS: Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery, är en grad som ayurvediska läkare får efter godkänd examen. Läkarstudiet omfattar minst 5 1/2 års universitetsutbildning i Asien. Varje läkare med godkänd examen får ett unikt registreringsnummer som kan kontrolleras på nätet eller via myndigheten som utfärdar certifikatet: Central Council of Indian Medicine: www.ccimindia.org.
KRY: Kroppsterapeuternas yrkesförbund organiserar välutbildade ayurvediska kroppsterapeuter och yogalärare i Sverige. Medlemmar som sedan har en tilläggsutbildning som ayurvedisk hälsorådgivare, kan även bli godkända och försäkrade för det.
Norsk Massasjeforening organiserar ayurvediska kroppsterapeuter i Norge.
KAM: Branschorganisation för komplementär och yrkesmedicinare,organiserar yrkesverksamma ayurvediska kroppsterapeuter, hälsorådgivare och läkare som studerat basmedicin. www.kam.tm
Tirild Oftedal
- Artikelförfattaren Tirild Oftedal har jobbat med ayurvediska behandlingar och ayurvedisk hälsorådgivning sedan 2001.
- Tirild är medlem i KRY; Kroppsterapeuternas yrkesorganisation. Yoga Alliance: E-RYT-500 och IIPA, International Iridologist Association.
- Tirild driver Ayurveda och yoga i Stockholm.