Riktlinjer saknas för att bemöta elever som känner sig ofredade
Förra årets skandaler, då både anusaragrundaren John Friend och Krishnamacharyas sonson Kausthub Desikachar anklagades för maktmissbruk, har lett till en del reaktioner inom yogavärlden. Inför Oslo yogafestival tidigare i år passade arrangören, Jannicke Wiel, på att uppmärksamma den risk som uppstår när yogalärare får hög status och betraktas som gurus av sina egna elever. En position som det händer att yogalärare drar fördel av.
– Det kan ske överallt i samhället. I yogamiljön är vi svaga i förhållande till de höga idealen, säger Jannicke Wiel.
Om man som yogaelev känner sig ofredad eller kränkt eller på annat sätt utsatt av en yogalärare är det bästa att prata med någon om saken. Det menar Klaus Surya Kontis, grundare av Nordiska yogalärarförbundet.
– Om något inte känns bra är det bäst att säga det, det behöver inte bli så dramatiskt. Vi som yogar kan hjälpa varandra genom att prata om vad som känns bra och mindre bra, säger han.
Jag tror inte att sådana här samtal kommer upp förrän det finns ett bra och tryggt forum för det.
Nordiska yogalärarförbundet grundades våren 2012 med ledorden gemenskap, inspiration och samarbete. Förbundets syfte är att förse yogalärare med stöd och möjligheter till utveckling, samt att skapa förutsättningar för yoga att växa på ett positivt sätt.
Klaus Surya Kontis påpekar att yoga har sitt ursprung i en hierarkisk värld med guru elev-förhållanden, och att det vore märkligt om det inte hade funnits missbruk i en sådan miljö.
– Bara för att det är ett fint sammanhang betyder det verkligen inte att det inte förekommer övergrepp, säger han.
Har ni hittills fått något samtal i ett sådant ärende?
– Nej. Jag tror inte att sådana här samtal kommer upp förrän det finns ett bra och tryggt forum för det.
Skulle förbundet kunna fungera som stöd i just denna fråga?
– Detta skulle absolut kunna vara ett område som förbundet skulle kunna arbeta med och fungera som ett stöd, gärna med tydliga riktlinjer. Jag tror att det skulle vara positivt. Det behövs någon eller några som skulle vilja arbeta med och ta tag i det.
Om man vill vända sig till er, hur gör man då?
– I nuläget finns inga riktlinjer eller någon särskild person eller grupp som jobbar med detta även om vi ser positivt på det. Självklart går det att höra av sig till oss för stöd och hjälp på info@nordiskayogalararforbundet.com. Vi är också intresserade av att medlemmar i förbundet, eller andra, arbetar med detta och fungerar som resurs. När det gäller övergrepp och kränkningar kan förstås alla vända sig till oss.
Ofta förekommer en del fysisk beröring mellan lärare och elev under en yogaklass. Klaus Surya Kontis menar att det inte behöver vara problematiskt i sig.
– Många elever uppskattar beröring. Som lärare kan man alltid inbjuda till valmöjligheter, fråga om det är någon som inte vill bli berörd och poängtera att båda valen är lika bra, så att man känner att man väljer själv, säger han.
Inte heller Sveriges kundaliniyogalärares riksförbund (SKY), har några utarbetade riktlinjer för att bemöta elever som känner sig kränkta. Inom kundaliniyoga demonstrerar läraren positionerna och korrigerar muntligen. Av integritetsskäl ska eventuell beröring alltid ske i samförstånd med eleven, menar Helene Fernström, ordförande i SKY.
Inom alla kundaliniyogautbildningar ingår etiska regler och förhållandet mellan lärare och elev diskuteras noga. Helene Fernström menar att denna del av utbildningen inte är något man sveper förbi, men att det kan finnas personer som inte förstår reglerna.
– Om man som elev är missnöjd med en lärare kan man försöka prata med läraren, eller byta lärare. Man kan också vända sig till oss, enklast är via mejl, infosky.sky@gmail.com. Jag hoppas att elever hör av sig om något inträffar, säger hon och lovar att ett sådant ärende skulle komma att behandlas med diskretion och att SKY kommer att försöka ge eleven det stöd och den hjälp som han eller hon behöver.
Text: Maria Skölding
Har du känt dig utsatt?
Har du själv känt dig utsatt under en yogaklass? Vad är okej och vad är det inte okej och hur vet man när en lärare har gått för långt? Har du funderat över dessa frågor, eller har erfarenheter som du vill dela med dig av till redaktionen och Yoga för digs läsare, hör då gärna av dig till oss med ett mejl till info@yogafordig.nu.
Dina tips kommer att behandlas med diskretion. Vi kommer självklart inte att publicera något av det du berättar för oss förrän vi först fått kontakt med dig.