Otydliga gränser inom en alternativ behandlingsvärld
Yoga för dig har under våren nåtts av flera vittnesmål från kvinnor som blivit utsatta för övergrepp under terapi. Gränserna inom den alternativa terapin är otydliga och kvalitetssäkringen i det närmsta obefintlig. Här möter vi Susanne Paulsson, legitimerad psykoterapeut och yogalärare, som varnar för okvalificerade terapeuter.
I Sverige svarar legitimerade psykologer och psykoterapeuter under bland annat hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen och står under tillsyn av Socialstyrelsen, vilket verkar för en säker vård för patienten. Om man anser sig ha blivit felbehandlad eller utsatt för ett övergrepp av den behandlande yrkespersonen, kan man anmäla honom eller henne, som ytterst riskerar att bli av med sin legitimation.
Inom den alternativa terapivärlden finns däremot inte samma skyddsnät för klienten, vilket kan få allvarliga följder. Susanne Paulsson menar att okunskapen bland allmänheten är stor kring detta.
Det är en patientsäkerhetsfråga, många känner inte till att de är ”skyddslösa” när de besöker exempelvis en samtalscoach.
– Det är en patientsäkerhetsfråga, många känner inte till att de är ”skyddslösa” när de besöker exempelvis en samtalscoach, som kanske till och med har lagt till titeln ”auktoriserad” för att det ska låta bättre, men som i själva verket i värsta fall bara har ett par månaders utbildning.
För att få jobba som psykolog eller psykoterapeut krävs en akademisk heltidsutbildning på mellan fem och tio år. För att bli exempelvis samtalscoach räcker det ofta med cirka fem veckors studier.
Susanne Paulsson är kritisk till att så många kallar sig terapeuter när innehållet eller kvaliteten i verksamheten skiftar. Det blir helt enkelt missvisande för allmänheten.
Saknar tystnadsplikt
Coacher och terapeuter som inte är legitimerade behöver inte heller följa forskningsriktlinjer eller beprövad vetenskap, och de har inte tystnadsplikt. Myndigheterna har ingen insyn i dessa verksamheter och kunden kan inte klaga hos en högre instans eftersom terapeuten inte lyder under några skyddslagar.
– Psykologförbundet har vid tillfälle diskuterat frågan att man borde ta bort alla utbildningar som inte är legitimationsgrundande alternativt låta ”terapeut” bli en skyddad titel. Det finns en anledning till att man måste plugga så här många år. Man måste ha gedigna och genuina kunskaper i psykologi och psykiatri för att kunna hjälpa patienter på bästa sätt.
Det är inte många som skulle gå till en icke legitimerad läkare med endast ett års medicinsk utbildning men flera kan tänka sig att göra det motsvarande för psykiska problem.
– Patienten kanske tycker att det är skönt att ha någon som lyssnar, men riskerar att få felaktig diagnos eller problemformulering och blir därför inte hjälpt i det långa loppet, säger Susanne Paulsson.
Felbehandling också ett övergrepp
Övergrepp kan se ut på många sätt, enligt Susanne Paulssons är felbehandling också ett övergrepp.
– Det är vanligt att yogamänniskor blir frälsta på något vis, man har själv blivit hjälpt av yoga och tror då att alla ska hjälpas av yoga, men det enda behandlingsverktyget man har är den egna erfarenheten. Det är ett jättestort problem. Den egna erfarenheten kan aldrig stå som dominerande behandlingsverktyg.
Yoga kan vara ett fantastiskt verktyg på många sätt och en otroligt bra metod för att exempelvis varva ner, men yoga är inte en lösning på allt.
– En person med ett psykiskt lidande kan ofta inte bli hjälpt av enbart yoga, utan behöver också gå i psykoterapi, säger Susanne Paulsson.
Det finns dock fortfarande en risk menar Susanne Paulsson att många yogalärare agerar ”hobbyterapeuter”.
– Det är en fin balans i att lära yogaeleven observera och acceptera sina förnimmelser och känslor i yogapraktiken, men samtidigt vara lyhörd för den som behöver slussas vidare till en professionell terapeut.
Att tänka på när du är i behov av samtal
- En terapeut utan legitimation svarar ej under någon myndighet och det finns inget skyddsnät för dig som klient.
- En terapeut utan legitimation har inte heller tystnadsplikt.
- Gör en polisanmälan om du är med om ett sexuellt övergrepp. För att komma över traumat måste man bemöta det och uppmärksamma det.
- Välj en legitimerad psykolog eller psykoterapeut när du har behov för samtal.