”Ashtangayogans fader” anklagas för en rad sexuella övergrepp
En ny, mörkare bild av ”Ashtangayogans fader” växer fram. En rad kvinnor vittnar nu om Krishna Pattabhi Jois övergrepp.
Ashtangayogan, som utvecklats av Krishna Pattabhi Jois, har blivit omåttligt populär i västvärlden, med tiotals miljoner utövare – bland dessa megakändisar som Madonna, Sting och Gwyneth Paltrow. Det finns hundratals studios helt dedikerade till Jois yogavariant, och ytterligare tusentals som erbjuder yogatyper som kan härledas från ashtangan, som till exempel vinyasa- och poweryoga.
”Han var tvungen att använda mycket kraft för att sträcka ut tyget på kläderna.”
En nyckel i Jois yoga har alltid ansetts vara etiken: renheten i avsikterna och den filosofiska uppfattningen att kroppen är ett medel för att uppnå fromhet. Men i kölvattnet av #metoo har Jois egna avsikter kommit att granskas och omvärderas. Krishna Pattabhi Jois anklagas nämligen för en lång rad systematiska sexuella övergrepp, som ger en helt ny bild av den framlidne ”Yogagurun”.
Toronto-baderade Yogaläraren Matthew Remski hade under en lång period hört rykten om Jois, vilket till slut ledde till en tvåårig undersökning, som inkluderar intervjuer med nio kvinnor, som alla vittnar om branschens mörka hemlighet: Jois förgrep sig på sina kvinnliga elever, regelbundet och ofta öppet inför andra utövare.
Kvinnorna berättar om hur han – under förevändningen att han ”justerade deras positioner” – tafsade på deras bröst och juckade eller gned sig mot deras underliv, och till och med penetrerade deras kön med fingrarna. Ofta i kombination med att han använde sin kroppsvikt för att pressa ner dem.
En av kvinnorna som har klivit fram och berättat om sina upplevelser är Micki Evslin, som träffade Jois på Hawaii 2002, under hans amerikanska turné. Hon berättar hur mycket hon hade sett fram emot att träffa den hyllade ”mästaren”, men att klassen blev en ytterst obehaglig upplevelse för den då 55-åriga kvinnan. Hon stod i en stående framåtfällning när Jois plötsligt dök upp och penetrerade hennes vagina med fingrarna. ”Han var tvungen att använda mycket kraft för att sträcka ut tyget på kläderna”, berättar hon. Innan hon hann reagera hade Jois fortsatt längs linjen av framåtböjda elever.
En annan kvinna, Karen Rain, som spenderade två år i Jois shala, vittnar om en miljö där han utan protester kunde förgripa sig på eleverna.
”Han kunde göra vad han gjorde, inte på grund av att han var min far, farbror eller läkare – utan för att han hade en mystik kring sig”, berättar hon. Jois hade en stark kontroll över elevernas utveckling, men rörde sig också i en miljö som möjliggjorde övergreppen. ”Hela kulturen sa ’det är ok’”, förklarar Rain.
Nu anser Rain, som redan lämnat yogavärlden bakom sig, att alla porträtt och ”feel-good-bilder” av Jois bör avlägsnas från yoga-altare och hemsidor. Ashtangautövaren Dimi Currey, som aldrig själv mötte Jois, har en idé vad man skulle kunna ersätta bilderna med.
”Det kanske är offrens bilder som hör hemma där”, säger hon till tidskriften The Walrus.