Jacob har hittat balansen på landsbygden
Yogalärare, bloggare, bonde och fysioterapeut. Jacob Lidström har skapat sin drömtillvaro i en liten by i Västerbotten, där variation och många små projekt är nyckeln till ett liv i balans.
I Tvärålund utanför Umeå råder hemvändarfeber. Från att för bara ett par år sedan ha varit en sovande bygd, finns där nu 300 hushåll, en skola, en affär och en byaförening. Den senare har bidragit till att tågstationen kom till – och nu tar det bara 30 minuter in till närmsta stad. Här bor och verkar yogaläraren och fysioterapeuten Jacob Lidström, som också driver ett småskaligt jordbruk.
– Just nu är det många som flyttar tillbaka och med goda kommunikationer är Tvärålund attraktivt, menar Jacob, som länge haft en dragning till österländsk filosofi, psykologi och kunskap om hur människan fungerar. Redan i högstadiet började han läsa Bhagavadgita i kombination med västerländsk filosofi, och stötte då även på yogan.
Idag arbetar han som fysioterapeut både för landstinget och privata vårdgivare, inklusive ett företag med neurologisk rehabilitering i Spanien. Dessutom driver han ett jordbruk på gården som han och hans familj bor på, samt håller regelbundna yogaretreats och kurser – bland annat om yoga och löpning eller andra kombinationer.
Hans egen yogaresa började i högstadiet och han blev mer intresserad efter en första workshop med Ali Dashti, som är verksam inom iyengaryogan.
– Yoga upplevdes inte som någon ny värld, utan jag fick mer bekräftat att det jag tidigare lärt mig stämde. Jag hade tränat kampsport innan och den träningsformen är ju också kopplad till österländsk filosofi, men med lite andra termer bara.
Jacob ser tydliga paralleller mellan Alis undervisning och de vetenskapliga förklaringsmodellerna han har studerat på universitetet.
– I praktiken liknar yoga och fysioterapi varandra inom vissa områden. Man måste kunna veta varför det fungerar, inte bara att det fungerar. Inom vården jobbar man med hela människan i ett biopsykosocialt perspektiv, man jobbar utifrån en specifik sjukdom och specifika omgivningsfaktorer, ens mentala tillstånd och hur man har det socialt, alla aspekter påverkar. Man måste kunna veta varför det fungerar, inte bara att det fungerar. Detta skiljer yogans perspektiv från det vetenskapliga.
– Både inom yoga och fysioterapi är psykologiska, sociala och biologiska delar viktiga.
Känslan av flow eller medveten närvaro är ett sinnestillstånd i yoga, som man kan lära sig genom yogiska tekniker. Men man kan också lära sig det genom att springa i bergen, menar Jacob.
– Definitionen av yoga är bland annat att ha en koppling till det tillståndet, att lära sig mer om sig själv för att utvecklas och inte skada världen. Det är ens dharma, den väg man följer. Hur det tar sig uttryck är olika för olika personer. Det handlar om att applicera insikter genom filosofin om yama och niyama och hur man ska leva som människa, det är då det händer något, säger Jacob.
För att fungera som biologiska varelser måste vi sova bra, äta rätt, och inte stressa för mycket.
– Men om man inte har någon mening i livet, då funkar det ändå dåligt. Där kan yoga eller annan tro ge en existentiell mening. Jag tror att asana är populärt eftersom det är konkret och vi behöver använda kroppen mer i dagens samhälle. Han poängterar att han själv inte jämt och ständigt befinner sig i ett meditativt tillstånd.
– Men det finns praktiska delar i livet som kan genomsyras av ett yogiskt tänk. På ett existentiellt plan kan man vara i yoga utan att man gör den. Yogan är min kompass och vad jag försöker forma de andra delarna utifrån. Yogafilosofin har gett mitt liv en djup mening och innebörd. De aktiviteter jag gör – jordbrukssysslorna, den dagliga rörelsepraktiken och bloggandet – är alla sprungna ur en strävan att leva yogiskt.
– Det är viktigt att ha en balanserad vardag med tillräcklig tid för återhämtning på dagsbasis. Jag jobbar gärna lördag och söndag, men kan istället vila mitt i veckan och ligga i sängen mitt på dagen och se serier. Jag föredrar att ha de här varierade dagarna med många olika projekt, framför att ha semester. För mig skulle det vara mer stressande att jobba klockan 8-17, med fem veckors semester. Det skulle inte räcka för att göra mig avkopplad om jag jobbade heltid som anställd. Att få vara ute i solen hela sommaren och jobba med grönsaker – det ger en omväxling som gör att jag har mindre behov av semester.
Det senaste året har varit fullbokat med studier inom idrottsmedicin på magisternivå, yogaretreats samt fysioterapeutjobb i Spanien.
– Sedan vill jag fokusera på att utveckla mina tankar kring rörelsepraktik. Med mina kunskaper om människan som biologisk varelse, kan man se att det är bra att göra olika saker. Att vara på yogamattan kanske inte alltid är det bästa. Det grundläggande är att ha balans, därför vill jag utveckla mina idéer för rörelseträning via bloggen, eller kanske genom en bok. Något blir det i alla fall.
Fakta om jordbruksföretaget
Marstorpsmat drivs av Jacob Lidström och Albin Holmgren. 2014 startade de försäljning av grönsaker och en prenumerationstjänst av en grönsakskasse för privatpersoner. Försäljningsområdet är Umeå, Vännäs och Tvärålund, med en ”drop point” i Umeå centrum en gång i veckan, samt ett samarbete med Move by bike, hemleverans med cykel. Företaget levererar också till restaurangerna Kummin och Granö beckasin.