Forskaren om varför vi reser: status att resa långt
Vi svenskar reser allt mer och allt längre – men varför reser vi egentligen? Margareta Friman, transportforskare och professor i psykologi, hjälper oss med att gå till botten med den rådande resetrenden.
Svenskarnas resande ökar allt mer. En färsk undersökning av Sifo, på uppdrag av Ticket, visar att nästan fyra av tio svenskar planerar att resa utomlands i vinter – och en tydlig trend är att de längre resorna ökar kraftigt. Totalt sett ökar resandet i vinter med sju procent jämfört med i fjol.
Men vad är det egentligen som lockar oss ut i världen? För yogautövaren kan resan vara ett tillfälle att fördjupa sig i sin praktik, i vissa fall även en möjlighet att få ett avstamp till en livsstilsförändring.
Margareta Friman, som har sysslat med transportforskning under hela sin 20 år långa forskarkarriär, menar att den grundläggande orsaken till vårt resande helt enkelt är att det skapar möjligheter för oss.
– Vi har vissa mål i livet. Många har förstås olika mål, det kan handla om allt från att tjäna mycket pengar till rekreation, men för att uppfylla dem är resandet oftast en förutsättning. Vart du än ska, och vilka mål du än har, så inbegriper det nästan alltid någon form av förflyttning, säger Margareta, som leder transportforskningen vid Karlstad universitet.
Bland de resmål som ökar mest i vinter finns platser som Sri Lanka, Vietnam, Chile och Sydafrika. Det beror delvis på att vi vill se nya platser och njuta av varmare klimat.
– Många reser till solen, för att de upplever att den ger energi. Även om man inte tänker på det, så handlar det ändå om att uppfylla ett mål – att må bra i livet.
Men det finns en annan viktig anledning till resorna – det är status att resa långt.
– Och det är egentligen rätt sorgligt, för vi blir inte lyckligare av att resa långt. Men självförverkligande har blivit förknippat med att resa utomlands, det är den föreställningen som många har.
Margareta menar att många blir besvikna när de reser – ofta upptäcker vi att livet inte är så annorlunda på andra platser. Men när vi kommer hem händer det något intressant i våra hjärnor.
– Då brukar vi rekonstruera minnet av resan så att det stämmer överens med förväntningarna vi hade innan. När vi tänker tillbaka så minns vi glädjen och de härliga tillfällena, även om vi kanske kände oss stressade eller deppade, eller rent av råkade ut för tråkigheter på resan.
Hon berättar att hon själv har forskat om hur vi minns vardagsresor.
– Vi undersökte hur nöjda bilister skulle vara om de tvingades att åka kollektivt. I ett projekt lät vi dem prova kollektivtrafiken och frågade innan, under och efter experimentet hur de upplevde det hela.
Innan trodde de flesta att de skulle känna sig väldigt stressade och missnöjda. Men under själva provåkarperioden upplevde de kollektivtrafiken som lika bra eller bättre, bland annat för att de kunde läsa och varva ner efter arbetsdagen.
– Ett år senare frågade vi dem igen, och då hade de redan glömt den positiva upplevelsen. Då var de tillbaka till det negativa, så även där kunde vi se att minnet anpassade sig till förväntningarna.
Att allt fler väljer att åka på yogaresor och andra typer av hälsoresor, tror Margareta har med en allmän hälsotrend att göra.
– Vi har en uppfattning om att fysisk hälsa ska göra oss lyckligare, och en föreställning av att vi kommer vara lyckligare när vi gör samma sak på andra sidan jordklotet.
En annan anledning till att vi reser allt mer är att resebolagen har blivit bättre på att paketera sina resor.
– Det är precis som med bilindustrin. De är jätteduktiga på att sälja en känsla.
Kan en häftig resa vara ett sätt att kompensera för en torftig vardag?
– Så kan det säkert vara. Då har vi något att stoltsera med inför våra vänner och grannar. Mycket av det vi gör fungerar som attribut som ska förstärka andras bild av oss. Så har det nog alltid varit, det är en grundläggande mekanism, ett behov vi har. Och nu med alla sociala medier har vi större möjligheter än någonsin att förstärka det hela.
– Men resandet ger ofta kortvariga effekter. Det är därför många ständigt måste åka på långa resor. Bekräftelsen från grannarna är kortvarig, så det gäller att åka igen när de glömt bort ens förra Thailandsresa.
Läs även:
Här hittar du resor och retreater
Malin Berghagen om sina resor
https://yogafordig.nu/content/forskaren-om-varf%C3%B6r-vi-reser-status-att-resa-l%C3%A5ngt