Forskning: Därför mår vi bra av tystnad
Flera forskningsstudier visar att tystnad är bra för våra hjärnor. Här är några skäl till att stänga av mobilen och njuta av ljudlösheten.
För de flesta av oss kan det vara en rejäl utmaning att få en stund i riktig tystnad. Vardagen är full av mobilpling, trafikoväsen och annat som pockar på uppmärksamheten – utöver alla ljud vi frivilligt utsätter oss för i form av musik, tv och umgänge med andra människor. Men det kan vara en bra idé att då och då aktivt söka tystnaden, för den påverkar våra hjärnor på en rad olika positiva sätt.
Tidningen Illustrerad Vetenskap har sammanställt några av de viktigaste forskningsrönen:
En studie från 2013, utförd på Duke University i USA, visar att bara två timmars tystnad om dagen bidrar till utvecklingen av nya celler i hjärnans hippocampus, som är en nyckelregion när det gäller minne, känslor och inlärning.
Annan forskning har visat att även låga nivåer av oljud kan ge allt från en förhöjd nivå av stresshormoner och sämre inlärningsförmåga till förhöjt blodtryck och hjärtinfarkt. Tystnad verkar dock ha precis den motsatta effekten – i en studie från 2006 konstaterade forskare, genom att mäta förändringar i blodtryck och blodcirkulation i hjärnan, att två minuters tystnad är mer avslappnande och spänningsbefriande än avkopplingsmusik.
Tystnad kan dessutom få hjärnan att börja arbeta, visar en studie från 2008. När vi befinner oss i total tystnad går hjärnan nämligen in i ett speciellt tillstånd där tankarna tillåts vandra friare, utan extern påverkan. Tillståndet, som på engelska kallas ”default mode network”, stimulerar vissa regioner i hjärnan, och kan bland annat bidra till ökad kreativitet och bättre bearbetning av upplevelser – och faktiskt även till att skapa mening.