Chefredaktören inför första Yogagalan: Alla yogalärare är hjältar!
Chefredaktören Mikael J Nyberg om tankarna inför den första Yogagalan som hölls på Södra Teatern i februari 2017. I februari 2020 är det dags för fjärde upplagan.
Med utnämningen Årets yogalärare hoppas tidningen bidra till att ytterligare lyfta yogalärarens roll. Här delar Mikael J Nyberg, ansvarig utgivare av tidningen, med sig av sina tankar.
Å ena sidan tycktes det så simpelt och nästan förutsägbart. En tidning vill utnämna en lärare till årets främsta. Jag kunde lätt föreställa mig alltsammans: En gala, om så i all enkelhet – för varför ska inte yogans värld ha en gala liksom idrottens och filmens? Och där, i strålkastarskenet på en scen står någon av de stora profilerna, någon av förgrundsfigurerna till yogans utveckling i Sverige. Den samlade åhörarskaran tystnar. Så säger hen det som vi vet att hen ska säga, vilket inte tar ifrån oss nöjet att lyssna till det. Vi gillar ju sånt här. Vi har ett resultat.
Å andra sidan ett näst intill omöjligt uppdrag. Varje yogalärare är en hjälte, och så gott som varje sådan yogalärarhjälte bär, som sig bör, på en hjältes historia. Eller som man gärna uttrycker det i yogasvängen: alla har de gjort sin resa. Jag har nu läst alla motiveringar, många av dem djupt personliga, näst intill utlämnande. Jag har noterat namnen på alla som omnämnts och räknat alla röster. 65 yogalärare har nominerats, flera av dem många gånger om. Under resans gång (jodå, jag använder gärna det uttrycket) var det någon som undrade hur urvalet skulle gå till. Jag svarade att rösterna kommer att ligga till grund för resultatet, och att personligt formulerade motiveringar kommer att väga tungt. Vagt uttryckt? Kanske. Men det var så vi på tidningen ville ha det, personligt och engagerat.
Att göra tidning i det här landskapet är en förmån, av flera skäl. Dels för att det finns så många och intressanta personer och företeelser inom yogan att berätta om att det enda riktigt svåra är att begränsa sig och välja bort. Det går helt enkelt inte att få med allt i varje nummer. Inte ens hemsidan räcker till för alla berättelser, alla viktiga vinklingar, all hälsosam information. Dels för gensvaret från er läsare. Jag har varit med om att starta, driva och verka på tidningar inom vitt skilda områden som miljöteknik, it-chefsfrågor, allmän daglig nyhetsförmedling på lokalredaktion i liten stad och på dagstidning i storstad. Vad alla redaktioner har gemensamt är att de önskar sig och drömmer om reaktioner från sina läsare. Jag kan utan åthävor säga att få tidningar, om ens någon, har en läsekrets som är bättre på att höra av sig, tipsa, kommentera, heja på, ifrågasätta och delta i aktiviteter än Yoga för digs.
När jag tar del av nomineringar och motiveringar är det ett mönster som träder fram. Bland de yogalärare vars elever bemödat sig om att skriva till oss på tidningen finns en del av de välkända profilerna i yoga-Sverige, men den stora mängden brev handlar om yogalärare som lyckats knyta en trogen, om än inte alltid stor, skara elever till sig för vilka de betyder oerhört mycket. Många av dessa lärare är verksamma i mindre orter, och motiveringarna låter mig förstå att dessa lärare inte bara bidrar till förändring och utveckling hos sina elever, utan även på orten där de verkar. Doldisar om man så vill. Hälsohjältar på gräsrotsnivå.
Så här skriver signaturen Helena om sin älskade yogalärare Sandra Cerboni: På en liten ort som Jokkmokk har hon spridit sin kärlek till yogan och hennes entusiasm för yogan har smittat av sig till många! Karin Thelin Sandling formulerar sig så här om samma Sandra: En fantastisk yogalärare som inspirerar och sprider värme, kunskap och träningsvärk på ett utomordentligt sätt anpassat till den grupp hon undervisar. Och så har vi Annica Olsson som skulle vilja flytta in i sin lärares studio. Så här skriver hon om Erla Sigtryggsdottir i Kungälv: Hon har öppnat ett nytt ställe sedan en tid tillbaka och det är bara så underbart att vara där. Jag kan nästan tänka mig att flytta in där 😉 Hon hjälper verkligen många av oss till ett mycket bättre mående och en fin syn på medmänniskor och världen runtomkring oss.
Bland motiveringarna finns de starkaste av uttryck, som eleven som medger att hennes yogalärare gav henne livet tillbaka.
Bland motiveringarna finns de starkaste av uttryck, som eleven som medger att hennes yogalärare gav henne livet tillbaka. Signaturen Annelie skriver så här om Carina Berglund i Trosa: Carinas yogapass på torsdagskvällar är det enda som gett mig glädje och tillfredställelse och nu senast så hände det: efter passet kände jag lycka, jag kände tacksamhet och jag var glad över att vara jag.
Klart och tydligt framgår att vad yogaelever värderar högt går långt bortom instruktioner och vägledning i enskilda asanas. Så här skriver Jonna om sin yogalärare Lina Lindahl: Lina får mig att vilja utmana mig själv både fysiskt och mentalt, men med en ständig påminnelse att lämna egot vid dörren. Genom Linas klasser har jag lärt mig våga bryta mönster, ett synsätt som jag tar med mig in i i mitt vardagsliv som en ovärderlig gåva från mattan.
Verkligheten har kommit ikapp mig. Som alltid vid tidningsproduktion kommer den förtäckt till en tidpunkt. Deadline. Jag borde förstås ha suttit här och samlat tankarna kring denna idé att utse en av alla dessa hjältar långt tidigare. Jag borde redan för flera månader sedan planerat en ceremoni, om än ack så anspråkslös, för överlämnandet av utmärkelsen. Jag borde förstås redan i god tid kontaktat den glaskonstnär som jag vill ska ge utmärkelsen en gripbar symbol.
Ingenting av detta blev gjort. Likväl är jag i skrivande stund glad att vi på tidningen satte den här snöbollen i rullning. Tacksam över att så många av er delat med er av era tankar och känslor kring era älskade lärare. Som Lena Kernen skriver på Facebook, om varför alls försöka utse årets lärare: ”Why – alla är bra, det är ingen tävling… andas :-)” Just så, det här är ingen tävling, det är bara ett av många sätt att ytterligare försöka lyfta yogaläraren och dennes roll och betydelse, och jag hoppas och vill tro att denna utmärkelse kan bidra till det.
Någonstans ska man börja, och ni läsare och följare har med ert engagemang sett till att redaktionen med tillförsikt kan ta sig an nästa upplaga av Årets yogalärare. Det är redan 2016.
Stort tack!