Därför påverkas vi så olika av samma åktur – ökad insikt med yoga och meditation
”Pappa!!!” tjuter min dotter Sandra med skräckblandad förtjusning och håller allt vad hon orkar i sig i stången inne i ”tekoppen” där vi sitter tätt samman i en av Gröna Lunds karuseller. En tekopp som snabbt snurrar runt och skapar tydliga, rätt kraftfulla centrifugalkrafter som drar och sliter i oss.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Detta är förstås en del av syftet och effekten med denna åktur, som jag gjorde ett antal gånger med barnen när de var små. Jag vet att jag mer än en gång reflekterade över karusellskötaren, ofta en ung kille, som stod i navet och kollade alla oss som åkte med. Han stod där i mitten, rätt avspänd och betraktade oss, vi som höll i oss för glatta livet. Han bara stod där, höll inte i sig i någonting.
Det är i mitt Hara/magchakra som jag kan utveckla en disciplinerat fokuserad närvaro och medvetenhet, vilket skapar det stormens öga varifrån jag sedan stabilt och med lätthet kan agera i livet.
Är vi på samma åktur? Hur kan vi påverkas så olika, av precis samma åktur?
Den reflektionen återkom flera gånger. Hur kommer det sig att olika individer reagerar så olika på precis samma yttre stimuli och förutsättningar?
Med yogan klarnade bilden
Via yogan och meditationen klarnade bilden. Om karusellen får representera livet, som snurrar på och på olika sätt sliter och drar i oss, så blir hur vi positionerar oss i oss själva bokstavligt talat centralt för hur karusellskötaren och jag kan uppleva samma skeende så diametralt olika.
Han var helt enkelt mer centrerad, han var till och med fullständigt centrerad i sig själv på denna åktur, placerad mitt i karusellens nav och påverkades därför inte alls på samma sätt av livets krafter som jag och Sandra, längre ut i periferin, i vår snabbt snurrande tekopp.
Det var dit som yogan och kanske framför allt meditationen ledde mig. In i navet, in i stormens öga, där väldigt lite av det som slet och drog i andra i samma situation längre verkade kunna påverka mig på samma sätt. Det handlade inte om att ”stänga av” någonting eller på annat sätt fjärma mig från livet. Tvärtom. Väldigt närvarande kunde jag med stor empati och klar blick finnas där för dem som behövde – men utan att själv dras med in i virvlarna.
Inom olika kampsporter jag utövat har det också alltid varit viktigt att vara centrerad. Där pratar man om Hara (”oceanen av energi”), tyngdpunkten, den andliga energins säte, beläget tre fingerbredder nedanför och två innanför naveln. Det är även en viktig fokuspunkt inom exempelvis qigong och motsvaras i kundaliniyogan av magchakrat – Manipura Chakra.
Det är i mitt Hara/magchakra som jag kan utveckla en disciplinerat fokuserad närvaro och medvetenhet, vilket skapar det stormens öga varifrån jag sedan stabilt och med lätthet kan agera i livet.
Här hittar vi hjärnan i magen
Det är också här vi finner det man kallar hjärnan i magen – det enteriska systemet – ENS. Detta Hara-integrerade, vävlika nervsystem med över 100 miljoner nervceller som likt en nätstrumpa omsluter och styr funktioner i matstrupe, mage och tarmar.
Det är så självständigt att om man skulle skära av alla nerver mellan hjärna och mag-tarmkanal skulle ändå dess grundläggande funktioner fortsätta precis som vanligt. Via vagusnerven förmedlar det information om pH-värde, näringsstatus i tarmen, låggradig inflammation med mera till hjärnan.
En av kroppens mest komplexa processer – omvandlandet av mat för att generera kraft och energi, det som yogan relaterar till magchakrat, styrs av ENS.
Dess över 100 miljoner nervceller avgör vilka enzymer som ska produceras för att maten ska brytas ner, tas upp av kroppen på ett bra sätt och ge oss den kraft som behövs för att kunna stå stadigt och centrerat i tillvaron.
Eller vill du stå här i mitten, med mig?
När hjärnforskaren och läkaren ”Doktor Mouna” Esmaeilzadeh sommarpratade 2018 beskrev hon livets exponentiella utveckling, där lika mycket kommer hända under detta århundrade som under de 20 000 år som passerat.
På vanlig svenska betyder det att livets karusell kommer snurra allt fortare framöver.
Vill du i denna utveckling sitta i en av tekopparna – eller vill du lite mer centrerat stå här i mitten tillsammans med mig?