När Mikael Persbrandt gör reklam med sin skådespelarsjäl som insats

Jag slår vad om att det vi nu ser kommer att öka behovet av yogalärare och andra vägvisare i livet, skriver Mikael J Nyberg, chefredaktör och ansvarig utgivare Yoga för dig.
När jag såg Neymar på teve för ett par månader sedan blev jag besviken. Den 25-årige fotbollsstjärnan från Brasilien, som nyligen värvades till Paris Saint-Germain för rekordsumman 2 miljarder kronor, var tydligen inte nöjd med lönenivån – utan gick med på ett extraknäck för en bettingsajt.
Neymar lär ha ett inflytande som få över unga killar och tjejer. Och om det inte var för att jag själv har fyra barn varav två pojkar i tonåren som spelar fotboll 24/7, så kanske jag inte hade lagt så stor vikt vid det hela.
Men så häromdagen, när mina fotbollsälskande söner undrade om jag kunde sällskapa dem i tevesoffan när engelska Manchester United mötte ryska CSKA Moskva i en direktsänd match på TV3, så blev jag förvånad och – återigen – besviken.
Under reklaminslagen såg jag ett bekant skådespelaransikte och hörde en välbekant röst. Ansiktet och rösten var skådespelaren Mikael Persbrandts.
Han medverkade, liksom Neymar hade gjort, i ett längre reklaminslag från en bettingsajt. Och inte bara som en statist, utan som så ofta när det gäller Mikael Persbrandt hade han en framträdande roll. Jag såg och hörde honom i ett långt och inlevelsefullt tal i speltjänstens namn.
Mikael Persbrandt har länge stått på min önskelista över intressanta och välkända profiler som vi på tidningen Yoga för dig skulle vilja träffa, samtala med och porträttera.
På den listan har han hamnat inte minst tack vare den känsla av närvaro som jag tycker att han, i sina bästa stunder, lyckas förmedla på scenen och på vita duken.
Sådant är vi intresserade av på Yoga för dig.
Spelbranschens marknadsföring är minst sagt offensiv, och den har lyckats få kända idrottare och kulturpersonligheter med på tåget. Är det några som borde kunna räkna ut det mest sannolika utslaget av en insats, så är det de skarpa hjärnorna bakom just den branschen.
Vad de betalat Neymar och Mikael Persbrandt har jag ingen aning om. Att de räknar hem insatsen är jag övertygad om.
Jag fick själv, som chefredaktör och ansvarig utgivare för Yoga för dig, en förfrågan från ett företag inom spelbranschen med säte i Danmark, för ett par veckor sedan. Det ville ha en sponsrad artikel. Det spelade ingen roll vad artikeln handlade om, men den skulle helst vara skriven av någon på vår redaktion och den skulle ligga på yogafordig.nu i minst ett år.
Jag har inte tackat ja. Än, kanske det är bäst att tillägga.
Att medieplattformar släpper fram sponsrat innehåll är numera inget anmärkningsvärt. För egen del tycker jag att det är försvarbart om upplägget är tydligt, och läsaren vet vad som är sponsrat och vad som inte är det.
Jag önskar att bara en bråkdel av alla dessa pengar som nu går till att övertala oss om spelandets förtjänster kunde gå till att lyfta yogan, yogalärarna, meditationsinstruktörerna och alla andra vägvisare i livet, som trots hjältestatus ofta kämpar i det fördolda, under små omständigheter.
Det är inte svårt att förstå att någon tackar ja till ett fett erbjudande. Det är mänskligt.
Likväl undrar jag hur Mikael Persbrandt resonerade när han tackade ja till sin medverkan denna gång. Och hur kan kände sig när han lämnade sin röst åt spelbolagets manus.
Kanske gjorde han bedömningen att detta sidospel inte skulle påverka hans status som skådespelare. Positionerna har ju förflyttats. Det är numera vanligt att skådespelare bjuder ut sitt kändisskap i reklamfilmer och annan marknadsföring.
Men med Persbrandts medverkan förflyttas positionerna ytterligare. Vilket företag eller vilken bransch det handlar om saknar nu betydelse.
Tills den stund jag blir överbevisad om motsatsen kan jag inte undgå att tänka som såhär: Persbrandt var inte nöjd med de materiella tillgångarna i sin tillvaro, kanske svårt skuldsatt, och han satte ett pris på sitt konstnärskap.
Jag önskar att den gamle, den riktige, Gunvald kunde tala klarspråk med Persbrandt och vädra ut den unkna luft som breder ut sig från en källa av smarta affärsidkare inom en bransch med uppenbara baksidor.
Och jag önskar att bara en bråkdel av alla dessa pengar som nu går till att övertala oss om spelandets förtjänster kunde gå till att lyfta yogan, yogalärarna, meditationsinstruktörerna och alla andra vägvisare i livet, som trots hjältestatus ofta kämpar i det fördolda, under små omständigheter.
Dessa hjältar kommer fortsätta att efterfrågas, i ökad utsträckning.
Vart ska de annars vända sig, Neymar, Persbrandt och alla som går ned sig i spelberoende och svår skuldsättning?
Men oddsen är låga på att det kommer att dröja ännu en tid.