10 mest lästa reportagen under 10-talet
Yoga i skolan, metoo och en nerv som kittlar forskarna. Chefredaktören om yogareportagen som väckt störst intresse och engagerat mest under det gångna decenniet. Och om utmaningen som kvarstår.
Artikelserier, reportage, krönikor och nyheter– totalt 33 utgåvor av Yoga för dig har det blivit sedan tankarna på en yogatidning tog form under 2011.
Snart ringer årtiondet ut och jag känner att det är hög tid att summera åren som gått, och reportagen som vi publicerat. Här har du de tio artikelserier, uppslag och reportage som väckt störst intresse och fått störst genomslag.
1. #metoo #nomaste
Att övergrepp och utnyttjande av maktposition förekommer också inom yogans värld torde inte längre förvåna någon. Men det var ändå något med nomaste-reportagen från 2018 och 2019 som flyttade fram positionerna och förhoppningsvis gjorde en och annan läsare mer uppmärksam på riskerna med guru-kulturer och alternativa behandlingsformer, ibland utan möjlighet för klienten att utkräva ansvar.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
2. Yoga och meditation i skolans värld
Först var det religionsfrågan och den debatt som följde om yoga i skolan. Sedan kom Skolinspektionens utlåtande som gav grönt ljus. Nu, flera år senare, ser religionsfrågan trots det ut att alltjämt vara det kanske största enskilda hindret till ännu snabbare spridning av yoga och meditation i Sveriges skolor. Att många av oss vill att elever, och även förskolebarn, ska få del av de verktyg som har med yogans värld att göra har vi sett många och återkommande bevis på. Yoga i skolorna i Alingsås som uppmärksammades på Yogagalan 2018 var ett tidigt exempel, yoga i Husbyskolan ett annat. Nu senast har vi kunnat rapportera från Norrtälje och Rodengymnasiet, där elever ska kunna välja yogaprofil från och med hösten 2020.
3. Yogans gåta gäckar forskarna
Forskningen om yoga har exploderat under senare år, och studier om avgränsade delar av yoga och dess effekter har blivit vardagsmat. Men yogans gåta – varför yoga tycks ha förmåga att förändra oss på flera plan – gäckar ännu vetenskapsmännen. När så vår kanske mest beläste yogi i Sverige förklarar vad vagusnerven är och vad forskningen kommit fram till under rubriken Yogans gåta – nerven som kittlar forskarna, så händer något. Har du inte redan läst Göran Bolls upplysandet text om vagusnerven och vaguston så gör det nu!
4. Yoga är inte för alla
Yoga är inte för alla. Inte än, tyvärr. Yoga är mest för personer i ekonomiskt och socialt välrustade områden. Det vi redan befarade bekräftade vi med artikelserien Yoga i socialt utsatta områden. Läs delar av den här, eller bläddra i den här i vårt arkiv. Vi besökte Tensta och Rosengård och kunde konstatera att yogan där lyser med sin frånvaro – med några lysande undantag.
5. Yogaläraren
Få har betytt så mycket för så många som just yogaläraren. När vi – mest som en följd av ett av redaktionens många nycker – uppmuntrade våra läsare till att berätta om sin yogalärare och förklara för oss varför vi borde utse just honom eller henne till Årets yogalärare, gick det upp för oss att den tacksamhet som många känner inför sin yogalärare till och med var större och mer omfattande än vi hade kunnat ana. Vi blev överösta av svar, många personligt och engagerat formulerade. Till året som följde kände vi oss manade att ge det hela en mer värdig inramning, och därmed var det första fröet till det som kom att bli Yogagalan sått.
6. Yogagalan
Å ena sidan en festlig kväll med yogaläraren i självklar huvudroll, god mat, underhållning i toppklass och mingel. Å andra sidan så mycket mer. Med Yogagalan har vi möjlighet att lyfta frågor och belysa dem (med strålkastarsken) på ett sätt som inga tidningspublikationer kan. I klassisk galainramning har vi lyft frågor om yoga i socialt utsatta områden, maktmissbruk och yoga för barn och ungdomar.
Och Yogagalan har blivit en viktig del av vår redaktionella bevakning, och fungerat som fond för några av våra mest uppskattade och mest lästa intervjuer, som till exempel intervjun med en av de nominerade finalisterna inför 2019 års gala, Jennie Liljefors (bilden). En krönika under rubriken Alla yogalärare är hjältar har kommit att fungera som något av en programförklaring för Yogagalan.
Och nu är det hög tid att anmäla dig till kommande gala, som är på kvällen, fredagen den 7 februari.
7. Ta nästa steg – bli yogalärare
Som en följd av att yogaläraren betyder så mycket för så många, så inspireras många till att själva ta steget från att förkovra sig för sin egen skull till att även dela med sig till andra. Men vad ska man tänka på när man ger sig ut på sin yogaresa? Vart ska man vända sig? Vad bör man känna till? Svaret på dessa och många andra frågor hittar du i vår redan populära artikelserie ämnad just dig som går i yogalärartankar.
8. Ayurveda
Om yogan länge kämpade för att komma bort från en flumstämpel (kanske för att med tiden vilja få tillbaka lite av den, men det är en helt annan fråga), så kämpar ayurvedan med att alls nå ut, och bli förstådd av en bredare allmänhet. Men någonting har hänt också här under dessa år. Vi sammanfattar denna utvecklingsfas i artiklar som Ayurveda håller på att avmystifieras och Intresse från väst ger ayurvedan högre status.
9. God läsning är också yoga
Denna vår kära devis har legat till grund för delar av tidningen från första numret. Våra stora intervjuer med kändisar och doldisar har blivit något av en bärande och självklar del av Yoga för dig, och de gestaltar i mångt och mycket denna vår strävan mot att låta språket och läsningen i sig vara en upplevelse.
I nio fall av tio har dessa hörnstenar författats av Stina Johansson, alltid med känsla för den lika oväntade som precisa formuleringen.
Under tidningens första år lades inte alla dessa intervjuer upp på yogafordig.nu, så det är omöjligt att säga vilken av dem som har blivit mest läst. Men för att ge ett smakprov så tycker jag du ska ta del av mötet med en av Sveriges mest omskrivna idrottspersonligheter, skidskytten Hanna Öberg.
Om du frågar mig så tror jag att den intervjun har fått åtminstone en handfull, kanske mångfaldigt fler, att bli mer nyfikna på den kraft som finns i olika former av närvaroträning. Och vad mantran kan bidra med.
Även bland våra lysande krönikörer återfinns mycket av denna kärlek till berättandet i sig – det är inte utan anledning vi inleder varje nytt nummer av Yoga för dig med en språkresa av och med Annelie Bränström-Öhman, för övrigt professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap.
10. Fråga och få svar
Under det gångna året förverkligade vi en idé som vi burit på en tid – att ge dig som läsare möjlighet att ställa direkta frågor till en panel av kunniga personer. Yogapanelen har fått ett varmt mottagande med många fina svar från dess experter. Här hittar du bland annat Johanna Hector som berättar om hur det är att leva på en yogalärarlön, Josephine Selander (bilden) som ger svar på hur gammal yogan är och Angelica Majoros som resonerar kring den känsliga frågan huruvida yogalärare alls bör korrigera sina elever genom att ta på dem.
Yogan i en tid av splittring
Nära ett decennium till trots – den största redaktionella utmaningen kvarstår.
Yogan har potential att förändra oss på djupet, och göra oss mer medvetna, både om oss själva och vår omvärld.
I en tid när vår rädsla för det okända exploateras med allt mer sofistikerade metoder och i allt större omfattning, är yogamattan en tillflykt med politisk sprängkraft.
När allt fler av oss landar på den, och i oss själva, och allt fler av oss blir medvetna om skillnaden mellan de värderingar som vi själva kommit till insikt om och de värderingar som pådyvlats oss utifrån, blir vi också svårare att påverka.
Vår redaktionella bevakning har hittills bara skrapat lite på ytan av allt det som det här perspektivet ger uppslag till.
Inled gärna det nya året med att läsa, eller lyssna till, Göran Bolls text Så vet du om du befinner dig i ett uppvaknande.
Där kan du bland annat läsa:
Tillsammans med intentionen att förändra sig själv, också ett steg mot att förändra världen.
Vi är i ett stort behov av djupgående förändring.
Redaktionen önskar dig gott nytt år!
Tack för att du läser och följer oss.
Jag vill härmed å hela redaktionens vägnar passa på att önska dig ett riktigt gott 2020!