Sara Sundström: Alla delarna i kroppen behövs
Att hon vaknar glad på morgonen och är nöjd med livet är helt och hållet ayurvedans förtjänst. Det menar Sara Sundström, som nyligen startat en ayurvedisk mottagning i centrala Umeå.
Sara Sundström, som är diplomerad ayurvedisk hälsovägledare och socionom i botten, har alltid velat hjälpa människor, men efter en utmattningsdepression för ett par år sedan var hon tvungen att förändra sitt liv.
– När jag läste en rad i en bok kunde jag glömma bort den direkt, trots att jag egentligen är en intelligent människa. Jag blev sjukskriven och var jättedålig, det enda jag kunde göra var att vistas i lägenheten och ta lugna skogspromenader, säger Umeåtjejen som ursprungligen kommer från Piteå.
Av en slump upptäckte hon ayurveda genom den yoga som hon tränade, och testade olika behandlingar.
”När jag läste en rad i en bok kunde jag glömma bort den direkt, trots att jag egentligen är en intelligent människa.”
– Jag är en typisk vata/pitta person som är aktiv i sinnet och väldigt driven. Jag får aktivt tänka på att koppla av på kvällen, koppla bort stimuli och bara vara. Så fort jag har den biten i mitt liv blir jag mycket piggare och gladare. Jag har även blivit mer medveten om min kropp, jag känner snabbt när något inte är bra, och kan navigera bättre.
Förut kunde hon inte släppa på olika orosmoment, men nu är det lättare att gå vidare.
– Det jag har märkt är att det blir ett mycket bättre resultat om man har ett inre lugn och tar hand om sig själv.
Sara startade sitt ayurvedacenter i maj 2017 och de behandlingar hon ger är bland annat ”Dammar”, det vill säga kikärtsmjöl och vatten som man gör en rund ring av och som man sätter på olika delar av kroppen, beroende på vad man vill åstadkomma.
– Om man vill lägga dammen över binjurarna så får kunden ligga på mage och så fyller man dammen med uppvärmd olja och örter. ”Marma” är en annan behandlingsmetod som utgår från samma punkter som man utgår från inom akupunktur men istället för nålar använder man fingrarna och en specifik olja för vad kunden behöver. Punkterna är kopplade till centrala nervsystemet och motverkar ångest och oro.
– Man hamnar i ett meditativt tillstånd där man kopplar av väldigt djupt. Sedan använder jag även ”abhyanga” – en helkroppsmassage med skön och varm olja som man jobbar med för att få ut saker som har stannat i kroppen, minska på spänningar, få igång lymfsystemet och lugna kroppen. Det är en skön allroundbehandling.
”Kaya” är en annan pådrivande och tuffare metod inom ayurveda där heta knyten snabbt dras över hela kroppen. ”Nasaya” rensar bihålorna och man får ett vattenångbad över huvudet, sedan blir man masserad över skallen och ansiktet värms upp med ånga.
– Därpå lutar man huvudet bakåt och häller i ”medical” ghee i näshålorna. Efteråt känner man sig klarare i huvudet. Om man har varit svårt sjuk så samlas det mycket skit i bihålorna och det är mycket mer effektfullt än nässköljning.
Sara gick en ettårig utbildning i Luleå för att bli hälsovägledare inom ayurveda. Lärare var Lola Svedenbäck som har 30 års erfarenhet från sjukvården och 20 års erfarenhet av ayurveda.
– Hon knyter ihop västerländsk och österländsk läketradition och precis som Lola vill jag ta ner ayurvedan på jorden och göra den mer konkret. Egentligen är det ganska basic stuff, om man är förstoppad så betyder det att det är för torrt i tjocktarmen och då behöver man mer vätska och något som smörjer, exempelvis olja. Om man är för varm i kroppen behöver man kyla ner den.
– Vi hjälper kroppen att självläka, när kroppen blir frisk då blir den mindre sjuk. Jag skulle önska att de som jobbar med detta tar för sig mer, informerar mer om vad vi håller på med. Vi är lite blyga.
Hur är det att vara egen företagare inom ayurveda?
– Det är väldigt roligt, spännande och givande att jobba med något jag verkligen vet förändrar folks hälsa. Det är även spännande att jobba med något som inte är helt känt för alla, men det innebär också utmaningar. Alternativa mediciner har inte den status som de förtjänar, och det är svårt för många att prioritera sin egen hälsa. Man behöver vässa armbågarna lite och ta för sig för att få företaget att växa i början.
– Sedan finns det väldigt många som är intresserade av att komma men som tvekar när de hör om priserna. Det här kan få en att undra om man tar för mycket betalt, men jag tror faktiskt att det har med något annat att göra. Att klippa sig kostar till exempel flera hundralappar, därför borde man inte tveka att betala för behandlingar som förändrar livet. Men jag tror att vi inte är upplärda att prioritera vår inre hälsa så mycket. Och sen kan det såklart kännas läskigt att betala för något som man inte vet vad det är. Därför behöver vi hälsovägledare och terapeuter av olika slag informera om vad det är vi håller på med, på ett enkelt sätt.
Vad är hälsa för dig?
– Det är att vara genuint glad, tacksam och pigg i kroppen. Vi människor kan såklart inte vara det hela tiden, för livet går upp och ner för oss alla. Men med hjälp av meningsfullhet i livet, balans och med kärlek till sig själv och andra, så kan vi klara av våra svårigheter och växa med dem. Jag har alltid tyckt om att träna och har sprungit och gymmat hela livet. Men jag hade ingen koll på mitt känslomässiga liv.
– Alla delarna är lika viktiga – det fysiska, det mentala, det själsliga, det känslomässiga, alla de delarna blir en helhet och det är så vi mår. Om man är stark fysiskt men mår dåligt känslomässigt så saknas en del. Jag brukar tänka på hälsa som en stol på fyra delar och varje del är ett ben på stolen. Vad händer om ett ben kapas av? Jo, stolen rasar ihop. Vi behöver alla delarna för att vakna glada på morgonen och vara nöjda med livet.
Vad är viktigast inom ayurveda?
– Att balansera tillbaka obalanser i kroppen, och se till att alla delarna får näring på olika sätt. Till exempel kan ett meningsfullt jobb vara näring för din själsliga kropp. Och en banan kan vara näring för din fysiska kropp.
Mer om Sara…
Aktuell med: Har öppnat ett ayurvediskt center i Umeå.
Vill påverka och förändra: Självkänslan hos människor, samt synen på alternativ medicin och andlig utveckling.
Bästa ayurvediska maträtten: Dahl-gryta med röda linser och ris. Mycket rika smaker som koriander, kardemumma, grönsaksbuljong, gurkmeja, vitlök, svartpeppar och tomat.
Bästa boken om ayurveda: Perfect Health – Deepak Chopra.
Gör om fem år: Då jobbar jag fortfarande med att ge olika typer av behandlingar och med samtal
Tips till andra som vill starta eget: Gör något som du verkligen drömmer om. Skriv ner varför du är så bra, och varför du vill det där. Ha alltid med det som en grund. Kom ihåg att du har något att bidra med.
Längtar efter: Att vidareutbilda mig inom allt möjligt som har med kroppen och inre utveckling att göra