Välkomna dig själv i höst med hjälp av ayurveda

Hösten är en tid för nystart och energigivande rutiner, på dina egna villkor. Här berättar Estelle Nordenfalk och Isabel Ramírez om hur det ayurvediska tankesättet kan öppna dörren till vår inre röst.
För 20 år sedan hade Estelle Nordenfalk så ont i ryggen att hon knappt kunde ta sig ur ett bilsäte. Hon besökte en ryggdoktor som dessutom visade sig vara ayurvedisk läkare. Estelle gick därifrån med olika råd, bland annat att dricka varmt vatten mellan måltiderna, för att stärka magen och därmed komma till rätta med ryggproblemen. Estelle var mycket skeptisk, men vad hade hon att förlora? Hon följde råden och ryggen blev med tiden bättre. Därefter började Estelle söka och tillämpa allt fler av de ayurvediska principerna.

Estelle Nordenfalk. Foto: Adam Falk
– Jag lade om större delen av mitt liv under en längre period, och fick ett helt annat förhållningssätt till mig själv, berättar Estelle.
– Storheten i det ayurvediska systemet, är tilliten till kroppen, menar Estelle. Om vi är i balans så har vi kunskapen om vad vi behöver inom oss, men vi har slutat lyssna. Vi blir istället matade med att vi måste köpa saker för att må bra, eller att andra ska tala om för oss vad vi behöver.
Isabel Ramírez, på Skandinaviska Ayurveda-Akademin, talar om en kunskap som kommer från själen, i motsats till den kunskap vi kan få via intellektet.
– Kunskapen om doshor, dygnsrutiner, mat och behandlingar är viktig för att stärka oss. Men för mig är det absolut mest centrala i ayurvedan att vidga medvetenheten, att utveckla vår självreferens. Det handlar om att få kontakt med vår egen inre sanna natur, det rena medvetandet.
Genom metoder som yoga, abhyanga eller meditation kan vi lära oss att stilla tankar och känslor så att vi blir mer lyhörda för vår inre röst, menar Isabel.
– När du kommer i kontakt med denna oföränderliga del av dig själv kan du lättare ta ett steg bakåt och bli ett vittne till dina tankar, känslor och beteenden, menar Isabel. Då inser vi också att vi med lätthet kan leva ett liv där vi själva väljer.
För drygt 15 år sedan fick Isabel prova på kraften i att följa rutiner, då hon under fyra månader studerade ayurveda på Rørvig Folkehøjskole i Danmark. Då hade hon länge känt sig ur balans, och haft problem med bland annat allergier, hudutslag, övervikt och humörsvängningar.
Efter en tid av fasta rutiner, för bland annat mat och sömn, meditation och abhyanga (oljemassage), så började hon må bättre. Mycket bättre. Hon vågade till och med äta sådant som hon tidigare lärt sig att hon var kroniskt allergisk mot – och hon blev inte sjuk. Övervikten rann av henne, trots att hon motionerade mindre och åt mer. Hon blev jämnare i humöret, och framförallt gladare.

Isabel Ramírez.
– Jag är ingen sensationsmänniska, men det var så det var. Och det var inte bara jag som blev påverkad. Vi kom dit som 23 skruttisar och åkte hem som 23 blommor! Jag minns att jag tänkte att det fanns något viktigt i alla rutiner som jag hade följt. Efter det fanns ingen väg tillbaka.
Även i Estelles liv är rutinerna avgörande. De balanserar upp den vata-dosha som ofta är dominant i hennes kroppskonstitution, och som dessutom förstärks av stressen i samhället.
– Det handlar om att äta, sova och gärna träna på bestämda tider, särskilt när jag går in i stressiga perioder. Man kan tycka att det är små saker, men det är mycket nog. Att hålla rutiner kräver disciplin. Rutiner och disciplin kan låta tråkigt, medger Estelle, men för mig ger de tvärtom en frihet, och en enorm effekt på energin i mitt liv.
Nu inför hösten kan vi själva skapa strukturer som vi mår bra av, poängterar Isabel, och råder oss till att utgå från vår inre röst.
– Fråga dig själv: Vad har varit riktigt skönt den här sommaren? Vad värdesatte jag? Se sedan hur du kan ta med dig några av de sakerna in i hösten. Det kan handla om att fortsätta ta det lugnt på morgnarna, att se till att få en kvart om dagen helt för dig själv, eller behålla några stunder av tomrum.
Vill du gå vidare så kan du plocka in någon ny rutin, avslutar Isabel.
– Välj något som inte kostar för mycket pengar eller känns krångligt. Det kan vara ett kostråd, några yoga- eller andningsövningar, abhyanga eller meditation. Prova en sak åt gången och håll fast vid den under minst en vecka, så att du hinner känna hur den påverkar dig.
Ayurvedans grunder
Ayurveda har, liksom yogan, sitt ursprung i den vediska tanketraditionen och är en 5000-årig läkekonst som utgår från människan som en enhet av kropp, själ och sinne. Inom ayurvedan delas människans behov och egenskaper in i tre så kallade doshor. Varje mänsklig individ har en unik kroppskonstitution av alla tre doshor, där en eller två är mer dominanta. Låter man sin mest dominanta dosha gå till överdrift leder det till obalanser, som i sin tur skapar sjukdomar och ohälsa. En ayurvedisk läkeprocess börjar med en identifiering av den mest dominanta doshan, bland annat med hjälp av pulsläsning eller ett enkelt personlighetstest. Därefter behandlas obalanser genom levnadsvanor, meditation, kost, fysisk träning och behandlingar med örter och oljor.
De tre doshorna
- Vata (luft och eter) är den energi som sätter saker i rörelse. En vataperson i balans är kreativ, flexibel, konstnärlig, levande, livlig, föränderlig och andligt medveten. En vataperson ur balans kan verka rastlös, ryckig, osammanhängande, bräcklig, svåruppfattad, ångestfylld och lida av problem som till exempel sömnlöshet, ångest, gaser, förstoppning, torr hud och frusenhet.
- Pitta (eld och vatten) står för dominans och aktivitet, med egenskaper som förbränner och transformerar. En pittaperson i balans är till exempel passionerad, skarpsynt, snabb, stark, intensiv, inspirerande, kreativ, företagsam, driftig, fokuserad och rationell. En pittaperson ur balans kan bli fanatisk, svartsjuk, ilsken, frustrerad, irriterad, kravfylld, stridslysten och lida av problem som prestationsångest, kontrollbehov, magsår, magkatarr, blödningar, irriterad brännande hud, ögonproblem, eksem och sura uppstötningar.
- Kapha (vatten och jord) står för aktivitet, begränsning, struktur och smörjande. En kaphaperson i balans är förlåtande, tillgiven, lojal, tolerant, empatisk, omtänksam och lider sällan av sjukdomar. Ur balans kan en kaphaperson verka introvert, långsam, trögstartad, lat, passiv, deprimerad och lida av problem som låg initiativförmåga, övervikt, förstoppning, akne och fet hy.