Ayurveda: Så får du ny energi efter vintermörkret
Många blir trötta och nedstämda under vinterns månader av mörker och kyla. Vi pratar med ayurvedaterapeuten Ann-Sofi Wincent om hur vi kan vår-boosta kropp, själ och sinne.
Ann-Sofi Wincent är ayurvedisk terapeut och hälsorådgivare i Skellefteå i Västerbotten. Under vintern möter hon många som känner sig orkeslösa.
– Vintern påverkar våra kroppar på flera olika sätt, men det är vanligt att känna ökad trötthet, stress eller oro, säger Ann-Sofi.
Orkeslösheten och stressen beror ofta på någon känslomässig obalans, och Ann-Sofi rekommenderar att man söker hjälp. En ayurvedisk hälsorådgivning kan ge insikter om varför just din obalans uppstått, och hur du kan återskapa den. Förutom specifika behandlingar finns många sätt att förbättra hälsan på hemmaplan, genom kostvanor och livsstilsfaktorer.
Om kroppen signalerar att du inte mår bra, att det behövs en förändring, så kan det i sin tur öppna nya dörrar och livsvägar som ger mer kraft och glädje.
– Ayurvedans viktigaste princip är att vi alla är olika. Och precis som vi drar på oss obalanser på olika sätt så behöver vi olika vägar till helandet.
Inom ayurvedan finns dock några allmänna råd för vintertrötthet. I grunden handlar det om att skapa regelbundenhet för sömn, mat och träning, förklarar Ann-Sofi.
– Vi behöver generellt någon timmes mer sömn under vintern, men vi bör ta den på kvällen, inte på morgonen. Mellan klockan sex och tio på morgonen är kapha-tid, och sover du större delen av den tiden så kommer du att känna dig seg och tung hela dagen. Det bästa är om du kan lägga dig vid tio och stiga upp vid sex. Trivs du med att vara uppe sent, så ta det stegvis och förskjut sömnen en halvtimme åt gången. Ge dina tidiga morgnar en månad och känn efter.
– När våren anländer kan du stiga upp ytterligare en timme tidigare, fortsätter hon. Skapa gärna en rutin med meditation eller andningsövningar på morgonen, eller ta en promenad i det livgivande morgonljuset.
Vår ork påverkas också av maten, men inte bara av vad vi äter, utan också hur vi äter, poängterar Ann-Sofi. För att underlätta matsmältningen, där våra måltider omvandlas till energi, bör vi tugga maten väl, äta huvudmålet mitt på dagen då matsmältningen är som effektivast, och undvika att småäta.
Alla har olika behov, så det finns ingen universalkost för depressioner, förklarar hon. Men under vintern är det generellt bra att äta och dricka varmt.
– Sedan under våren och tötiden blir kapha mer dominant. Då passar det bra med lite lättare mat, som vegetariska soppor till exempel.
Inför årstidsväxlingen mellan vinter och vår tipsar Ann-Sofi om en tre till fyra veckors detox med lätt, vegetarisk kost utan socker, gluten och kött.
– Precis som man vårstädar husen kan vi rensa kroppen, så att vi kan ta vara på kraften som våren och sommaren för med sig.
Man kan välja att se vinterns utmaningar som något positivt, poängterar Ann-Sofi.
– Vintern är en tid då vi har möjlighet att ägna oss åt stillhet, yoga och meditation, sova lite mer och ta hand om oss själva.
Och även en depression, hur jobbig den än kan kännas just nu, kan vara början på något nytt och bättre.
– Om kroppen signalerar att du inte mår bra, att det behövs en förändring, så kan det i sin tur öppna nya dörrar och livsvägar som ger mer kraft och glädje. Så är det med alla sjukdomar och kriser som drabbar oss, det ger oss en möjlighet till utveckling.